Площад Навона

Площад Навона е един от най-красивите римски площади. Построен е на мястото на писта, на която се организирали атлетически състезания и надбягвания с колесници, известна още като Стадион на Домициан.  Макар стадионът да е бил павиран през 15 век, на места неговите очертания все още личат. На неговата територия има няколко интересни архитектурни забележителности – три прекрасни фонтани и църквата Света Агнес.

shutterstock_555416503

На снимката: площад Навона /източник: Shutterstock/;


Най-красивият от трите фонтани е Фонтанът на четирите реки. Той е създаден от Лоренцо Бернини през 1651г. по поръчение на папа Инокентий Десети. Той се състои от четири големи статуи, които се опират на скала, издигаща се от кръгъл басейн. Всяка една от статуите е алегория на една от четирите най-големи реки в света – Ганг, Дунав, Рио де ла Плата и Нил. Всяка статуя същевременно представлява и някой от четирите познати по онова време континента.

shutterstock_605807345

На снимката: Фонтанът на четирите реки /източник: Shutterstock/;

Въпреки че гениалният Бернини е създал проектът за този впечатляващ фонтан, самите статуи са дело на негови ученици. Европа е представена от река Дунав, чиято фигура е дело на Антонио Раги. Мъжката фигура държи в ръцете си папския герб и е придружен от кон. Азия е представена от Ганг. Мъжката фигура тук държи в ръцете си гребло, което символизира плавателността на реката. Придружава я змия. Алегоричната фигура на Ганг е създадена от Клод Пусен. Африка е представена от Нил. Фигурата е създадена от Джакомо Фанчени. Нейното лице е покрито с плат поради факта, че по това време все още не е бил открит източника на реката. Обградена е от лъв и палмово дърво. Най-накрая Американският континент е представен от Рио де ла Плата. Фигурата е дело на Федерико Барата. До нея са поставени монети, които символизират богатството на континента.

shutterstock_258338330

На снимката: църквата Света Агнес /източник: Shutterstock/;

Важен елемент от фонтана е обелискът, който се издига в центъра му. Този обелиск не е египетски, а е бил изработен в Рим. Дълго време е бил част от Цирка на Максенций. Висок е 34 м. и на върха му е поставен гълъб. Той е част от герба на аристократичния италиански род Дория Памфили. Гербът може да бъде видян и върху фасадата на намиращата се на площада църква Света Агнес, която и до ден днешен е собственост на фамилията. Гълъбът е трябвало да символизира папското семейство, но това не била единствената асоциация, която се правила с него. Това животно напомняло на вярващите, че тъкмо гълъб, носещ маслинова клонка, дал знак на Ной, че потопа, залял земята, е започнал да се оттегля и че тя отново може да бъде населена.

Останалите два фонтана на площада са Фонтанът на Нептун и Фонтанът на Мавъра. Фонтанът на Нептун се намира в северната част. Той е създаден през 1574г. от Джакомо делла Порта. В началото е бил известен като Фонтана на производителите на чайници, защото наблизо се намирала улицата, на която се намирали магазините им. Тогава фонтанът има коренно различен вид от този, който има днес. Липсва;ли статуите и горния басейн. Близо 300 години бил построен единствено долният басейн и горната част, но без никакви фигури. Скулптура на Нептун, борещ се с октопод е поставена през 1878г. По-късно се добавят и осемте морски същества, за да се впишат в темата на другите фонтани на площада. Фонтанът на мавъра се издига в южната част на площад Навона. Фонтанът се състои от фигура на африканец (мавър), който стои върху раковина и се бори с делфин. Около него са поставени статуите на четири тритона. Оригиналните статуи се съхраняват в Галерия Боргезе и са заменени с копия.

shutterstock_617167649

На снимката: Фонтанът на Нептун /източник: Shutterstock/;

Църквата Света Агнес се намира точно срещу Фонтана на четирите реки. Тя е построена в края на 17 век по поръчение на папа Инокентий Десети на мястото, където мъченицата Агнес е проявила смелостта си.  Агнета била родена през 291г. в християнско семейство в Рим. Когато тя била на двадесет години, по времето на император Диоклециан започнали масови гонения на християни. Има различни версии за начина, по който е загинала, но едно е сигурно, че до самия край демонстрирала непреклонност и отдаденост на вярата. Вътре в църквата се съхранява черепа на мъченицата.

Ако искате да посетите Рим, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Рим – четиридневна.

Дати: 02.03.2024, 02.03.2024, 02.03.2024
Цена: 1295 лв. 
 

Резервирайте своя престой в Рим тук:

.

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване„, където сме споделили наши лични впечатления.