Германия

drapeau_allemagne 

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните немски градове, можете да видите на следния линк.

Обща площ: 357,021 кв.м.;


Население: 81 197 537 (към 2015 г.);

Столица: Берлин;

Валута: евро;

Членство в Европейския съюз: член от 1 януари 1958 г.;

Членство на Шенгенското пространство: пълноправен член на Шенгенското пространство от 26.03.1995г.;

Политическа система: федерална парламентарна република;
 

Официални празници в Германия:

3 октомври – Ден на германското единство. На този ден през 1990 година е обявено обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република в единна държава, наречена също Федерална република Германия. През 1949 г. – 4 години след разгрома на Нацистка Германия, се създават 2 германски държави: Федерална република Германия (на територията на американската, британската и френската окупационни зони) и Германска демократична република (на територията на съветската окупационна зона). Бившата столица Берлин е разделена на Западен Берлин – със статут на самостоятелен град, и Източен Берлин – столица на ГДР. Столица на ФРГ става град Бон. На 3 октомври 1990 г. по волята на германския народ и със съгласието на страните победителки във войната е провъзгласена Обединена Германия. На 23 май 1994 г. за федерален президент е избран Роман Херцог, а за федерален канцлер – Герхард Шрьодер, правителството се сформира на 27 октомври 1998 г.

31 октомври – Ден на Реформацията. На 31 октомври 1517 г. се е случва нещо, което променя Европа, а в следващите векове – и света. Не, това няма нищо общо с Хелоуин. На 31 октомври 1517 г. римокатолическият августински монах и свещеник Мартин Лутер (1483 – 1546) заковава своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг, Германия. Сам по себе си този акт не е толкова необичаен или революционен, защото в онези дни това е бил начинът да се обяви дебат по дадена тема. Но самото съдържание на богословския дебат и последвалите събития оказват огромно влияние не само на църквата, но и на политическия и обществения живот в Европа. Празникът не се отбелязва в цяла Германия, а само в Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия.

1 ноември – Вси светии. На този ден католиците почитат всички светци, известни и неизвестни. Източните католици обикновено празнуват този празник в първата неделя след Петдесетница или на петдесетия ден след Възкресението. Той се празнува само в пет германски провинции – Баден-Вюртемберг, Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц, Саарската област.

Федерална Република Германия е разположена в Централна Европа. Това е държавата с най-голяма гъстота на населението в Европейския съюз и втора в Европа след Русия. Централното разположение на страната на европейския континент е допринесло за важната роля, която германците са изиграли във важни за Европа събития.

dsc01579jpgНа снимката: град Кохем, разположен по долината на река Мозел;

Исторически източници свидетелстват, че територията на днешна Германия е била населена още в Древността. Германски племена обитавали тези територии и земи в Южна Скандинавия. Тяхната миграция на юг е една от причините за падението на Западната Римска империя. Голяма част от земите на днешна Германия след 10-ти век са част от Свещената Римска империя, която съществувала като отделна единица до началото на 19-ти век. Важна историческа година за Германия е годината 1871г. – това е моментът на обединението на Германия. Това е първото от две важни обединения в историята на Германия. Второто е осъществено през 1990 г., когато Източна и Западна Германия / обособени след края на Втората световна война / се обединяват, за да положат основите на модерната държава. Днес Германия притежава една от най-силните икономики в Европа. В структурно отношение, страната се състои от 16 региони / провинции /, всеки от тях има собствена местна власт.

shutterstock_279087494 На снимката: катедралата на Берлин;

shutterstock_213812983На снимката: сградата на Райхстага;

Днес Германия е държава, в която се сблъскват много култури. Това се дължи главно на факта, че на територията на страната живеят множество чужденци. Животът в Германия може да бъде определен като съвременен и космополитен. Хората там обожават да се събиран и да празнуват различни фестивали и празници. Особено популярен е Окроберфест, който се провежда ежегодно в град Мюнхен и е един от най-популярните бирени фестивали в страната. От 1516г. съставът на немската бира се определя от т.нар. „Закон за чистотата“, забраняващ други съставки освен хмел, малц, мая, ечемик и вода.

shutterstock_566911093

 

На снимката: сградата на новото Кметство, Мюнхен /източник на снимката:Shutterstock.com/;

Природната красота на Германия е безспорна. От Балтийско море на север, до Алпите на юг, се разкриват различни пейзажи – реки, езера, върхове, хилядолетни гори и земеделски области. Най-дългата река е Рейн – цели 865 км. Германия е известна и със своите 14 национални паркове, 100 резервата и 15 биосферни зони.

В случай, че сте любители на природата, съветваме ви да започнете своята обиколка из Германия от бреговете на Рейн и най-вече в района между Кобленц и Рюдесхайм. През последните 200 години, тази част на Рейн е едно от най-посещаваните от туристи места в Европа. Тази част на реката се характеризира с изключително красиви гледки. По поречието са разположени около 20 замъци, най-впечатляващите от които са Марксбург и Лиебенщайн. Говорейки за замъци в Германия, няма как да изпуснете замъците, построени от крал Лудвиг Втори, най-известният от които е Нойшванщайн. Макар и разположен в друга част на Германия, този замък се е превърнал в емблема. Това е точно този замък, който е използван като модел за замъка на Спящата красавица в Дисниленд. Замъкът се намира в провинция Бавария и е известен с факта, че той никога не е бил напълно завършен.

shutterstock_352601774На снимката: замъкът Нойшванщайн, един от замъците на крал Лудвиг II /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Ако наистина решите да започнете обиколката си из Германия от красивата долина на река Рейн около Кобленц, след това може да продължите към Кьолн. Ще достигнете до града само след около час пътуване с кола, но това пътуване също е задължително. Град Кьолн е истински шедьовър на бароковата архитектура. Известен е най-вече с красивата си катедрала, която е и седалище на Архиепископа на Кьолн. Катедралата е посветена на Свети Петър и Дева Мария и дълго време е била най-високата сграда в света. Вярва се, че в нея се съхраняват останките на тримата влъхви.

hsqpala

Друг град, който си заслужава да посетите, е Мюнхен. Той е известен не само заради красивите си и добре запазени архитектурни паметници, но и заради Октоберфест, провеждащ се всяка есен. За период от около две седмици градът се изпълва с празнуващи немци и туристи, наслаждаващи се на висококачествена бира.

В случай, че изпитвате влечение към историята, тогава Берлин в вашият град. Тук може да видите останките от прочутата Берлинска стена, съборена през 1989г. Безспорен символ на града обаче е Бранденбургската врата. Построена е в периода 1789 – 1791 година по идеен проект на Карл Ланганс в стил класицизъм. Като прототип при изграждането на Бранденбургската врата послужва пропилеят на Атинския акропол на Древна Гърция. Бранденбургската врата е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица, като първоначалното ѝ име е Портата на света. Друга забележителност е Райхстагът. Сградата на немския парламент е една от най-посещаваните дестинации от любителите на културния туризъм в цяла Германия. Възможността за туристически достъп до купола на сградата е чудесно изживяване за гостите и жителите на град Берлин да почустват значението на институцията и да се насладят на чудесната гледка към забележителностите на града.

the_reichstag_building

В случай, че искате да избягате от лудницата в големите немски градове, или просто ви е омръзнало да обикаляте из катедрали, замъци, музеи и галерии, разполагате с множество опции за „презареждане на батериите“. Една от тези опции е районът, известен като Шварцвалд или в буквален превод – Черната гора. Ще чуете легенди, според които гората е населявана от вещици и върколаци, но истината е, че това място привлича с красота и зеленина. Районът е особено красив през пролетта и началото на лятото, когато природата се събужда от зимен сън и полетата са пълни с цветя.

ws_bastei_bridge_switzerland_1920x1200

Места в Германия

Прочети повече