Турция

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.

Столица: Анкара


Площ: 783 562 кв.м.

Население: 84 680 273 

Валута: турска лира

Шенгенско пространство: не е член

Управление: унитарна президентска конституционна република

На снимката: Истанбул;

Официални празници:

  • 23 април – Ден на независимостта /на същия ден в Турция се празнува националният ден на детето/.
  • 19 май – Ден на Ататюрк. Това е денят на раждането на Кемал Ататюрк, основателят на съвременна Турция.
  • 30 август – Ден на победата. Този ден се счита за последната стъпка от войната за независимост на Турция. Тази стъпка е турската победа над гръцките сили в битката при Думлумпар. Победата предопределя общия изход на война.
  • 29 октомври – Ден на Републиката. На този ден се празнува основава. На този ден се празнува основаването на Турската република. От 1923 г. е официален празник.

На снимката: Света София, Истанбул;

Рамазан байрам

Рамазан байрам слага край на едномесечния пост през свещения за мюсюлманите месец Рамадан (Рамазан). Постът е едно от задълженията за пълнолетните здрави мюсюлмани. Той се състои във въздържане от прием на храна и течности от изгрев до залез слънце. На 27-ата вечер от поста е свещената нощ кадр (кадър геджеси), за която се вярва, че ангелите слизат на земята. Според традиционните представи тогава небето се отваря, всичко живо се покланя на Аллах, а вярващите могат да си пожелаят с молитва нещо, което ще се изпълни. В този момент Аллах записвал в тефтера си всички, които ще се родят през годината, и отписвал онези, които ще починат.

За месец Рамадан се вярва, че тогава душите на покойниците са пуснати на свобода, поради което жените раздават пари и храна (мекици, сутляш, сладки неща). В навечерието на байрама или в самия ден на празника се раздава милостиня (садака) на бедните. Всяка вечер след сигнала за отговяване в джамията или в домовете се организират съвместни хранения – ифтар, често със средства или храна от дарения. Месец Рамадан е и времето, когато жените също посещават джамията в женското отделение.

Рамазан байрам се празнува 3 дни. За семейството и гостите се приготвят богати трапези с баници, мекици, пилаф, баклави, халва. Превесът на сладки храни на масата определя и другото название на празника – Шекер байрам. В миналото на байрама са се изпълнявали маскарадни игри, младите са връзвали люлки на големи дървета. На празника младите вземат прошка от възрастните членове на семейството, като им целуват ръка.

На снимката: кулата Галата и мостът Галата, Истанбул;

Курбан байрам

Курбан байрамът е един от най-важните празници на мюсюлманите, отбелязващ края на хаджа (поклонничеството) в Мека. Тъй като мюсюлманският календар следва лунните цикли, байрамът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, като Курбан байрамът е 70 дни след Рамазан байрамът.

Отбелязването на Курбан байрама чества един сюжет, а именно Авраамовата жертва. В ислямската традиция това е Ибрахимовата жертва по името на пророка Ибрахим, който трябвало да пожертва за бога най-скъпото си – своя син Исмаил, но Аллах в последния момент заменил момчето с овен. Този митологичен разказ за вярата на човека и милостта на бога се ознаменува ежегодно от мюсюлманите по света с жертвоприношение, като тържествата продължават от 3 до 7 дни.

Турция е държава, разположена между Европа и Азия. По-голямата част от нейната територия /над 97%/ се простира в Азия, а останалите 3% са разположени в югоизточната част на Балканите. Интересен факт е да се отбележи, че на тези 3% живее 20% от населението, т.е гъстотата на населението в европейската част е много по-висока от тази в азиатската. Причината за този доста странен факт е, че мегаполисът Истанбул /най-големият турски град/ е разположен предимно в Европа. Естествено Турция е разделена на тези две части /европейска и азиатска/ от проливите Босфор и Дарданели и Мраморно море.
На снимката: Анкара;
 
Историята на Турция е много богата. Свидетелство за това са огромният брой исторически и културни паметници, които са останали. Териториите на Турция са били населени от древни времена, следи за което са открити в близост до много от турските градове. Например. популярният град Троя е основан през периода на неолита и е бил населен до желязната епоха. Племена като хети, фризийци, асирийци и кимерийци също присъстват на историческата карта на древна Турция и в различни периоди от време са се заселили на обширни територии на днешна азиатска Турция. В западната част на Малайзия са съществували множество гръцки полиси. Те са основани от йонийските гърци, които са се заселили там.
 
На снимката: Кападокия;
 

Говорейки за историческото наследство на турската земя, не можем да пропуснем да отбележим, че най-важният период, през който е придобита голяма част от това наследство, е този, когато земите са били част от Римската империя и по-късно – от Византийската /Източна Римска империя/. Днешният Истанбул /бившият Константинопол/ дори е обявен за столица на Римската империя от император Константин през 326 г. След като Византия вече не е власт, на историческата сцена се появява нова – Османската империя. От началото на 11 век започва да играе важна политическа и военна роля в земите на днешна Турция, а също и на целите Балкани. Победите на бойното поле и дошлите след тях богатства и земи определят мощта на империята дълго време след това. В края на 19 век и началото на 20 век неуспешните военни кампании, както и някои проблеми в самата империя довеждат до упадъка на Османската империя и загубата на статута й на Велика сила. Насилствените събития, свързани с участието на Турция в Първата световна война и фактът, че в края й е една от победените страни, довеждат до основаването на съвременна Турция през 1923 г.

На снимката: Йолудениз и долината на Пеперудите;

Въпреки че през 1923 г. Турция е обявена за република и са направени първите опити за превръщането й в модерна държава, процесът на отваряне на Турция към останалия свят е труден и отнема време. Несъмнено основен принос за това има Кемал Ататюрк, известен на повечето като „бащата на нацията”. Не е изненадващо, че можете да видите негова статуя на кон в почти всеки турски град. Икономическият растеж на страната през последните години отразява и туризмът. Основните туристически центрове са Истанбул, Анкара, Анталия, Кушадасъ, Бодрум и Мармарис. Докато първите два привличат най-вече със своите исторически и културни забележителности, останалите са основните турски морски курорти, които привличат хиляди туристи всяко лято.

На снимките: Бодрум;

Красивите дворци и джамии са само част от забележителностите, които можете да видите в Истанбул. Разположен на два континента, този мегаполис е бил столица на няколко империи. Това със сигурност се е отразило на облика му и днес тук могат да се видят няколко великолепни дворци, които са служили за резиденции на османските султани. „Долмабахче” и „Топкапъ” са само двата най-известни от тях. Небето на града е доминирано от много джамии. Най-посещаваната от тях е Синята джамия /Джамия Султан Ахмед/ – първата в Османската империя с 6 минарета. Срещу нея е Света София, която е била християнска църква, както и джамия. а сега служи като музей. Столицата на съвременна Турция Анкара също има какво да предложи на своите посетители.
 
На снимките: Ескишехир
 
Въпреки че не може да се похвали с история и забележителности като тези на Истанбул, Анкара е имала свое славно минало, доказателство за което са Цитаделата и Музеят на анадолските цивилизации. В центъра на града се намира красивият парк Генчлик, където всяка вечер след 20 часа можете да се насладите на наистина впечатляващо светлинно-звуково шоу, което продължава половин час.
 
Анкара може да бъде добра спирка по пътя ви към един от най-известните региони в Турция – Кападокия. В тази част на страната можете да видите уникални скални образувания, създадени от самата природа. В националния парк Гьореме можете да видите как тези чудеса на природата са били използвани от древните хора, които са ги превърнали в църкви и манастири. В Кападокия има малко подземни градове. Препоръчваме ви да посетите подземния град Каймаклъ.
 
На снимките: Памуккале;
 

Ако искате да се отпуснете под слънцето и да се насладите на кристално чиста морска вода, Турция предлага много възможности за това. По крайбрежието на Малайзия са разположени някои от световноизвестните морски курорти. Недалеч от тях се намират останките от град Ефес, Памуккале, така че и вие ще можете да обогатите историческите си познания.

Места в Турция

Прочети повече