Швейцария

Швейцария - шоколад, часовници и още нещо

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Площ: 41 290 кв.км.;

Население: близо 8 000 000 души според преброяване на населението от 2012г.;


Валута: Швейцарски франк;

Шенгенско пространство: Швейцария е член на Шенгенското пространство от 2008г.;

Държавно устройство: конфедерация;

Национални празници на Швейцария:

Поради особеното държавно устройство на Швейцария, в страната има много празници, които се честват в отделните й кантони. Такива празници са например:

1-ви Март- Ден на Републиката. Този празник се отбелязва единствено в град Нюшател. На този ден през 1848г. градът е обявява за Република и за част от Швейцария.

Третият понеделник на месец Април- Зекселаутен. Този празник се отбелязва в района на град Цюрих. Свързан е с миналото на града. Всъщност празникът не е официално признат, но много офиси, банки и учреждения затварят на този ден. В превод „Зекселаутен“ означава „в 6 часа удрят камбаните“ и се свърза с практиката, съществувала в града през Средновековието.В средновековен Цюрих, продължителността на работния ден се определяла от сезона. През зимата работният ден е продължавал толкова дълго, колкото е имало дневна светлина, но през лятото (като се започне в понеделник след пролетно равноденствие), законът гласял, че работата трябва да се прекрати, когато камбаните на катедралата забият – в 18:00ч.

Вторият понеделник на Септември- Кнабеншиесен. Този празник също се отбелязва само в Цюрих и представлява местен фестивал-състезание по стрелба. До участие в надпреварата се допускат единствено младежи между 13г. и 17г. от кантон Цюрих/;

Все пак, в Швейцария има и празници, които се отбелязват във всички кантони:

1-ви Август- Ден на Конфедерацията. Това е и националният празник на Швейцария. На този ден през 1291г. представители на кантоните Ури, Швиц и Унтервалден се събират в близост до езерото Люцерн и подписват Харта на Федерацията/. За първи път е решено този ден да се определи за национален празник в края на 19-ти век, но първото честване е едва 100 години по-късно.

DSC03194На снимката: долината Лаутербрунен;

rsz_shutterstock_253848157На снимката: Цермат и Матерхорн /източник: Shutterstock/;

Швейцария е разположена в централната част на Европа. Тя е единствената европейска държава с конфедеративно държавно устройство. Страната се състои от 26 кантона, всеки от които се ползва с известна независимост. Все пак в Швейцария съществува и централно правителство, което ръководи и представлява конфедерацията и взема решения във важни области като отбрана, международни отношения и др. Интересен, но и малко известен е фактът, че всъщност в Швейцария няма официално определена столица. На много места се сочи, че столица на страната е Берн, но това не е съвсем прецизно. Берн се счита за основен град на конфедерацията, тъй като тук са разположени важни институции като седалището на федералното правителство и парламентът. Населението на страната е доста пъстро- тук съжителстват в хармония различни етноси, сред които най-многобройни са италианските, немските и френските етноси. Не трябва да се учудвате ако движейки се по магистралите на страната забележете табели на италиански и немски език.

shutterstock_319406843На снимката: Женева /източник: Shutterstock/;

DSC00252_ (2)_fusedНа снимката: Женевското езеро и винарската област Лаво;

Икономиката на Швейцария винаги е служела за пример на другите европейски държави.Стандартът на живот е изключително висок.

Швейцария е държавата на многообразието, като това не се дължи само на смесицата от различни етноси или на особеностите на държавното устройство. Държавата предлага уникално преплитане от архитектурни забележителности и красива природа. Швейцария е пълна с езера и реки, че може да ви се стори, че където и да отидете, водата винаги ще бъде с вас. Водните площи се поддържат в изключително добро състояние, като някои от най-красивите швейцарски езера са Женевското езеро, езерото Тун и Бриенц. Дори и езерата, които граничат с големите швейцарски градове /като Цюрих например/ са чисти и много често се използват от местните жители за разхлаждане през лятото.

20 31На снимките: Тун;

Наличието на чисти водни източници в изобилие до голяма степен определя и факта, че швейцарците от край време са големи любители на СПА процедурите. Швейцария е изпъстрена с много термални извори, около които са изградени модерни СПА центрове, позволяващи на местни и туристи да се насладят на лечебното свойство на водата.

shutterstock_332148542На снимката: Люцерн /източник: Shutterstock/;

Естествената красота на Швейцария е умело съчетана с богатата история на страната. Ако посетите малката алпийска държава може да се запознаете с малко известни на много хора исторически факти и в същото време да се насладите на спиращи дъха гледки. Всеки един от големите швейцарски градове предлага на своите посетители този уникален микс от зеленина и история.

DSC05216На снимката: Берн;

Швейцарският град Берн, например, се слави с красивата си розова градина, намираща се на малък хълм над реката, преминаваща през града, а именно от тази градина се открива красива гледа към стария град на Берн с неговата главна улица и часовниковата кула. Женeва ще ви привлече най-вече със спокойствието на едноименното езеро, но и със слънчевия часовник, а защо не и с малко известната „Сграда на смърфовете“– жилищна сграда с уникален дизайн. Историята на Швейцария обаче далеч не се ограничава до по-големите градове. В малки градчета като Щайн ам Райн, Веве и Монтръо може най-добре да усетите ритъма на живот на швейцарците и да усетите духа на едни отминали времена.

shutterstock_517930285На снимката: Цюрих /източник: Shutterstock/;

Места в Швейцария

Прочети повече