Валета - впечатляващата столица на Малта

Валета е забележителен град с легендарно минало. Столицата на Малта, включена в списъка на за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, се издига гордо над едно от най-грандиозните пристанища в Европа, с изглед към Средиземно море и заобиколена от някои от най-здравите укрепления в света.

История

Историята на града е свързана с рицарите на Свети Йоан Йерусалимски, орден от 11-ти век, който осигурява подслон на поклонниците в Светите земи и играе важна военна роля в защитата на християнството. През 1530 г. испанският крал Карл V дава Малта на рицарите.


След като Валета се превърна в новата военна крепост на Ордена на Свети Йоан, рицарите се заемат да създадат столица, равна на най-добрите в Европа. Грандиозната барокова архитектура отразява величието на рицарите като аристократи от благородни семейства в Англия, Франция, Испания и други европейски страни. Наричат Валета „град, построен от джентълмени за джентълмени“.

  

Днес Валета е истински работещ град и приятна туристическа дестинация. Със сигурност ще бъдете впечатлени от множеството исторически паметници и програмата от културни предложения.

Забележителности

Катедралата „Свети Йоан Кръстител“

Катедралата „Свети Йоан Кръстител“ е демонстрация на богатството и успехите на рицарите на Малта. Те защитават Европа от атаките на османските турци през 16 век. Тази разкошна катедрала е построена като символ на християнската победа.Великите магистри се представяли на народа от балкона над главния портал. Ордена имал обичай те да хвърлят златни монети на хората, събрали се на площада отпред. 

В нея са погребани стотици членове на Ордена на Свети Йоан. Най-впечатляващ е мраморният етаж, който се състои от близо 400 надгробни паметници на рицари и служители на Ордена. Всеки надгробен камък е инкрустиран с цветна, мраморна плоча, носещ герба на погребания в него рицар.

Архитектурният план включва главен кораб и девет странично подредени параклиси, посветени на различните националности на рицарите. Като основа за подредбата служи съществуващото тогава старшинство. Тези, свързани с най-изтъкнатите представители в ордена, са разположени най-голяма близост до олтара. деветият е посветен на техния светец-покровител Дева Мария от Филермос, другият светец-покровител на Ордена. Последният параклис е дом на древна икона на дамата от Филермос, която рицарите смятат за свещен предмет. 

Няма по-добър начин да се насладите на богатата култура и красота на катедралата от това да седнете на една от пейките. Просто и незабравимо. 

Най-известното произведение на изкуството в църквата е Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител от Караваджо в ораторията. Платното изобразява сцена с мъченичеството и умъртвяването на св. Йоан Кръстител. Основната фигурална група е поместена на преден план в долната лява четвъртина на картината. Представен е моментът, в който екзекуторът отрязва главата на поваления на земята светец, докато един разсилен зад него сочи с жест подноса, където да се постави отрязаната глава. Подносът се държи от жена, за която се предполага, че е Саломе. Възрастна жена, обхванала главата си с ръце, допълва основната група. Собственото име на художника (Микеланджело) е надраскано сякаш с изтичащата кръв от врата на светеца. На заден план, като затъмнен фон е изобразена част от фасадата на постройка, вероятен затвор. Диагонално на основната група, в горната дясна част, е поместен прозорец с решетки, през който надничат две мъжки фигури, свидетели на събитието.

Дворецът на Великия Магистър

Дворецът на Великия майстор е великолепен от архитектурна гледна точка. Издига се на Дворцовия площад в центъра на Валета. Построен е през 16-ти век като резиденция на рицарите на Малта. Дворецът продължава да е домакин на официални държавни церемонии и днес.

Част от сградата служи като офис на президента на Малта и като Камара на представителите. Останалата част от сградата е отворена за обществеността като музей.

Влизането в сградата се извършва през елегантен градински двор, който води на горния етаж до грандиозни коридори с пищни фрески от 18-ти век. Огромните дворцови стаи са богато украсени с позлатени корнизи и произведения на изкуството. Акцентите включват поредица от стенописи, които илюстрират пълен разказ за Голямата обсада от 1565 г.

Залата на посланиците, известна още като „Червената стая“, е украсена с портрети на гросмайсторите, които водят рицарите до победа. Една от картините изобразява достолепния гросмайстор Жан дьо Валет, основател на град Валета.

Оръжейната палата показва рицарски доспехи и оръжия (мечове, лъкове, огнестрелни оръжия и оръдия), датиращи от 15-ти до 18-ти век. Тази колекция разкрива, че малтийските рицари не са били обикновени войници, те са били аристократични воини, оборудвани с най-сложните доспехи и оръжия, които могат да се купят с пари. Можете да вземете каска, за да усетите действителното тегло.

Горните градини „Барака“

Живописните горни градини „Барака“ обграждат част от старите укрепления на града, построени на най-високата точка на Валета. Спокойните сенчести градини включват фонтани, цветни лехи, редици от арки и статуи на видни исторически личности, включително Уинстън Чърчил.

Множество гледни точки около градините предлагат различни гледки. Разходете се, за да откриете вдъхновяващи панорами на Голямото пристанище. Оттам се разкрива и красива гледна към Трите града – Сенглеа, Виториоса и Коспикуа.

Нивото под градините е бивш бастион, облицована с военни оръдия. Сега това пространство се използва за сватби на открито и церемониални събития. Тук всеки ден се провежда демонстративен гърмеж на топовен изстрел точно в 12:00ч. или “Saluting Batery”. Празничния топовен залп е старинна церемония, провеждана повече от 400 години.

Разположени не много далеч от техния близнак Горна Барака, градините Долна Барака са кацнали на върха на бастионите на Валета (по-точно бастиона на Св. Чирстофър), малко по на север, от същата страна на Валета.

Долните градини „Барака“

Долните градини „Барака“ предлагат различна гледка. Може да прекарате часове там, просто да седите спокойно на сенчеста пейка, гледайки Средиземно море и круизните кораби, както и други кораби, влизащи и напускащи впечатляващото пристанище на Малта. Едно нещо, което е очевидно за повечето е, че в тази градина има много по-малко тълпи, тъй като не е толкова известна като Горните градини, което създава по-спокойна и релаксираща обстановка. Недалеч от градините можете също да видите Мемориалът на обсадната камбана, камбанария под формата на неокласически храм, който съдържа огромна бронзова камбана вътре. Издигнат е през 1992 г. в чест на 7000 военнослужещи и цивилни, които са загубили живота си при обсадата на Малта по време на Втората световна война. Камбаната бие всеки ден по обяд в тяхна памет.

Тук ще намерите разнообразие от цъфтящи растения и дървета, както и неокласически паметник, издигнат през 1810 г. под формата на римски храм, на сър Александър Бол, един от водачите на малтийските въстаници срещу французите през въстанието от 1798 г. Пред паметника има малък фонтан, заобиколен от зелени дървета, храсти и храсти. Близо до фонтана има малка сводеста пътека в класически стил, която изглежда красива през вечерните часове, а при посещение на терасата на градините ще видите редица възпоменателни плочи, отбелязващи множество исторически събития, включително 50-ата годишнина от Унгарската революция от 1956 г.

Фонтанът на тритоните

Разположен точно пред градската порта на Валета, фонтанът на Тритон е една от първите забележителности, които туристите, посещаващи столицата, виждат и снимат. Статуята се състои от три бронзови митологични тритона (богове на морето), всеки от които гледа към входа на града.

Две от трите статуи са седнали, докато единият Тритон е коленичил, докато всички балансират върху основа от водорасли. Тяхната поза означава сила и мъжественост, а водните струи са проектирани да придават усещане за движение на произведението. Работата по фонтана започва през 1955 г. и е пуснат за първи път на 16 май 1959 г. Дизайнът е вдъхновен от Fontana delle Tartarughe в Рим.

Фонтанът днес има малко по-различен вид от този, който има при откриването му. По време на национално тържество през 1978 г. върхът на фонтана е използван за сцена. Допълнителното тегло е причина да се срути, повреждайки статуите в процеса. Възстановен е през 1980 г., този път с централната колона, която виждаме днес. Фонтанът е демонтиран и реставриран отново през 2017г.

Bridge bar

Bridge bar се намира недалеч от Долните градини „Барака“ и е едно от известните и често снимани места във Валета. Името му се свързва с моста, около който е разположен. На стълбите биват поставяни възглавници, превръщайки ги в своеобразни сепарета. Мястото е идеално за коктейл и вкусно хапване в приятна обстановка.

Крайбрежната зона на Валета

Открийте атмосферен район на Валета, където местните жители излизат. На това скрито място можете да се насладите на спокойна вечеря на брега без тълпите от туристи.

Редицата от барокови сгради по протежение на пристанището Марсамксет е поръчана през 18 век от великия майстор Мануел Пинто де Фонсека. Сградите някога са били използвани като складове, за съхраняване на стоки, разтоварени на доковете. Различните цветове на вратите показваха вида съдържание, съхранявано вътре: жълтото представляваше пшеница, а синьото беше за морски дарове.

Складовите сгради са красиво реставрирани, а пътеката е разширена. Покрай крайбрежната алея с палми има селекция от ресторанти.

Къде да хапнете и пийнете във Валета?

Ако искате да се насладите на вкусна храна с хубава гледка и приятна обстановка, препоръчваме ви Eddie’s Cafe Regina. Намира се на площад Република, до статуята на кралица Виктория пред Националната библиотека. 

За коктейли ни допадна Kingsway Bar & restaurant. Намира се на ул. Република, може да се отпуснете и просто да наблюдавате минаващите хора. Не пропускайте да попитате за Happy hour.

Ако искате да се насладите на авторски коктейли с българска следа, както и да съчетаете това с доза изкуство, Kamy Cocktail Bar & Grill е вашето място. Влюбихме се в него. Kamy не прилича на всеки коктейл бар, който някога сте виждали. Открит е от миксолога Илиян Илиев. Бързо се издигна до върха на коктейлната стълбица в Малта и трансформира коктейлите, каквито ги познаваме. Предлагането на коктейли е отражение на сезона, мястото и грациозния, творчески талант на екипа на Kamy, който го вдъхва живот. Под ръководството на ILiyan коктейлната програма представя традиционни напитки, любими коктейли Kamy art и нова селекция от коктейли, фокусирани върху страните по света, заедно с известни картини и събития.

Къде да отседнете във Валета?

За престоя ни във Валета избрахме хотел Hotel Pjazza Merkanti – Boutique Living. Hotel Pjazza Merkanti – Boutique Living се намира във Валета, на 350 м от кампуса във Валета на Университета на Малта и на няколкостотин метра от Двореца на Великия магистър. Предлага стилни помещения за настаняване с безплатен WiFi. Театърът „Маноел“ е на 100 м. Всички стаи са с модерно обзавеждане и разполагат с климатик, телевизор с плосък екран, минибар и електрическа кана. 

Повече снимки от Валета може да видите в нашата Галерия: