Палатинският хълм

Люлката на Рим

Хълмът Палатин е един от седемте хълма в Рим. Той е и най-известният от тях. Намира се близо до Колизеума и Форума, но същевременно е далеч от градските пазари, от тълпите, от блатата и изобщо от шума на града. Смятало се, че дори въздухът там бил по-чист, тъй като хълмът се издигал на 70 метра над равнището на града. Всичко това го направило предпочитано място за живеене и след император Август останалите римски владетели последвали примера му и построили на хълма величествени резиденции. Всъщност на много езици думата „палат” произхожда от думата „палатин”.

Палатинският хълм се свързва с основаването на Рим. Според легендата това е мястото, на което Ромул и Рем са били намерени и спасени от вълчицата. Братят били отгледани от овчар и неговата съпруга. Когато пораснали те убили пра-чичо си и решили да построят нов град на река Тибър. В този момент между тях избухнала кавга относно мястото, на което да се издига новия град. Ромул искал това да бъде именно Палатинския хълм, докато Рем предпочел хълма Авентин. По време на тази кавга Ромул убил брат си Рем.

През 10 век много от богатите сгради бива плячкосани и постепенно изоставени. През Средновековието на него са построени множество църкви и манастири. По-късно хълмът е закупен от кардинал Александър Фарнезе, който издига внушителна вила, обградена от екзотични дървета и растения.


shutterstock_536153602

На снимката: къщата на Ливия /източник: Shutterstock/;

Днес целият хълм е покрит от руините на различни постройки. В южната му част някога се е издигал дворецът на Септимий Север, а до него са се намирали и баните на императора. Северно от него ясно личат останките от стадион, за който не е известно дали е бил обществен или частен.

Император Веспасиан бил популярен сред римското население със скромния си и неразточителен начин на живот. Синът му Домициан обаче бил се различавал от баща си. Той обичал да се изтъква, да демонстрира богатството и силата си. През 90 г. той възложил да архитектите си да проектират грандиозен дворец на Палатинския хълм. Дворецът имал три обособени части. Първата се състояла от обществени стаи, в които императорът се срещал с посланици и други държавници. Там се намирала и тронната му зала. Втората част от двореца има по-частен характер. Залите му били използвани за не толкова официални срещи и мероприятия. В центъра на голям двор било създадено изкуствено езеро с малък остров в средата и мост, който свързвал острова със заобикалящата го земя. Покоите на императора и неговото семейство се намирали в третата част на двореца.

shutterstock_118201567(1)

shutterstock_54488758

На снимката: фрески от къщата на Август /източник: Shutterstock/;

През 2008г. за посетители бе отворена къщата на Август. В нея могат да бъдат видени великолепни фрески, които след 2000г. са все още цветни и ярки. Близо до къщата на Август е къщата на Ливия. Ливия е третата съпруга на Август и майка на бъдещия император Тиберий. Макар че изглежда семпла, двуетажната сграда крие красиви картини в помпейски стил, а в стените й има керамични тръби, за които се предполага, че са представлявали централно отопление.

Палатинският хълм е част от комплекса на Римския форум и разглеждайки форума може да стигнете и до хълма.

Адрес: Via dei Fori Imperiali;

Ако искате да посетите Рим, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Рим – четиридневна.

Дати: 02.03.2024, 02.03.2024, 02.03.2024
Цена: 1295 лв. 
 

Резервирайте своя престой в Рим тук:

.

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване„, където сме споделили наши лични впечатления.