Мостът на ангелите

През 136 г. сл.н.е. император Адриан заповядал да бъде построен нов мост над река Тибър. Целта на новия мост била да свърже левия бряг на реката с мавзолея му. Мостът трябвало да бъде достоен за погребалното шествие на императора. Първоначално бил наречен Елийския мост, тъй като Елий било фамилното име на император Адриан.

След построяването на базиликата Свети Петър мостът придобива изключителна важност. Той като се превръща в основен път, водещ към мястото, където се съхраняват останките на един от най-известните мъченици за християнската вяра и където пребивава главата на Католическата църква. Интересна е историята за името на моста. Повечето посетители на Рим погрешно смятат, че името на моста е свързано със десетте статуи на ангели, които са издигнати на него. Всъщност според легендата мостът е преименуван през 590 г.сл.н.е., когато там се явява архангел. Оттогава хората започнали да го наричат ангелския мост. Тогава и мавзолеят на Адриан е преименуван на Замък „Сан Анжело”, а на върха му е поставена фигура на архангел.

shutterstock_618780410


На снимката: Мостът на ангелите /източник: Shutterstock/;

Десет ангелски статуи красят моста днес. Те обаче са добавени доста след неговото построяване, чак през 1668г. Дело са на гениалния Жан Лоренцо Бернини. Всеки един от ангелите държи някакъв предмет, който се свързва с разпъването на Исус като напр.корона от тръни, камшик и др. Идеята на Бернини е била да пресъздаде символично Пътя на Кръста, за да може всеки като ги види да се покае и да подготви изповедта си докато върви към базиликата във Ватикана, към Светия престол и към спасението.

За изработването на статуите папа Клемент Девети бил подготвил десет големи мраморни блока. Осем от тях Бернини изпратил на майстори, който споделяли неговите виждания и идеи, а два запазил за себе си. От тези два блока Бернини създал статуите на ангелът, който държи короната от тръни и този, който държи надписа INRI („Исус Христос, цар Юдейски”). Когато папа Климент Девети видял готовите статуи сметнал, че те са прекалено изящни, за да стоят на открито на моста и наредил да бъдат изработени техни копия, които да бъдат поставени там. Оригиналите можете да видите в църквата Сант Андреа деле Фрате, намираща се недалеч от Испанските стълби.

shutterstock_74258215

На снимката: статуите на ангелите /източник: Shutterstock/;

В южния край на моста има още две статуи. Те изобразяват апостолите Петър и Павел. Свети Петър държи ключовете към рая, а Свети Павел държи меч. Върху основите на фигурите са изписани следните реплики – „Тук смирените ще получат прошка” и „Тук гордостта ще получи възмездие”.

Адрес:  Ponte Sant’ Angelo;

Ако искате да посетите Рим, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Рим – четиридневна.

Дати: 02.03.2024, 02.03.2024, 02.03.2024
Цена: 1295 лв. 
 

Резервирайте своя престой в Рим тук:

.

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване„, където сме споделили наши лични впечатления.