Най-голямото италианско езеро

Лаго ди Гарда е най-голямото италианско езеро. Простиращ се на площ от 370 кв. км, този ненадминат за рамките на Италия воден басейн достига дължина от 52 километра, а максималната му ширина е около 17-18 километра. Най-голямата дълбочина, отмерена в Гарда възлиза на 346 метра, което го нарежда на второ място сред най-дълбоките езера на Италия, веднага след живописното езеро Комо. Неговата територия попада в границите на три провинции – Бреша, Верона и Тренто. Лаго ди Гарда е и едно от най-красивите езера, разположени в подножието на величествените Алпи. Планината е естествена бариера срещу студените северни ветрове, осигурявайки по този начин мек климат през цялата година. Мекият климат благоприятства за растежа на субтропична растителност – маслинови и лимонови дръвчета, магнолии и много други. Има дори палми.

shutterstock_225493426На снимката: Лимоне Сул Гарда /източник: Shutterstock/;

Лимоне сул Гарда е малко градче, разположено на западния бряг на езерото Гарда. За много хора това е най-красивото място на езерото Гарда. И наистина съчетанието от тези отвесни планини и кристално чистите води на езерото едва ли може да остави някого равнодушен. Сърцето на Стария град е малкото пристанище, известно като Порто Векио /Porto Veccio/. Оттук тесни улички, осеяни с туристически магазини, се вият покрай брега и нагоре по склоновете. Има приятни и живописни крайбрежни тераси и много места за хапване и пиене, откъдето може да се насладите на красива гледка към езерото. Следвайки пътеките на север от пристанището, оставяте шума и суетата зад гърба си, минавайки през разхвърляни хотели, тихи кафе тераси, лимонови гори и малки плажове. В другата посока е по-модерната част на Limone: широка крайбрежна алея, паркинг и много други хотелски комплекси. Този край на града се простира над областта, където планините се връщат по-далеч от езерото: тук маслинови горички са разпръснати с хотели и басейни.


Гардоне Ривиера е малък туристически курорт на западния бряг на езерото Гарда в северна Италия. Той се намира в провинция Бреша, в района Ломбардия. Градът е добра отправна точка за обиколка из езерото Гарда – най-голямото италианско езеро – тъй като местоположението му, една трета от пътя на западния бряг, е достатъчно централно, за да се улесни придвижването с кораб до останалите езерни курорти. Освен че е удобно място за престой, Гардоне Ривиера предлага на своите посетите и няколко интересни за посещения забележителности. Домът на ексцентричния поет Габриеле д’Анунцио (1863-1938), който той нарече след италианската военна победа: Il Vittoriale degli Italiani, е може би най-странната и интересна туристическа атракция на езерото. Някои определят „Vittoriale degli italiani“ като монументална цитадела, други като фашистки луна парк, но едно е сигурно – това впечатляващо място е заобиколено от същия ореол на скандала, както и неговия създател. Имението е създадено в днешния му вид от прочутия италиански писател Габриеле д’Анунцио, който живее в него чак до смъртта си през 1938 година. Другата атракция на града е ботаническата градина, Хелер Гардън, известен също като Ботаникът „Джардино Хрушка“, който съдържа тропически растения.

DSC07076 DSC07092На снимката: Имението „Vittoriale degli italiani“;

Освен с природната си красота, Лаго ди Гарда привлича и с богатата си история и разнообразие от забележителности. Ако се започне в хронологичен ред първата забележителност са праисторическите наколни селища до Пескиера дел Гарда на възраст между 3 600 и 4 600 години. През първи век преди новата ера, 15 г.пр.Хр. именно тук е мястото, където се е състояла известната водна битка на Тиберий. В Сирмионе могат да бъдат видяни останките на най-впечатляващият пример за частна вила, построена по време на Римската империя – Гроте ди Катул. От Средновековието са останали много замъци и крепости, между които и тези на фамилията Делла Скала (в Сирмионе и Малчезине), властвала над района. Величествените каменни постройки са свързани с много истории и легенди. Палацо дей Капитани – седалището на шефовете на федерацията на 10 крайбрежни селища (Гардезана дел Акуа / Gardesana dell’Acqua), обединили се през 13 век, за да запазят относителна автономност и свобода е също паметник на бурната история на Лаго ди Гарда.

Вторoто по големина селище на брега на езерото Гарда има малко над 16 000 жители. Рива дел Гарда винаги е бил град с голямо стратегическо значение. Още от векове той контролирал северната половина на езерото и важните търговските пътища на север и юг, минаващи през Алпите. Поради това не е никак изненадващо, че историята на града и основните му забележителности са свързани с войни и укрепления .В центъра на Рива дел Гарда ще ви очарова със своите произведения на изкуството и архитектурата, свидетели на древна история и минало, богат на култура и изкуство.Градът става популярен сред аристокрацията и културния елит. Посещаван е от известни личности като Томас Ман, Фредерик Ницше и дори Дейвид Хърбърт Лорънс. Днес Рива е един от най-популярните курорти на езерото Гарда, докато по-малките му съседи Торболе /на изток/ и Арко /на север/, са особено популярно сред по-младите и авантюристично настроени Торболе за своята уиндсърфинг и Арко за скално си катерене.

shutterstock_106007387На снимката: Рива дел Гарда /източник: Shutterstock/;

Най-голямото италианско езеро е любимо място за отдих не само на италианците, но то е предпочитана дестинация и за германци, австрийци и французи. Изборът им се определя от възможността да го посещават целогодишно и от разнообразието на нещата, които могат да се правят. Въпреки че мястото привлича все по-големи и по-големи тълпи от хора, природата на езерото остава непокътната. Няма големи хотели, израз на „туристическата индустрия“. Малкото хотели по в този район са в стари сгради, съхранили духа и историята на отминалите времена, разположени на самия бряг на езерото, потънали в зеленина. Те  осигуряват спокойствие и тишина на изморените от градския шум и натоварващия трафик туристи. Уличките са изпълнени със заведения и магазинчета, но кичът им е чужд и те се вписват чудесно в атмосферата на средновековните сгради.

shutterstock_585385082На снимката: Малчезине /източник: Shutterstock/;

Малчезине е едно от най-атрактивните селища по брега на езерото Гарда. Намира се в провинция Верона, регион Венето, на около 120 км. северозападно от Венеция и на около 40 км. северозападно от Верона. Малчезине е и най-голямото населено място по бреговете на Лаго ди Гарда. Вероятно тук се е провела прочутата водна битка на Тиберий (15 г. пр. Хр.). Разположен в североизточната част на езерото Гарда, градът е имал ключово значение за контрола на целия район. Maгията на това място е привличала през годините множество писатели и артисти, дошли да се полюбуват на красивата природа и богата история.

Места в Езерото Гарда

Прочети повече