Всеки е чувал за Попай моряка – американски комиксов герой, който по-късно е представен и в анимационни филмчета. Създаден е от Елзи Крислър Сегар и за първи път се появява в комикса Thimble Theatre на 17 януари 1929 г. През 1980 г. в Малта е заснета музикалната продукция „Попай“  Селището на Попай, което виждаме днес, е издигнато във връзка с тази продукция.  Филмовият декор е построен за 7 месеца на Анкър Бей (Anchor Bay).

За да се построи това автентично дървено селище, дървени трупи от стволове на дървета са прекарани по суша и море от Холандия, а дървените керемиди, използвани при изграждането на покривите, са внесени чак от Канада. Международен строителен екип от 165 души изразходва осем тона пирони и две хиляди галона боя, за да завърши този масивен проект. Необходимо е било да бъдат изградени не по-малко от 20 дървени конструкции. Преди да може да започне строителството обаче е трябвало да бъде построен път, който да отвежда до снимачната площадка. Освен това на Анкър Бей е построен вълнолом, за да предпази постройките от открито море по време на снимачните месеци на филмовата продукция. Снимките започват на 23 януари 1980 г.


Историята е свързана с Попай, мускулест едноок моряк, обичащ спанака, който идва в Sweet haven Village в мисията да намери баща си. По време на престоя си в Sweet Heaven Village, Попай има много срещи със селяните и естествено среща Олив Ойл, която трябваше да бъде официално сгодена за капитан Блуто. Както винаги Олив Ойл се колебае да се сгоди и се среща с Попай, докато бяга от собственото си годежно парти. Но няма да кажа повече, гледайте филма, заслужава си. В ролята на Попай влиза Робин Уилямс.

Днес снимачната площадка все още съществува и е превърната в основна туристическа атракция за всички млади по сърце. Без реална представа какво да очакваме, тръгнахме към входа на селото и… уау. Напред видяхме простиращи се скали над синьо, блестящо море. Вдясно от нас колекция от дървени сгради съставляваше село Попай – а далече пред нас се простираше океанът. Красив.

След като влезете в това завладяващо, почти 42-годишно селище, ще бъдете посрещнати от моряка Попай и неговите приятели, които ще бъдат ваши домакини и ще ви забавляват по време на вашето посещение. Човек може да се насладите на редица атракции, включително все по-популярния град на играчките на Дядо Коледа; уникална по рода си атракция в Малта, където можете да зърнете елфите на Дядо Коледа, които подготвят играчки за празничния сезон, разходки с лодка, водни батути, тераси за слънчеви бани, басейн на плажа, демонстрации на ковачи, магазини за храна и много други. 

Посетителите могат да влязат в различни стаи, където могат да видят някои от оригиналните мебели и реквизити, използвани по време на снимките на филма. Къщата на Попай е декорирана толкова автентично, че ще се почувствате сякаш сте в самия филм. Всички сгради са изключително детайлни – дори тези, в които не може да влезете. Очевидно снимачната площадка е трябвало да изглежда възможно най-реална, но нивото на детайлност, което са запазили и в селището, е доста впечатляващо. От знаците по стените до дори тоалетните с тематичен екстериор, това е наистина завладяващо място.

Ако огладнеете докато разглеждате, в кафенето в Popeye Village наистина се хапва прилично –  бургеру, пици, салати, изборът не е голем, но пък в вкусно. Очевидно това не е гурме хранене и можете да си направите пикник, но яденето тук е напълно добра опция. 

Ако не сте от притеснителните, може да танцувате с бандата. Ако пък сте, просто гледайте някои весели комедийни бойни сцени, докато Попай и Блуто се бият един срещу друг за любовта на Олив. Прегърнете абсурдността на всичко това и е адски забавно. Особено ако планирате да посетите с деца.

Ако сте фен на филма или просто фен на Попай като цяло, ще харесате всички изложени сувенири. От комикси до играчки до нови консерви със спанак, наистина е интересно да се види влиянието на Попай в поп културата през годините. Магазинът за подаръци също е доста добър (и на разумни цени!), така че ако искате чаша Попай или мека играчка за вкъщи, можете да изберете някои страхотни неща тук.

Селището разполага с кино, което показва 15-минутен документален филм за създаването на филма и декорацията. Включено с входната такса, получавате безплатна пощенска картичка и малко пуканки. Не забравяйте да ги вземете! 

Селището на Попай вероятно не е за всеки, но ми хареса . Това е място, което вълнува детето в мен, И всъщност има много неща за правене в Popeye Village – дори ако просто се печете на слънце/пиете питие и се наслаждавате на зашеметяващите гледки.

Повече снимки може да видите в нашата Галерия: