Езерото Сапанджа

Където спокойствието среща великолепието на природата

Сгушено сред живописния пейзаж на Турция, езерото Сапанджа стои като бижу, който пленява посетителите със своята спираща дъха красота и спокойна атмосфера. Това сладководно езеро, разположено в сърцето на провинция Сакария, предлага перфектна комбинация от природни чудеса и възможности за отдих.

Езерото Сапанджа е известно със своята завладяваща природна красота. Заобиколен от буйна зеленина и подкрепен от величествената планина Саманлъ, спокойните води на езерото отразяват променящите се цветове на небето, създавайки очарователен визуален спектакъл. Бреговете на езерото са покрити с гъсти гори, осигуряващи убежище за разнообразна флора и фауна.


За ентусиастите на приключенията и любителите на природата езерото Сапанджа предлага множество развлекателни дейности. Спокойните и чисти води са идеални за каяк, кану и падълборд, което позволява на посетителите да изследват скритите заливи на езерото и да оценят спокойната му околност. Риболовът също е популярна дейност, тъй като езерото е дом на различни видове риби.

Околните планини предоставят отлични възможности за туризъм и преходи. Пътеки, водещи до панорамни гледки, предлагат шанс да се потопите в красотата на езерото от различни гледни точки. През зимните месеци близката планина Картепе се превръща в дестинация за ски и сноуборд, привличайки любителите на зимните спортове.

Езерото Sapanca е същински център за отдих и релаксация. Нежните вълни по повърхността на езерото и успокояващият шум на водата създават атмосфера на спокойствие, която е идеална за медитация и отпускане. Много курорти и бутикови хотели са разположени по бреговете на езерото, предлагайки на посетителите шанс да се отдадат на спа процедури, уелнес дейности и спиращи дъха гледки.

Природен парк Ормания

В северозападната част на езерото може да откриете природен парк Ормания. Представете си вълшебно място, където хора от всички възрасти могат да се забавляват едновременно. Разположен в квартал Картепе на Качаелъ, природен парк Ормания е третото в света и най-голямото естествено местообитание в Европа и е на път да се превърне в една от най-важните природни туристически дестинации в Турция.

Продукт на 10-годишен проект, Ормания (Ormanya Nature Park) се откроява като образцов проект със своята визия. Той е изцяло направен от естествени материали като дърво. Една от целите му е да създаде среда за растенията и животните, която е възможно най-близка до естествената им среда. Тази цел е постигната успешно, особено със зоната за диви животни и детския зоопарк. В Ормания има и център за спасяване и рехабилитация на диви животни, след което животните биват пускани обратно в естествената им среда.

С общо над 800 животни от 67 различни вида, Ормания посреща посетители от цял свят. Природният парк предлага широка гама от дейности на открито, от къмпинг до конна езда. Музеят на природата в Ормания съхранява вкаменелости от различни изчезнали животински видове, както и хербарий. Вътре в парка ще намерите две езера, хобитови къщи, велосипедни и пешеходни пътеки, приключенски парк, спортен риболов, библиотека и много други. За да извлечете максимума от този парк, пролетта и лятото са най-добрите сезони за посещение. Не забравяйте да планирате посещение в ден, различен от понеделник, тъй като е затворен за посетители в понеделник.

Трябва да видите прекрасния OrmanKöy. Сред дъбовите дървета на това малко селце има цветни хобитови къщи и воденица. Тези къщи могат да ви накарат да се почувствате сякаш сте на снимачна площадка на фантастичен филм. Езерото, което тече между тях, също предоставя много приятна гледка. Носете си чаша кафе или сандвич, за да си направите малък пикник и не забравяйте да направите много снимки в света на хобитите!

Обърнатата къща

В непосредствена близост до парк Ормания се намира Ters Evi или Обърнатата къща. Тя представлява един уникален музей на забавленията, където ще видите живота от друг ъгъл, представите ви за реалността ще се обърнат наопаки, а светът ще ви се стори леко дезориентиращ – и затова още по-интересен!

Sopeli Spanca

Когато огладнеете след обикалянето на природните красоти на Сапанджа, районът предлага множество варианти за вкусно хапване сред природата. Sopeli Spanca е ресторантски комплекс, който се намира на 15 минути от центъра на града. Комплексът разполага с три от най-добрите ресторанти в Сакаря, като те се отличават с предлагането на много вкусни турски ястия в очарователна естествена атмосфера.

Ресторант Sopeli ви предлага широка гама от традиционни ястия за закуска. Но това, което е наистина уникално в този ресторант, е начинът, по който сервира обедни варианти, които се състоят от всякакъв вид скара, студени или пикантни салати, супи, пица, пържено пиле, ориз. Освен много баници и сладкиши, топли и студени предястия и много други.

Езерото Сапанджа е доказателство за природните чудеса, които Турция може да предложи. Неговата ефирна красота, съчетана с набор от развлекателни дейности и възможности за релакс, го прави дестинация, която се харесва на всички видове пътници. Независимо дали търсите приключение, спокойствие или културно изследване, езерото Sapanca обещава незабравимо пътешествие в сърцето на великолепието на природата.

Повече снимки от Сапанджа може да видите в нашата Галерия: