Малта - островът на рицарите

Страна на рицари

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.

Година на присъединяване към ЕС: 2004г.


Столица: Валета.

Обща площ: 316 кв.км.

Население: 0,4 мил. души

Валута: евро

Шенгенско пространство: член на Шенген от 2007г.

Официални празници:

  • 10 февруари – корабокрушението на Св.Павел. Според Библията на път към Рим, където трябвало да бъде съден, Свети Павел претърпял корабокрушение край един средиземноморски остров и останал на него три месеца. През това време светецът помагал на болните и нуждаещите се. Предполага се, че този остров е именно Малта. Свети Павел е и патронен светец на Малта
  • 19 март – Денят на Свети Йосиф. Празникът е посветен на съпруга на Дева Мария – Йосиф. На тази дата се чества денят на бащата.
  • 31 март – Ден на свободата. От 1800 г. Малта е била колония на Великобритания. 31 март се свързва с оттеглянето на британските войски и кралската флота от Малта през 1979 г.
  • 7 юни – Ден на мъчениците. Свързан е със събития, случили се на този ден през 1919г. В опит да потушат размириците, предизвикани от малтийското население, британски части стрелят срещу събралото се множество и убиват четирима души.
  • 8 септември – Денят на победата. На този ден се чества победата на рицарите на Свети Джон над Османската империя през 1565г., в резултат на която се вярва, че е било запазено християнството в Европа.
  • 21 септември – Денят на независимостта. На 21 септември 1964г. Малта получава независимост, макар че формално Елизабет Втора остава кралица на острова.
  • 13 декември – Ден на Републиката. На 31 март 1979г. Малта е провъзгласена за република с държавен глава президент.

Малта – страната на рицарите, е една от най-значимите в исторически план страни в Европа. Макар и малка, тя пленява със своята история и идентичност, повлияни от различни култури, народности и обичаи.

На снимките: Валета;

Малтийският архипелаг е съставен от няколко острова – Малта, Гозо и Камино. Неговото географско разположение предопределя историческата му съдба. Бил е населяван последователно от финикийци, гърци, картагенци, римляни. През 1530г. на териториите на Малта се настаняват рицарите. Знакът на кръстоносците – бял кръст на червен фон, се превръща в символ на страната и днес може да бъде видян на много места из острова. По време на рицарите Малта се превръща в добре укрепена крепост, набезите за превземането на която биват отблъсквани. През 1798г. Малта е завладяна от Франция, а две години по-късно става британска колония и остава такава до 1964г.

Столицата Ла Валета изобилства от архитектурни паметници – дворци, фонтани, църкви. Сградата на парламента се помещава в двореца на основателя на рицарски орден „Св.Йоан” – Жан Паризо дьо Ла Валет.  Някои от залите на двореца са отворени за посещения. Не пропускайте оръжейната зала и музея на рицарите. На територията на Ла Валета е запазен най-старият театър в Европа – театъра „Маноел”. Най-красивата църква на острова е църквата „Св.Йоан”. Скромната й фасада рязко контрастира на пищния интериор в бароков стил.

На снимките: Мдина;

Ако искате да се потопите в атмосферата на Ла Валета, непременно трябва да посетите пазарите й. Ако разполагате с достатъчно средства ви препоръчваме някое от антикварните магазини, в които има съкровища от различни епохи – мебели, морски карти, часовници и др.

На по-малко от половин час път с ферибот от остров Малта се намира остров Гозо. Преди време е имало идея между двата острова да бъде изграден мост, тъй като разстоянието по вода е 5 км. Тази идея обаче не се харесала на местните жители, тъй като макар че осъзнавали значението на туризма, предпочели да съхранят острова си такъв какъвто е, да го предпазят от евентуално увеличение на тълпите от туристи. Между двата острова е известната Синя Лагуна. Прозрачните й лазурни води я превръщат в истински рай за гмуркачите. Красивите заливи на Гозо са използвани като сценична площадка при снимките на „Троя” с Брад Пит.  Според легенда на този остров нимфата Калипсо омаяла Одисей, който претърпял корабокрушение на път към родната си Итака. Пещерата на Калипсо можете да посетите ако отидете до селището Надур.

На снимките: остров Гозо;

Най-известните забележителности на Гозо са Синята пещера и Лазурният прозорец. Лазурният прозорец представлява огромна врата, изсечена в скалите, около която водата е тъмно синя и много дълбока.

Столица на остров Гозо е град Виктория. Цитаделата, издигаща се в центъра й, може да бъде видяна от целия остров. Част от средновековните къщи около крепостните стени са запазени и превърнати в атрактивни ресторантчета. Запазена е бароковата катедрала, проектирана през 17 век от Лоренцо Гафа. Улиците са тесни и калдаръмени, така че си пригответе удобни обувки. Недалеч от Виктория се намират праисторическите храмове Джгантия, датиращи отпреди 5000г.

Места в Малта – островът на рицарите

Прочети повече