Парк "Емирган" - най-красивият парк с лалета в Истанбул

Истанбул е красив град за разходка през пролетта. Блясъкът на този топъл, динамичен метрополис, както и отличителната турска култура, изумяват посетителите. Фестивалът на лалетата е едно от най-известните събития през пролетта в Истанбул. Милиони уханни, прекрасни лалета красят улиците, градините и парковете. Лалето отдавна се смята за национална емблема не само на Истанбул, но и на Турция като цяло. Над един милион лалета биват засадени из цял Истанбул. През 2016 г. техният брой достигна 30 милиона. Лалетата се засаждат в определен ред, като се започва с най-ранните сортове и се продължава с по-късните. В резултат на това Истанбул цъфти цял месец!

Повечето хора смятат, че лалетата идват от Холандия. Това обаче не е така. Историята на лалетата ни отвежда на пътешествие от Персия през Турция до Холандия. 


Ранните тюрки са племенни хора, номадски воини и търговци, които се появяват в Централна Азия през 9 век. До края на 11-ти век те завладяват по-голямата част от Анадола и Северна Персия, където управляват до средата на 13-ти век. Наричани също селджуци, тези общности били предимно неграмотни, поради което липсва информация в писмен вид за появата на лалетата преди поемите от 11-ти век на Омар Хаям. Първата известна илюстрация на лале е открита върху плочка от двореца на султана Алад-Дин Кайкубад бин Кайкавус, който царува над Персия от 1220 до 1237 г.

В средата на 13-ти век монголските нашествия разбиват Селджукската империя и се появява нов лидер, Осман, на когото по-късно е кръстена Османската империя. Османците оцеляват и просперират повече от 600 години, завладяват Константинопол през 1453 г. и управляват огромна територия, която се простира от Близкия изток чак до Испания и границите на Австрия. Тъй като османците стават все по-могъщи и стабилни, градовете им биват осеяни с приказни градини. Те отглеждат лалета във великолепно изобилие заедно с други диви цветя: теменужки, рози, нарцис, шафранов минзухар и персийски люляк. Лалето често било бродирано като талисман за късмет върху дрехи, носени под броня в битка, а също така фигурира в разказите за злополучна битка между турци и сърби в края на 14 век, когато поле, осеяно с отсечени глави в кървави тюрбани, било сравнено с поле от лалета. Лалето е увековечено в поезия, върху декоративни плочки и керамика, върху килими и шалове.

Султан Сюлейман Великолепни, който се възкачва на трона през 1520 г., обожавал лалетата. Дрехите му били бродирани с тях. Те красяли и частната градина на Сюлейман в Обиталището на блаженството, светилище, внимателно поддържано от професионални градинари, украсено с потоци, павилиони и цветя. Двеста години по-късно турският култ към лалетата достига своя връх при султан Ахмет III, който се възкачва на престола през 1718 г. За кратък период, уместно наречен „Ерата на лалетата“ от по-късен историк, Турция преживява своя собствена форма на мания за лалета. Лалето дори даде името си на сравнително спокоен и благоденстващ период от османската история при управлението на султан Ахмед Трети в началото на 18 в. („Ляле деври“ – Епохата на лалетата). Латинското название на лалето – tulipa, произхожда от турската дума tulbent, т.е. султанска чалма, заради приликата й с цветето.

В Европа лалето идва през XVI век благодарение на холандския посланик на Фердинанд I, Ожие Гислен дьо Бусбек. ма когото Сюлейман Великолепни подарява няколко грудки. Тези грудки са отнесени от посланика във Виена и предадени от него на директора на ботаническата градина на австрийския император, близък негов приятел.  По-късно луковици са засадени и в Холандия, където се оказало, че лалето вирее отлично. Благодарение на спекула от страна на търговците, новото цвете става толкова популярно, че цената му достига космически размери – колкото нова къща край каналите на Амстердам.

Днес лалето е красивия „посланик“ на пролетта и напомня, че най-красивите мигове, също като цветовете на това цвете, тепърва предстоят.

Основното място за фестивала на лалетата в Истанбул е паркът Емирган. Това е един от най-добрите паркове в Истанбул и е с изглед към Босфора, така че ви очаква удоволствие, тъй като не само ще видите красиви цветя, но и много прекрасни гледки към морето!

Въпреки че Емирган е красив през цялата година, изложбите с цветя по време на фестивала на турското лале са сякаш не от този свят. Тук се засаждат над 120 различни сорта лалета в различни шарки, включително във формата на турско знаме и река, течаща под мост. Общият брой на лалетата в Емирган всяка година е около 3,5 милиона!

В парка има и няколко стари османски имения (известни също като павилиони), датиращи от края на 1800 г., които сега са превърнати в кафенета и ресторанти. Най-известен в Жълтият павилион, който представлява голяма дървена хижа, която преди е била къща за гости и ловна хижа по време на османския период. Обзавеждането вътре е изключително богато: във всяка стая ще намерите полилеи, а стените и таваните са украсени с ярки пастелни маслени бои, изобразяващи цветя и геометрични мотиви. Жълтият павилион сега разполага с ресторант, който има места на закрито и на открито и добро меню, което включва традиционна турска закуска и много възможности за обяд.

Освен това има страхотна гледка към езерото с лалета, така че определено си струва да се отбиете тук за чаша чай и лека закуска!

Ако искате да посетите Емирган по време на фестивала на лалетата, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация

Екскурзия до Истанбул за Фестивала на лалето

Дати: 28.03.2024, 04.04.2024, 11.04.2024, 25.04.2024
 
Цена от: 249 лв.
 

Повече снимки от парк „Емирган“ може да видите в нашата Галерия: