Кападокия

Земя на красива природа и богата история

Кападокия е магическо място! В средата на безводни равнини, тя изглежда като приказно царство, със скални комини и криволичещи долини, скрити църкви, подземни градове и луксозни пещерни хотели. Туристическият град Гьореме е малък, но красив. А наоколо е причудлива, вълшебна природа, идеална за дълги разходки из приказни места.

Къде се намира Кападокия и как да стигнете дотам?


Кападокия е едно от онези места, за които мнозина са чували, снимки на които мнозина са виждали. Преди човек да изживее Кападокия обаче, магията на това място едва ли може наистина да бъде усетена. През пандемичното лято на 2021 г. решихме да покорим Кападкия с кола. Разстоянието дотам не е малко, близо 1 300 км. С повече ентусиазъм може да бъде взето за един ден, както ние направихме – тръгнахме в петък вечер и бяхме там на следващата вечер. Чудихме се дали да не направим една спирка преди това, но желанието да стигнем по-бързо ни накара да размислим.

Къде е Кападокия? Има хора които смятат, че това е град в Турция … не е така. Това е цял регион, около 5000 квадратни километра. Регионът, наречен Кападокия, се намира от анадолската страна на Турция, точно по средата. Наблизо няма плажове, а градът, около който се развиват повечето дейности, е Гьореме. Това е около четири часа път с кола югоизточно от Анкара, малко по-малко от Средиземно море. В зависимост от това откъде идвате обаче, летенето може да е най-добрият вариант. Можете лесно да летите в рамките на около час от всяка точка на Турция до Невшехир или Кайсери.

Както вече споменах, ние решихме да шофираме дотам. Автомобил, бил той личен или нает, дава изключителна свобода и улеснява придвижването из Кападокия, което го прави абсолютно задължителен. Пътуването с кола из Турция е лесно и приятно. Това, което задължително трябва да направите след като влезете в страната, е да си закупите винетен стикер, който следва да поставите върху предното стъкло на автомобила. Винетен стикер се закупува от Държавната пощенска служба (Ptt). Задължително трябва да заредите стикера с определена минимална сума – около 100 турски лири. Този стикер се свързва с регистрационния номер на автомобила. В Турция действа т. нар. система за бързо преминаване (HGS). На всеки тол пункт следва да намалите до скорост от 30 км., за да може електронната система да отчете дали имате достатъчно наличност по сметката и съответно, за да ви отнеме дължимата за изминатия път сума. Уверете се, че сте си закупили стикер и сте го заредили с достатъчна сума, за да избегнете глоби и проблеми на границата при връщането ви. Ние преминахме през ГКПП-„Капитан Андреево“ и заредихме 300 лири, които обаче се оказаха недостатъчни, тъй като се върнахме през Измир и не бяхме съобразили таксата от 150 лири за моста „Осман Гази“. Ако обаче използвате единствено магистралата от Одрин до Истанбул и от Истанбул до Анкара, тъй като след Анкара пътят до Кападокия не е по магистрала, сумата от 300 лири би ви била достатъчна. Таксите за преминаването на мостовете над Босфора са малки.

Къде да отседнете в Кападокия?

Каладокия предлага прекрасни места за настаняване. За автентично изживяване, изберете някой от хотелите, сгушени сред приказните скални „комини“, предлагащи уникално усещане и различен тип комфорт и почивка.

Избрахме да отседнем в Гьореме. Тъй като Гьореме е туристическата столица на Кападокия, всеки потенциален посетител има богат избор от хотели, от които да избира, включително автентични пещерни или изкуствени сгради, с луксозни или бюджетни съоръжения. В разгара на лятото обаче резервирайте предварително настаняването си, защото Гьореме е зает. Освен хотели, градчето предлага множество кафенета и ресторанти, в които може да се насладите на местните специалитети. Не на последно място, Гьореме е идеална отправна точка за опознаване на района.

Хотелът, който ние избрахме, е Cappadocia Cave Suites. Известните приказни комини и фантастичните цветни форми на пейзажа правят този регион природно чудо на света. Елате тук, за да се отпуснете и да разгледате този исторически, чуден и романтичен пейзаж, докато се наслаждавате на най-доброто хотелско настаняване и световно известното турско гостоприемство.

Срещу допълнителна такса се предлагат трансфери от и до летищата в градовете Кайсери и Невшехир. Гостите могат да се присъединят към туристически обиколки с различни тематики, организирани за групи или индивидуални пътници. Освен това има възможност за полет с въздушен балон. Предлагат се също турски вечери, шоу програми с въртящи се дервиши, конна езда и разходки с АТВ.

Кафене Sunset предлага прекрасна гледка към долината от терасата и сервира напитки, леки закуски и ордьоври през целия ден.

И да не забравяме терасата, прекрасната тераса, от която може да наблюдавате балоните, които всяка сутрин политат в небето над Кападокия.

Хотелът предлага частен паркинг, нещо, което е огромно предимство в Кападокия

Кои места да посетите в Кападокия?

  • Хълмът на влюбените

Пристигнахме в Кападокия в късния следобед. Целта за днес бе Хълмът на влюбените.

Кападокия е известна със своите невероятни изгреви, където небето е пълно с балони с горещ въздух и пастелни цветове. Също така обаче, тя е място на спиращи дъха залези. Извисяващ се над града, недалеч от центъра му, Хълмът на влюбените е едно от най-популярните места за наблюдаване на залеза и изгрева.

Тук може да видите точната локация на мястото. Намира се на края на кратък, но стръмен път, който отвежда до скала, която гледа към целия град и има гледка към Учхисар. Ако се завъртите в другата посока, ще получите невероятна гледка към Червената и Розовата долина. На върха на хълма има дървена платформа, която е малко надвесена над скалата. Винаги е пълно с хора, но всъщност е доста добро място за снимки. Има и малък ресторант, който предлага храна, но предимно чай, кафе, вино и бира.

  • Полет с балон
Дори и най-зашеметяващите снимки не успяват да уловят истинската красота на Кападокия. Това е пейзаж като никой друг в света. Заради своите сюрреалистични, неземни характеристики, това е една от най-популярните дестинации в света за летене с балон с горещ въздух. За тези, които имат око за естествената красота, обиколката с балон е съществена част от всяко посещение.
 
От момента на излитане, около изгрев слънце, невероятният пейзаж на Кападокия очарова пътника. Ще се почувствате сякаш сте в сън, носейки се леко покрай приказни комини, през долини, осеяни с гълъбарници и над овощни градини и лозя. Разнообразните цветове и гледки на полета ще създадат красиви снимки и незабравими спомени.
 
  • Разходка с кон
Можете да направите много страхотни снимки с балони с горещ въздух и изгрева на заден план. Първата спирка от обиколката за снимки е Гьореме Sunrise Point. След това разходката продължава към Love Valley. За нашата разходка ние избрахме Moonlight Horse Ranch Cappadocia и останахме много доволни.
 
 
  • Музей на открито Гьореме

Музеят на открито Гьореме е перлата в короната на богатата история на Кападокия. Тази малка област съдържа най-добре запазените църкви в Кападокия и няколко монашески комплекса. Поради тази причина Музеят на открито Гьореме е най-популярната туристическа дестинация в Кападокия. През 1985 г. той е признат за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, за да запази и покаже най-добрите пещерни църкви в Кападокия.  

Интересна е историята на музея. Преди хиляди години близкият вулкан Ерджиес изригва. Пепел и лава падат върху пейзажа и се втвърдяват, образувайки туфа. През следващите векове ерозия в резултат на вятъра бавно оформя приказните комини, които виждаме днес. Въпреки това, минават векове преди местните  да разберат, че могат да дълбаят в скалите и да ги превърнат в къщи и църкви. От този момент нататък Кападокия предлага убежище на ранните християни, които ги украсяват с изкуство и символи. Църквите също процъфтяват под прикритието на Свети Василий от Кесария, един от тримата прочути кападокийски отци, които развиват раннохристиянското богословие.

Музеят на открито Гьореме включва, на много компактна територия, 15 църкви и 11 трапезарии. Всички църкви са построени през 11 век. Църквите могат да бъдат класифицирани по три различни типа стилове на интериорно изкуство – измазани (напълно боядисани), облицовани (няколко квадрата с изображения) и основни (геометрични форми с червени линии). Най-впечатляващите църкви — Тъмна (Karanlık), Църквата на сандалите (Çarıklı) и Църквата на ябълката (Elmalı) — са изцяло измазани и боядисани. Тези така наречени „Колонни църкви“ разполагат с колони с план на кръст в квадрат. Единният им стил предполага, че едни и същи хора са направили и нарисували и трите.

  • Аванос

Аванос е едно от най-посещаваните места в Кападокия и популярно със своята керамика. Въпреки че керамиката на Аванос изглежда лесно се оформя в ръцете на майсторите, няма съмнение, че производството й е доста трудно. Грънчарството изисква креативност, умения и разбира се търпението е задължително в това изкуство. Опитайте сами да изработите нещо, за да разкриете художника в себе си и да станете свидетели на това изкуство. Правейки керамика, можете както да се успокоите, така и да се отървете от стреса и да имате чисто ново изживяване..

  • Долината Пашабаг

В долината Пашабаг скалите не са толкова високи, но са също толкова интересни, тъй като приличат повече на гъби. Стволовете са по-широки в долната си част, а горната част цветът им е много по-тъмнокафява. В другите долини приказните комини са самостоятелни структури. От положителна страна Пашабаг е най-лесната долина, до която можете да стигнете, ако имате кола под наем. Разполага с голям паркинг точно до входа и широка алея надолу към приказните комини.

Разхождайки се между приказните комини, пътеката отвежда до изсечено в скалата жилище и параклис, посветени на Свети Симеон. Възможно е да се изкачите вътре в параклиса и жилищните помещения.

През 5-ти век се разпространява слух, че Свети Симеон, който тогава живее в Алепо, Сирия, върши чудеса. За да избяга от всички хора, които идвали при него за съвет и изцеление, той се мести в двуметров приказен комин в долината Пашабаг. Кападокия осигурява уединението и изолацията, които Свети Симеон търси и вдъхновява няколко последователи. Меката вулканична скала предоставя идеалния материал за всеки, който търси уединение. и. Броят на отшелниците, живеещи в района, е причината долината Пашабаг често да се нарича Долината на монасите.

  • Учхисар

Естествената скална цитадела на Учхисар е най-високата точка в Кападокия, видима на голямо разстояние от другите градове в региона като Юргюп и Аванос.

Крепостта Учисар е зашеметяваща забележителност и едно от най-добрите неща за правене в Кападокия. Поради позицията си, гледаща към околността, крепостта винаги е била основната отбранителна точка за региона в миналото. Въпреки че сега вътре не е останало нищо освен кухи стаи и изкачването до върха включва доста стълби, наградата определено си заслужава усилието. От тук имате най-спиращата дъха панорамна гледка към околните градове, долини и вълшебни приказни комини.

В крепостта има много стаи, свързани една с друга чрез стълби, тунели и тесни проходи. Някои стаи обаче вече не са достъпни поради ерозия през годините.

  • Долината на гълъбите

Долината на гълъбите е прекрасна долина, разположена близо до град Учхисар, кръстена на хилядите къщи за гълъби, издълбани в меката туфа от древни времена, и предлага друга невероятна панорамна гледка към Кападокия. Долината носи името си от гълъбите и долината е на първо място сред популярните, най-известните и впечатляващи долини на Кападокия. Какво да видите? Долината на гълъбите е фантастично място, където някои пещерни жилища са боядисани в бяло, за да привлекат птиците заради техните ценни изпражнения. Долината е известна и с красивите си гледки.

Гълъбите са много важни за местните жители, тъй като са доказали своята полезност от векове. Гълъбите в района датират от 9 век. Яйцата на гълъбите са били използвани като материал за пълнеж на фреските през 9-ти век, както и техните торове се използват в лозарските дворове и фермите в региона за получаване на изключително продуктивни култури. И по този начин, това е източникът на вкусното грозде и традицията на производство на вино в Кападокия. Ще видите разнообразие от приказни комини, издълбани за гнездо на гълъби. В Долината на гълъбите има също известно дърво, наречено „Дървото на злото око“, което си заслужава да се посети и види. Можете да се изкачите по хълмовете покрай долината, да наблюдавате долината от ръба на прочутото дърво с мъниста със зли очи и да храните гълъбите тук.

  • Червената и Розовата долини

Докато отпивах от чашата с лимонада, гледайки как слънцето оцветява камъните в наситен нюанс на тъмно розово, трябваше да призная, че залезът в Червената долина е един от най-цветните, които съм виждала.

Освен че е фантастична точка за залез, няма по-добър начин да прекарате един следобед от разходката в Червената и Розови долини. Скалите блестят в червено, охра и бяло, но една от най-интересните части от разходката през тези долини е изследването на скритите църкви.

  • Долината Ихлара

Долината Ихлара е може би един от най-зашеметяващите природни пейзажи на Турция. Разположено в района на Кападокия и образувано преди хиляди години, 14-километровото дефиле достига 100 метра дълбочина на повечето места. Историците също са открили човешки жилища и пещерни църкви, които ги карат да вярват, че долината е била дом на голяма общност от хора в продължение на много векове. Долината Ихлара е не само природна красота, но и скалиста селищна зона, която е била домакин на екстремен манастирски живот между 4-ти и 13-ти век и е помещавала повече от четири хиляди жилища и сто скрити пещерни църкви, украсени със стенописи и къщи.. Църквите в долината Ихлара се отличават с голямо архитектурно разнообразие. Долината включва голяма манастирска църква с квадратен кръст (Ala Kilise), църква с големи погребални комплекси (Св. Георги и Eğri Taş), малък еднокорабен параклис (Bahattin Hayloft), жилищен комплекс с богато украсена фасада (Хиацинт), зидана църква (Карагедик) и много между тях. Две църкви, построени от едни и същи дарители и едни и същи художници – Карагедик (голяма скална църква) и Бахатин Хейлофт (малка пещерна църква) – подчертават архитектурното разнообразие на църквите в Ихлара. Различните проекти предполагат, че църквите са имали множество функции: литургична, погребална и монашеска. Общото разположение на църквите е неясно; църквите са изолирани и нямат връзка една с друга. В близост до всички църкви има различни видове допълнителни резбовани стаи.

Хората са се заселили там по не само монашески/религиозни причини. Въпреки това, липсата на земеделски парцели в долината би ограничила населението до няколкостотин жители. Хората вероятно са живели в села над каньона и са посещавали църквите/манастирите в дъното на долината.

Ако искате да посетите Кападокия, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Кападокия – вълшебството на Мала Азия 

Дати: 13.04.2024, 13.04.2024, 01.05.2024, 01.05.2024, 25.05.2024, 25.05.2024, 15.06.2024, 15.06.2024, 17.08.2024, 17.08.2024, 21.09.2024, 21.09.2024, 12.10.2024, 12.10.2024
 
Цена от: 799 лв.
 

Повече снимки може да видите в нашата Галерия: