Йолудениз

Тюркоазеното бижу на турската ривиера

Заобиколена от четири морета: Мраморно, Егейско, Средиземно и вътрешното Черно море, Турция може да се похвали с впечатляващите 8000 км. брегова линия. Турската Ривиера обаче е дом на най-впечатляващата част от нея. Великолепни природни красоти, благоприятен климат и богата история! Яркото слънце и синьото море на мечтаната турска Ривиера посрещат хора целогодишно. 

Известна като Тюркоазения бряг, Турската Ривиера се намира в Югозападна Турция, граничеща със Средиземно и Егейско морета. Регионът се простира на шестстотин километра и обхваща много малки градове, стотици плажове, невероятни пейзажи и дори две чудеса на древния свят. Районът на Турската Ривиера е толкова красив, че дори се казва, че е бил подарен на кралицата на Египет, Клеопатра, от нейния партньор Марк Антоний. Можете да посетите Тюркоазения бряг както по суша, така и по море, и с толкова много предложения е лесно да разберете защо Турската Ривиера е идеалното място за всеки пътешественик.


Йолудениз е зашеметяващ плаж и един от най-известните в цяла Турция. Лесно е да разберете защо, с живописна лагуна от тюркоазени води и плаж с бели камъчета, невероятният плаж е обграден от впечатляващи буйни планини. Веднъж стигнали до плажа, има много плажни клубове с шезлонги или чадъри под наем. Това е идеалното място да прекарате релаксиращ ден.

Ако обаче почивката не е за вас, Йолудениз е популярно място за парапланеризъм над невероятния пейзаж или пешеходен туризъм по Ликийския път. Планината Бабадаг, извисяваща се над Йолудениз, е геоложко чудо, което създаващо идеални условия за парапланеризъм. Неслучайно Йолудениз е смятано за най-доброто място в Европа, ако не и в света, за летене на парпланеи в пресечена местност както в соло, така и в тандемен режим. Представете си себе си, удобно седнали, грациозно плъзгащ се над живописния планински склон и лагуната, усещайки лекия бриз на лицето си, докато вие и вашият пилот се реете високо над плажа Йолудениз! Тази рядка възможност за излитане от такъв фантастичен фон като Бабадаг, предлагащ спираща дъха гледка към лагуната Олудениз, спектакъл сам по себе си, съчетан с възможността да летите в тандем за до 45 минути, практически нечувано на никое друго място в света,, всичко това допринася за незабравимо преживяване, което не трябва да пропускате.

Наблизо е Долината на пеперудите, живописно място за плуване и лагеруване. Долината на пеперудите е може би едно от най-красивите места, които съм посещавала в Турция. Дори сега мисълта да бъда на красивия уединен пясъчен плаж, докато съм заобиколен от тъмносините води на Средиземно море и красивата скалиста планина, все още ме кара да изпадам в транс. Долината на пеперудите получава името си от огромната популация от пеперуди, които са живели в долината, но откакто мястото е открито от туристи, пеперудите се виждат все по-малко и по-малко, докато в долината вече не съществуват никакви. Масовият туризъм и парти круизите са виновни за прогонването на всички пеперуди, но това не означава, че Долината на пеперудите не си струва да бъде посетена. Мястото все още е едно от най-красивите места в Турция и ако знаете как можете лесно да се измъкнете от туристическите тълпи и да се насладите на спокойно изживяване в Долината на пеперудите.

Кооперативът за развитие на туризма в Анадола купува Долината от селяните на Фаралия през 1981 г. и го отваря за туризъм през 1984 г. Три години по-късно, когато правителството признава долината за национална защитена зона, кооперативът забранява изграждането на постоянни сгради. Днес там са разрешени само палатки и паянтови бунгала. Тук виреят маслини, нарове, лимони, портокали, грозде, орехи, праскови, кайсии, палми, олеандър. В продължение на осем месеца в годината – между април и ноември – малка и разнообразна група от хипита и туристи с раници се спускат в долината, където дните са белязани от йога практики по изгрев и залез, а вечерите – от музикални сесии. След обяд, след като няколкото туристически лодки са изчезнали за деня, Долината на пеперудите принадлежи на тези, които желаят да прекарат нощта под звездите, освободени от по-луксозните удобства на Йолудениз.

Ако искате да посетите Йолудениз, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация

All Inclusive почивка във Фетие с полет от София 

Дати: 19.05.2024, 26.05.2024, 02.06.2024, 09.06.2024, 16.06.2024, 23.06.2024, 30.06.2024, 07.07.2024, 14.07.2024, 21.07.2024, 28.07.2024, 04.08.2024, 11.08.2024, 18.08.2024, 25.08.2024, 01.09.2024, 08.09.2024, 15.09.2024, 22.09.2024, 29.09.2024, 06.10.2024
 
Цена от: 1 561 лв.
 

Повече снимки може да видите в нашата Галерия: