Норвегия

Земя на фиорди, тролове и викинги

Норвегия

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.


Година на присъединяване към ЕС: 1952г.

Столица: Осло.

Обща площ: 125, 181 кв.км.

Население: 5, 063, 709  души.

Валута: норвежка крона

Шенгенско пространство: член на Шенген от 2001г.

Национален празник: 17 май – Ден на конституцията. Норвежката конституция е подписана на 17 май 1814г. В Конституцията Норвегия е обявена за независима държава в опит да се избегне опасността тя да бъде преотстъпена на Швеция след погрома на Дания и Норвегия в Наполеоновите Войни.

Норвегия е най-северната скандинавска страна. Разположена е на брега на Атлантическия океан, но също така има излаз на Северно и Баренцово море.

На снимката: фиордът Гайрангер;

Фиордите

Природата й е красива и чиста. Всеки един пътешественик и природолюбител трябва поне веднъж в живота си да се докосне го магията на норвежките фиорди, сътворени преди хиляди години от движението на ледниците. Най-големият норвежки фиорд е Зогнефиорд. Той се разпростира на 200 км. навътре в сушата, а дълбочината му е 1200 м. Може да се насладите на този природен феномен по няколко начина. Единият вариант е чрез влак – жп – линия обхваща целия фиорд и е една от най-приятните туристически атракции в района. Ненадмината обаче си остава разходката с кораб, по време на която можете детайлно да се докоснете до могъщата красота на ледената планина.

Значително по-малък, но също толкова запомнящ се е Лисефиорд. Той е дълъг едва 40 км., но главната му забележителност – Скалният амвон (Preikestolen) е истинско предизвикателство за човешката смелост.

Ако посетите фиорда Гейрангерфиорд можете да наблюдавате известните водопади „Седемте сестри” и „Брачния воал”. Може да се насладите на Гайрангер по много начини. Един от тях е отвисоко. Пътят на орлите – е името, дадено на най-стръмния участък от пътя нагоре по склона на планината от Гайрангер към Ейдсдал на път № 63. Пътят преминава през 11 остри завоя от Гайрангер и до най-високата точка на участъка, 620 метра над морското равнище. Открит е официално на 15 септември 1955 г., осигурявайки целогодишен пътен достъп до града. Превръща се в атракция още от първия ден и получава името Път на орлите, защото в най-високата си точка минава през терен, който традиционно е бил дом на голям брой орли. Името също така отразява дивата природа, зрелищното, което туристите и другите, които използват пътя, ще изпитат, особено ако спрат на Ørnesvingen, най-високо разположения завой от серпентината. 

Северно сияние

Норвегия е една от малкото държави, в които можете да наблюдавате уникалния природен феномен Аурора Бореалис, известен още като „Северно сияние”. Най-подходящата за наблюдение точка е северният град Тромсьо. Градските светлини намаляват интензивността на спектакъла, поради което местните (лапландците) отвеждат туристите до мразовитите северни норвежки острови. Най-доброто време за наблюдаване на „зазоряването на нощта” са месеците януари и февруари, около полунощ.

На снимките: Осло;

Столицата Осло

Столицата на Норвегия – Осло, е една от най-зелените в Европа. Голяма част от територията й е заета от паркове и гори. Паркът Вигеланд заема площ от 320 дка. И е любимо място за отмора на жителите на града. Целият парк е изпъстрен с различни скулптури и забележителен е фактът, че всички те са творение на един единствен човек – Густав Вигеланд. Зелените площи обаче далеч не са единственото, което можете да видите в Осло. Забележителна както отвън, така и отвътре е сградата на Кметството. В една от залите й – „Залата на мира” ежегодно се раздават Нобеловите награди за мир. Това е единствената нобелова награда, която се връчва извън Стокхолм. Лауреатът се награждава лично от краля на Норвегия. Други забележителности, с които Осло е известен са замъка Акшус, Кралския дворец и нестандартната сграда на Националната опера и балет, наричана „Белия айсберг”.

На снимките: Берген;

Берген

Берген е вторият по големина град в Норвегия, разположен живописно на бреговете на Норвежко море. През 2000г. той е обявен за европейска културна столица. Крайбрежната му улица е обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство. На тази улица са живели ганзейските търговци и са съхранявали сушената треска.  Днес в ярките, разноцветни къщички се трудят занаятчии, които изработва и продават своите изделия. Един от характерните сувенири е тролът, на който умелите майстори успяват да приведат по-добронамерен облик, макар че в приказките те са прочути с пакостите си.

Аурланд и дървените църкви

В близост до град Аурланд, разположен на едноименния фиорд, се издига църквата „Урнес Ставкирхе”. Островърхата дървена постройка е над 900 години. В Норвегия са запазени 28 такива църкви. Най-добре запазената от тях е „Боргунд”. Изработена е от тъмно дърво, богато украсена с дърворезба, а покривът й наподобява дракон. Причината за причудливата и форма се обяснява с това, че макар да приемат християнството, викингите продължават да вярват в езическите си богове. Най-голяма дървена църква е Хеддал, разположена в едноименния град.

На снимките: дървените църкви „Боргунд“ и „Хеддал“;

Кухня

В норвежката кухня месото има предимство пред зеленчуците. От него най-разпространено е овчето месо. В по-изисканите ресторанти може да опитате и еленско месо. Поради суровите климатични условия, рибата е на особена почит. Най-често се консумира сьомга, треска и пъстърва. Някои от методите за обработване на рибата са се запазили непроменени още от времето на викингите. Така е напр. при треската, от която се приготвя ястието „клипфиск”. Главата и вътрешностите на рибата се премахват, разтваря се, а след това се изсушава. Интересен е и начинът, по които се приготвя ястието „ракьорет”, при което пъстървата се заравя в пръст в продължение на цяла година. Сред разпространените ястия са също картофените кнедли и оризовият крем.

Ако искате да посетите Норвегия, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Лято в Скандинавия 2024

Дати: 23.06.2024, 21.07.2024, 18.08.2024, 25.08.2024
 
Цена от: 2798 лв.

Места в Норвегия

Прочети повече