Хълмът Капитолия и Капитолийските музеи

Сърцето на древен Рим

Капитолийският хълм е бил сърцето на древен Рим, център на религиозния култ. По това време на него се е издигал храмът на бог Юпитер. Постепенно мястото се утвърждава и като център на политическия живот.

Капитолийският хълм е тясно свързан с историята на Рим. Според някои легенди именно там вълчицата е откърмила братята Ромул и Рем. Друга известна легенда, свързана с този хълм, е тази за гъските, спасили Рим при нападението на галите. През 3 век.пр.н.е галите навлезли в териториите на римляните и обградили столицата им. Те многократно превъзхождали римските войници. Галският командир Брен решил да нападне римляните през нощта. Свещените гъски от храма на Юпитер обаче усетили пълзящите по стените на града гали и надали силен вик, с който предупреждават за назрялата опасност, събуждайки стражите, а и жителите на града. Друг любопитен факт около хълма е този, че там са потърсили укритие Брут и останалите заговорници в убийството на Цезар.

shutterstock_443314429(1)


На снимката: конната статуя на император Марк Аврелий /източник: Shutterstock/;

С упадъка на Римската империя Капитолийският хълм също запада, превръщайки се в купчина руини. Край на този упадък се поставя през 1537г. с амбициозен проект, замислен от папа Павел Трети. Той искал да преобрази хълма във връзка с очакваното посещение на Карл Пети. Тогава у него се зародила идеята за построяването на великолепен площад, с който да се постави начало на процеса по възстановяване някогашния блясък на Рим. Задачата била повече на на Микеланджело Буонароти. Към площад „Кампидольо” днес води изящна стълба, дело именно на Микеланджело, наричана Кордона. В основата на стълбището са поставени черни базалтови египетски лъвове, а по-нагоре се издигат статуи на близнаците Кастор и Полукс. Кастор и Полукс са митологични фигури. Макар че били близнаци, Кастор бил смъртен, а Полукс безсмъртен. След трагичната смърт на Кастор, Полукс помолил баща си Юпитер да върне брат му, в замяна на което бил готов да заеме неговото място в Подземното царство. В крайна сметка Юпитер решил, че и двамата могат да станат безсмъртни. Площадът гледа към седалището на властта – Ватикана. Това е постигнато чрез изграждането на трети дворец – Палацо Нуово, който образува ъгъл от 80 градуса спрямо вече съществуващите на мястото други два двореца – Палацо деи Консерватори и Палацо деи Сенатори. Така новият площад придобива удивителен трапецовиден план. По искане на папа Павел Трети на площада е поставена единствената оцеляла бронзова конна статуя на император Марк Аврелий. Статуята, изложена днес, е копие. Оригиналът се съхранява и може да бъде видян в Капитолийските музеи, които се помещават в трите двореца Микеланджело не успява да завърши своето творение докато е жив, но неговите следователи правят това, създавайки едно от най-красивите ренесансови градски пространства.

shutterstock_630866519

На снимката: статуите на Кастор и Полукс /източник: Shutterstock/;

Историята на Капитолийските музеи може да бъде проследена чак до 1471г., когато папа Сикст Четвърти дарява на народа на Рим богата колекция от бронзови статуи. Днес в музея могат да бъдат видяни предимно древни скулптори, повечето от които римски, но има изложени също така гръцки и египетски. Сред най-известните експонати са оригиналната конна фигура на Марк Аврелий и Капитолийската вълчица.

Ако искате да посетите Рим, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Рим – четиридневна.

Дати: 02.03.2024, 02.03.2024, 02.03.2024
Цена: 1295 лв. 
 

Резервирайте своя престой в Рим тук:

.

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване„, където сме споделили наши лични впечатления.