Вечният град

Герб на града:

index

Местонахождението на града, както и подробна негова карта можете да откриете на следния линк.


Рим е столица на Италия и на областта Лацио. Градът е бил и столицата на Римската империя – най-могъщата, най-голямата и най-дълго съществувалата империя.

La Citta Eterna – Вечният град! Това е синонимът на Рим и това никак не е случайно! Рим е град с над 2800 години история – столица на най-могъщата и най-дълго просъществувала империя, а днес – истински музей на открито, съкровищница на световната култура.

shutterstock_88132750

На снимката: фонтанът ди Треви /източник: Shutterstock/;

Разходка из Рим е като разходка из историята. Сред забележителностите, които задължително трябва да посетите са: Колизеума /арена на кръвопролитни гладиаторски битки/, Римския форум, Палатинския хълм, Пантеонът и много, много други. Топографският център на града е площад Венеция с паметника на крал Виктор Емануел ІІ. В близост се намират площад Испания – форум и на модни дефилета и фонтана ди Треви – прославящ водата като символ на живота и благополучието, мястото, където най-много туристите обичат да се снимат / хвърлете някоя монета за късмет/, замъка Сан Аджело и едноименния мост над река Тибър. Не пропускайте и статуята на вълчицата, също един от символите на Рим. Легендата разказва, че Рим е основан от братята Ромул и Рем в 753 година пр.н.е. Синове на весталката Рея Силвия и бога Марс, те били отгледани от вълчица.

shutterstock_433413835

На снимката: Колизеумът /източник: Shutterstock/;

Рим е едно от малкото места по света, където се съхраняват светини на българската история и култура. Недалеч от Колизеума, в базиликата „Сан Клементе” и гробът на свети Константин Философ – един от светите солунски братя, които дариха славянството с четмо и писмо. Многолетна традиция е на 24 май-Денят на славянската писменост и култура, българска делегация да посещава Рим и гроба на св. Константин Философ. В църквата „Санта Мария Маджоре” пък през 868 година братята Кирил и Методий за първи път отслужват литургия на славянски език, папа Адриан ІІ освещава славянските книги и признава славянския език като равнопоставен на гръцкия и латинския! Близо до фонтана ди Треви се намира католическата църква „Св.Викентий и Анастасий”, която покойният папа Йоан Павел ІІ предостави за ползване от българската православна общност в Рим. Сега тук се провеждат неделни служби, венчавки, кръщенета. А на пл.”Гарибалди”, откъдето се открива прекрасна панорама към града, е поставен бюстът на легендарния Капитан Петко войвода, изваян от известния български скулптор проф. Валентин Старчев.

Ако искате да посетите Италия, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Рим – четиридневна.

Дати: 02.03.2024, 02.03.2024, 02.03.2024
Цена: 1295 лв. 
 

Резервирайте своя престой в Рим тук:

.

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване„, където сме споделили наши лични впечатления.

Повече снимки от Рим може да видите в нашата Галерия по-долу:

Места в Рим

Прочети повече