Алания и Сиде

Алания

Алания е един от най-известните курорти на Турската Ривиера. Намира се в подножието на планината Тавър, на 120 км. от Анталия и нейното летище. Добре известна със своите красиви плажове, нощен живот и природа, Алания посреща милиони посетители от цял свят всяка година.

Алания е място, на което са се издигали много древни селища, като Памфилия и Киликия. Все още не се знае със сигурност кой е основателят на града. Но можем да кажем, че съвременното име на града е дадено през 1935 г. от Ататюрк в чест на султан Алладин Кейкубат.


В древни времена замъци и техните укрепления са били издигани в градовете за защита от външни врагове. Историята на замъка Алания датира от класическата епоха, когато този скалист, осеян с пещери полуостров е бил любимо свърталище на пиратите. Той и сградите на територията му показват черти на елинистическата, римската, византийската, селджукската и османската цивилизации.

През 13 век селджуците поемат контрола над този регион. В епохата на Селджук крепостта е реновирана, укрепена и дори разширена. Благодарение на двойните крепостни стени, които са оцелели до днес, можете да видите тухлени цистерни, корабостроителница, Червената кула, оръжейни и дворцови комплекси, джамиите на султаните Ашкабе и Сюлейман Великолепни. През този период Алания се превръща в търговски център.

 

През 2007 г. Алания започна да реставрира различни участъци от района на замъка, включително и на църквите му. Старите градски стени обграждат голяма част от източния полуостров и са запазени в добро състояние. В самата крепост се намират множество исторически вили, които служат като добре запазени примери за класическия период на османската архитектура и датират от 19 век.

Повечето основни забележителности в града се намират вътре и около замъка. Сегашният замък е построен върху съществуващи укрепления и е служил за като резиденция на местната власт и като отбранителна структура. Между двойните крепостни стени са вписани 150 защитни кули. Зад външните стени са разположени кервансарай и закрит базар.  

В близост до крепостта се намират корабостроителницата и Червената кула (Kizil Kule). Това е осмоъгълна кула, изградена от червени тухли, която се смята за символ на града. Височината ѝ е 33 m, а диаметърът – 12,5 m. В нея се помещава и етнографски музей. По исторически данни е завършена през 1226 г. и служи за предпазване на корабостроителницата, която също е една от забележителностите на Алания.

Друга атракция на Алания е сталактитовата пещера Дамлаташ, която е добре известна в областта. Тя се намира в дълбините на хълм, на който е издигната цитадела. През цялото време в пещерата се поддържа постоянна температура от 22 С, а влажността на въздуха достига до 90 – 98%. Въздухът е много богат на карбонат, което създава благоприятни условия за лечение на астма и други респираторни заболявания.

Милиони туристи избират Турция за тяхната морска почивка всяка година с добра причина. Турция има едни от най-красивите плажове, които може да намерите в Средиземно море. Чужденците дори се женят на невероятните плажове на Анталия.

Най-известният плаж в Алания е плажът Клеопатра. Кръстен е на световноизвестната египетска царица Клеопатра, за която се твърди, че се е къпала тук. Със своята кристално чиста вода и множество водни спортове, той привлича около 2 милиона туристи годишно и става все по-популярен всяка година.

Плажът придоби известност с кристално чистата си вода. Той има легендарна репутация сред плажовете в Турция. Днес 2-километровата плажна ивица се счита за един от най-популярните морски курорти за любящи слънцето туристи. Плажът Клеопатра се почиства ежедневно. Състои се от сравнително по-едрозърнест пясъчен плаж, за който се твърди, че не се придържа към тялото поради структурата си. Удостоен е със статут „Син флаг“, което означава добро качество на водата и управление на околната среда.

Сиде

Недалеч от Алания се намира град Сиде, което го превръща в удобно място за еднодневна екскурзия. Ако търсите комбинация от красиво крайморско градче и история, това е идеалното място.

Храмът на Атина е драматично разположен на пристанището, като стоящите колони гледат към морето и ако се изкачите до най-горния етаж на седалките в огромния римски театър в другия край на града, ще получите прекрасна гледка към величествената планина Тавър.

Но повече от всичко друго, Сиде е място за релакс и наслада на слънчевите лъчи, за разходката – била тя на плажа или из китните улички на града. 

Ако искате да посетите Алания, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация

Почивка в Алания 2024: Самолетна програма със 7 нощувки от Пловдив

Дати: 16.05.2024, 23.05.2024, 30.05.2024, 06.06.2024, 13.06.2024, 20.06.2024, 29.08.2024, 05.09.2024, 12.09.2024, 19.09.2024, 26.09.2024, 03.10.2024, 10.10.2024
 
Цена: 690.41 лв.
 

Повече снимки от Алания и Сиде може да видите в нашата Галерия:

: