Лацио

Герб на региона

559px-Lazio_Coat_of_Arms.svg

Местоположението на региона може да видите тук.


Лацио е административен регион в централна Италия, който граничи с Тоскана, Умбрия, Абруцо, Молизе, Кампания и Тиренско море. Площта му е 17 208 km2, а населението – около 5 664 000 души (2009). Административен център е град Рим.

Лацио е място с невероятна атмосфера – исторически и културни паметници и великолепна кухня. В този район с многобройни реки и езера туристите могат да отседнат в автентичен средновековен замък. Реконструирани, старинните сгради предлагат на любителите на тишината и спокойствието.

shutterstock_439223083(1)

На снимката: Багнореджио /източник: Shutterstock/;

Лацио е невероятно кътче от Италия, което като че ли с изключение на разположената в тази област столица Рим остава извън туристическите маршрути.  Този прелестен пейзаж обаче не бива да бъде пренебрегван. Редуват се дълбоки дефилета и средновековни селища, кацнали по скалисти върхове или сгушени в зеленината край някое от многобройните езера в района.  Паметниците на културата също не са малко. Тук има множество средновековни замъци, запазили оригиналните си фасади, но отвътре са напълно обновени и предлагат всички хотелски удобства, включително басейн и великолепни паркови пространства.

shutterstock_582528469(1)

На снимката: Рим /източник: Shutterstock/;

Посетителите могат да се насладят на невероятно красиви гледки, като Вила Боргезе в Рим, италианската столица. Вила Боргезе е най-известният градския парк за разходки или колоездене. Тя представлява симбиоза между изкуство и природа. В парка ще откриете галерията Боргезе със своите шедьоври, заобиколена от езера и вековни дървета. Лацио също е пълен с минерални извори. Римляните построили разкошни термални бани и все още можем да се възхищаваме на техните следи около територията; на първо място, на Терме ди Каракала (сега в състояние на великолепни останки), в сърцето на Рим. Тиволи е друго място, известно с термалните си извори но славата му се дължи основно на архитектурните шедьоври Вила д’Есте и Вила Адриана, древната резиденция на император Адриан. Двете вили са в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

shutterstock_485668123(1)

На снимката: Тиволи /източник: Shutterstock/;

За тези, които предпочитат морето, този район предлага някои бисери като Гаета, Сабаудия, Сперлонга и островите на Понца и Вентотене, докато тези, които обичат езера ще се насладите Брачиано, приказна ивица вода, обграден от зеленина. Накрая, любители на планината, няма да бъдат оставени разочарован от Лацио, благодарение на ски курортите Ливата и Кампо Стафи.

Резервирайте своя престой в регион Лацио тук:

Места в Лацио

Прочети повече