Аурландсфиорд

Тесен клон на Зогнефиорд, зашеметяващият Аурландсфиорд един от най-посещаваните и най-сниманите фиорди в Норвегия. За информация, Зогнефиорд (Sognefjord) е най-големият фиорд в Норвегия и вторият по големина в света. Това е най-дългият и най-дълбок фиорд в страната. Простира се на 204 км. навътре в сушата, а водите му достигат дълбочина от 1200 м. Падината измерена над и под нивото на водата достига до 2 100 м., а на някои места Зогнефиорд е дълбок повече от 1300 м. Получава се така, че околните планини са толкова високи, колкото дълбок е самият фиорд.

Аурландсфиорд е едно от най-живописните места в Норвегия. Целият регион се чувства като жив музей, така че се пригответе за драматични пейзажи, села край фиорди и скрити акценти. Защо Аурландсфиорд е толкова красив? Самият фиорд е дълбок и тесен, заобиколен от планини, които се извисяват доста над 1 500 метра над морското равнище. Докато водата на фиорда достига дълбочина от почти 1000 метра, тя е най-вече по-малко от 2 км. широка.

За да стигнем до Аурландсфиорд трябваше да попътуваме малко. Тръгнахме рано сутринта от град Скьолден, където бяхме пренощували. Скьолден е малко градче, живописно разположено на края на Лустрафиорд, друго разклонение на Зогнефиорд. Силно препоръчвам мястото, където се бяхме настанили – Visit Skjolden – Skjolden Brygge. Ако се чудите защо просто погледнете снимките по-долу. Апартаментите предлагат зашеметяваща изглед към планината и фиорда, безплатен WiFi и безплатен частен паркинг. 


След около час пристигнахме фериботния терминал Mannheller fejerkai. За около 15 минути стигнахме отсрещния фериботен терминал Fodes fenrjekai. Оттам до първата ни спирка за деня, която беше дървената църква Боргунд. имахме около половин час път. Дървената църква Боргунд, датираща от 12 век, е една от най-добре запазените дървени църкви в Норвегия. Посветена е на св. Андрей. В страните, в които е налице изобилие от качествена дървесина, хората са развили изключителни умения да използват този материал в строителството. Историята показва, че в ръцете на занаятчиите дървото става твърд и издръжлив строителен материал, подобно на камъка и тухлите.

Църквата е олицетворение на архитектурата, която множеството се свързва с дървените църкви. Запазени са големи части както от екстериора, така и от интериора. Църквата има седемстепенен покрив с типични драконови глави и галерии, както и портали със сложни резби.

Декорацията е също толкова детайлна и завладяваща отвътре. Тук можете да видите 14-те стълба (стълб), върху които е построена църквата, и да получите представа каква е била преди и след Реформацията. В средата на 1800 г. църквата, която е приблизително 40 квадратни метра, стана твърде тясна. Населението се увеличава и новият закон гласи, че минимум 30% от пространството трябва да е заето с места за сядане. Затова е построена нова църква и Дружеството за опазване на древните норвежки паметници поема дървената църква. По-късно по време на пътуването ни успяхме да посетим и най-голямата дървена църква в Норвегия Хеддал, но Боргунд определено остана нашият фаворит.

След като разгледахме църквата, накупихме сувенири и изпихме едно кафе, се насочихме съм Аурландсфиорд. Първото място, което щяхме да посетим, бе фермата Скйердал. За да стигнем до нея обаче трябваше първо да минем през тунела Лаердал – най-дългият пътен тунел в света, цели 25 км.! 3 от 10-те най-дълги пътни тунели в света се намират в Норвегия. 

За да се улесни пътуването през дългия 25 км. тунел, на всеки 6 км. има огромна зала. Тези зали са осветени със син цвят под тавана и жълт долу по пътя. При това шофьорите усещат, че карат почти във въздуха със светлина, падаща от тънък ледник и изгряващо слънце на хоризонта. Целта на това осветление е да се сведе до минимум рискът шофьорите да заспят зад волана по време на дългото преминаване през тунел.

След като отново зърнахме слънчева светлина, пред нас се откри прекрасна гледна – Аурландсфиорд. Насочихме се към източната част на фиорда към селището Скйердал.  Гледката по пътя бе спираща дъха. Отклонихме се по тясна серпентина, на края на която паркирахме колата си. Планинската ферма Скйердал е на около 30 минути пеша от паркинга. Последвахме стар селски път, минаващ пред кратък стръмен пейзаж, с красиви гледки към фиорда и околността. Пътят се вие през тясната долина, покрай водопади и пасящи животни. Не е далеч, но е стръмно. Носете добри туристически обувки!

След кратката, но изключително приятна разходка сред природата достигнахме нашата крайна точка. Фермата Скйердал е традиционна западнонорвежка семейна ферма, управлявана от Анне Каринг Хатлинг и Хералд Скйердалl. Двамата управляват тази органична ферма с животни и производство на плодове. Основната дейност е съсредоточена около козите. Имат и овце, които пасат трева в планината през летния сезон, и коне, който се използва във фермата. Стръмните планински склонове надолу към фиорда са покрити с черешови градини и ябълкови дървета.

През летния сезон планинската ферма и кафене са доста оживени. Харалд работи по лятната реколта с помощници, а Ан Карин и доячките правят сирене и посрещат гости в кафенето. Домашните пухкави палачинки със сладко и домашно кафяво сирене са истинска наслада за небцето.

След като хапнахме вкусно и отморихме, наблюдавайки красивата норвежка природа наоколо, беше време да се отправим към поредната предизвикателна серпентина. Тя щеше да ни отведе до една от най-известните наблюдателни площадки в Норвегия – Стегащайн. Пътят до Стегащайн от Аурланд е стръмен и тесен, със седем завоя. Но шофирането определено си заслужава, защото на върха има платформа за наблюдение, която стърчи на 30 метра от планинския склон.

Платформата е широка 3,5 метра и е изградена от дърво, стомана, бетон и стъкло. На 650 метра над Аурландсфиорд имате панорамна гледка към фиорда във всички посоки. Мнозина го описват като усещане за реене над фиорда. Платформата за наблюдение е построена през 2006 г. и е една от най-красивите гледки, които ще намерите в норвежките фиорди.

Последната ни спирка през този вълнуващ ден натоварен, но и вълнуващ ден, бе традиционно викингско селище, недалеч от Гундванген. През епохата на викингите Гудванген е бил важно място за търговия. Гундванген е известен като „мястото на боговете“. Фиордът, на който е разположен, е посветен на Njord, богът на търговията и ветроходството.

Във викингското село Njardarheimr ще се насладите на едно село, което показва как са живели викингите преди 1000 години, когато Гудванген получава името си. Това не са актьори в костюми, а „истински“ викинги от всички възрасти, които приемат викингската епоха като начин на живот. Те знаят своята история и имат уникални познания за живота на викингите, които биха искали да споделят с вас!

Храната в лагера се приготвя по традиционни рецепти със съставки, които са били налични през епохата на викингите. Артикулите за продажба са ръчно изработени и оригинални.

Викингското село е място за незабравими преживявания, учене и забавни дейности. Място, където можете да общувате с хора, които пресъздават миналото. Присъединете се към Viking Experience, обиколка с екскурзовод на селото. Можете също така да участвате в хвърляне на брадва или стрелба с лък, да разговаряте с викингите и да опитате някои занаяти. През летния сезон можете да си купите викингски обяд в хранителната къща в селото. Viking Diner на входа е отворен целогодишно от 11:00 до 24:00 ч. с домашно приготвена норвежка храна.

Повече снимки може да видите в нашата Галерия: