Римският форум

Едно пътуване към миналото

Римският форум някога е заемал централно място в публичния живот в Рим. Намира се между Палатинския и Капитолийския хълм. Някога на това място имало блато, което римляните нарочно пресушили. Основните структури на древния град били разположени именно тук. Той бил средище на търговията, съдебната система, религията и всичко останало, което вълнувало обществото. Днес от него са останали предимно колони и каменни блокове, но и по тях можем да съдим за значението на това място.

На територията на форума са издигнати три акри. Тези арки са построени от трима императори, за да увековечат техни важни победи. Първата арка е тази на император Тит. Тит обаче никога не е минавал под тази арка. Тя е построена от неговия брат Домициан и то след смъртта му. Тя ознаменува победата над евреите и превземането на Йерусалим. Под нея минава известният Сакрален път (Виа Сакра), пресичащ Форума по дължина. Малко е останало от арката на Август, построена през 29г. пр.н.е., за да отбележи победата на императора над Клеопатра и Марк Антоний. За внушителността на монумента съдим по намерени монети с нейни изображения. Последна е построена арката на Септимий Север. Тя може да бъде видяна в североизточната част на Форума. Изработена е от мрамор. Издигната е през 204г. във връзка с победата на императора и неговите синове Каракала и Гета над Партското царство, което било доминираща сила в Иран.

shutterstock_521323126


На снимката: Арката на Септимий Север и храмът на Сатурн /източник: Shutterstock/;

Курия Юлия е мястото, където е заседавал Римският сенат. Строежът му започва през 44г. пр.н.е. по нареждане на Юлий Цезар. Настоящата сграда датира от ерата на Диоклециан, който реконструира опожарената преди нея постройка. Днес тя е добре запазена благодарение на това, че през периода на ранното християнство е била използвана като църква. Мраморният под е непокътнат от древни времена и е чудесен пример за римски под на геометрични фигури, изработен от различни видове мрамор. Същото не може да бъде казано за големите бронзови врати. През 17 век оригиналните биват заменени с копия и преместени в църквата „Свети Йоан Латерански”. По стените могат да бъдат видяни два релефа. Единият изобразява император Траян, който дава амнистия на римските граждани, а на другия Траян е изобразен в момент, в който създава организация за подпомагане на сираци.

shutterstock_241630054

На снимката: Курия Юлия /източник: Shutterstock/;

Храмът на Сатурн е издигнат в чест на бога през 497 г.пр.н.е. По време на Републиката е използван за съкровищница. Днес от него са запазени само няколко колони в йонински стил. В западната част на Форума се е издигал друг храм – този на Веспасиан и Тит. Започнат е от Тит и е довършен от брат му Домициан. Имал е шестоъгълна форма и голямо светилище, в което били поставени статуи на двамата императори. Значително добре запазен е храмът, който император Антонин Пий построил в чест на починалата си съпруга Фаустина. Храмът на Юлий Цезар се е издигал в източната част на Форума. Там е била поставена и погребалната клада на императора.

Адрес: Via dei Fori Imperiali;

Ако искате да посетите Рим, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Рим – четиридневна.

Дати: 02.03.2024, 02.03.2024, 02.03.2024
Цена: 1295 лв. 
 

Резервирайте своя престой в Рим тук:

.

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване„, където сме споделили наши лични впечатления.