Австрия

Родината на Моцарт и виенския валс

Местоположение на страната, в сравнение с други европейски страни, можете да намерите на следния линк.

Площ: 83 855 кв км, 1,7% от което е водна повърхност;

Население: 8,414,638 души, според последното проучване, проведено през 2011 г.;


Валута: евро;

Шенгенско пространство: Шенген член от 12.01.1997;

Тип на управление: полу-президентска република;

Официални празници в Австрия:

26ти октомври – национален празник на Австрия. На този ден празнуват австрийци създаването на Втората република след Втората световна война. След края на войната, Австрия е окупирана от съюзниците и разделена на четири зони. Въпреки че управлява правителство, избрано от австрийския народ, при вземането на решения значение имала волята на съюзниците. През 1955 г. най-сетне бива подписано дългоочакваното споразумение, което слага край на окупацията. Споразумението е подписано в двореца Белведере във Виена. Предполага се, че на 26 октомври 1955, последната чуждестранен войник напусна територията на Австрия.

В Австрия има 13 официални празници, с 10 от тях религиозна и се празнува от всички католици по света – Коледа, Великден, Възнесение, Петдесетница и др.

10620487_10203464585508096_7200259933958135334_oНа снимката: град Халщат.

Австрия е страна, разположена в Централна Европа. Именно местоположението на Австрия й е факторът, който е причина страната да участва във всички процеси, протичащи на континента. Следите от селища в земите на днешна Австрия датират още от древността. В далечното минало, тези земи са били сцена на сблъсък между много древна племена – авари, славяни и германци. Изгревът на австрийската държава винаги е бил свързан с една конкретна династия, тази на Хабсбургите. Използвайки различни политически маневри, представители на династията на Хабсбургите успели да разширят значително на територията на Австрия, като установили контрол върху области като Тирол, Каринтия и Щирия, достигайки днешната северна Италия. Разрастването на Австрия през Средновековието постепенно довежда до сериозна конфронтация с една друга сила, набираща мощ – Османската империя. Османците на два пъти успяват да достигнат стените на Виена, но така и не успяват да превземат града.

1614481_10203948416283563_3429084320091394190_oНа снимката: езерото Волфганг.

През 1867 г. са поставени основите на дуалистичната държава – Австро-Унгария. Тя просъществува до Първата световна война. След края на войната е създадена съвременната австрийска държава. Днес Австрия е един от най-развитите европейски страни. Туризмът заема важен дял в австрийската икономика. Изчислено е, че всяка година в страната се посещава от 200 милиона туристи, което превръща Австрия в една от най-посещаваните страни в света.

Австрия има какво да предложи за всеки вкус. Любителите на исторически и културни забележителности могат да се насочат директно към по-големите австрийски градове. Безспорно, водещо място сред тях заема столицата Виена. Дворците Шьонбрун и Белведере, църквата Свети Стефан, площадът Мария Терезия са само част от местата, разкриващи блестящо минало на Виена. В двореца Шьонбрун, освен на красиво декорирани стаи, можете да се насладите на старателно поддържаните градини, които предлагат възможност за приятна разходка сред природата. Дворецът е известен със своята зоологическа градина, която си заслужава да посетите. Разходка през историческия център на Виена предлага възможности за снимки на почти всеки ъгъл. Тук почти всяка сграда е забележителност. Улиците на Виена са пълни с улични музиканти и улични изпълнители, които само допринася за приятната разходка.

shutterstock_786233767 shutterstock_469528295На снимката: Златното абатство на Мелк /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Залцбург е друг по-големите австрийски градове, който си струва да бъдат посетени. Тук можете да видите някои много добре запазени крепости и замъци. Крепостта Хоензалцбург предлага уникална гледка към града, а замъкът Хелбрун, който се намира извън града, предлага възможност да се запознаете с начина, по който последните владетели на областта са обичали да се забавляват и да разтоварват. Къщата на Моцарт, най-големият австрийски композитор, се намира в историческия център на града.

Далеч от големите градове /или не съвсем далеч, тъй като се намира само на около 40 км.от Виена / се намира град Мелк. Ако планирате посещение на Виена, ние ви съветваме да посетите Мелк и неговото Златно абатство. Едва ли има човек, който да е влязъл в сградата на абатството и да не е отворил широко устата си. Тук почти всеки елемент е позлатен, откъдето идва и прякорът „Златното абатство на Мелк“.

shutterstock_583714789На снимката: град Виена /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Историческото богатство на Австрия се допълва от невероятна природна красота. Алпийски върхове и чисти езера предлагат много възможности за всички любители на природата. Ако сте разглеждали снимки на Австрия, едва ли не сте попадали на такива, заснети край езерото Халщат. Приказна гледка към езерото и околностите се разкриват от близката планина Дахщайн и известната наблюдателна площадка „Петте пръста“. Оттам при ясно време се вижда  град Халщат и едноименното езеро. След разходката можете да разпуснете с чаша ароматно кафе и парче вкусна торта в „Zauner“ – сладкарница, която се намира в малкото градче Бад Ишл и се счита за една от най-добрите сладкарници не само в региона, но и в цяла Австрия.

Резервирайте своя престой в Австрия тук:

Места в Австрия

Прочети повече