Малчезине е едно от най-атрактивните селища по брега на езерото Гарда. Намира се в провинция Верона, регион Венето, на около 120 км. северозападно от Венеция и на около 40 км. северозападно от Верона. Малчезине е и най-голямото населено място по бреговете на Лаго ди Гарда. Вероятно тук се е провела прочутата водна битка на Тиберий (15 г. пр. Хр.). Разположен в североизточната част на езерото Гарда, градът е имал ключово значение за контрола на целия район. Maгията на това място е привличала през годините множество писатели и артисти, дошли да се полюбуват на красивата природа и богата история.

shutterstock_617321240

На снимката: изглед към Малчезине от замъка Скалигер /източник: Shutterstock/;


Поради ключовото си стратегическо положение, градът дълго време е бил бойно поле между съперничещи си сили. Първите документирани жители на областта били етруските. За тяхното присъствие са открити документи, датиращи от 500 г.пр.Хр. През следващите векове над областта властват римляни, остроготи, алемани и лангобарди. Основното му укрепление – замъкът Скалигер, е построено от лангобардите и разширено при франките през 9 век. След нападенията на унгарците, замъкът става част от владенията на епископа на Верона. През 1277г. той попада в ръцете на Алберто дела Скала и до 1387г. остава във владение на фамилията дела Скала, чието име все още носи. През следващите векове, замък и града са завладени последователно от миланската фамилия Висконти (до 1403г.) и от Венецианската република (1405-1797). Контролът на Венеция бива прекъснат само за един кратък период (1506-16), когато районът е бил под властта на император Максимилиан I. Залезът на на Венецианската република е ускорен  от френската инвазия при Наполеон. През 1797г. неговите войници нахлуват в района, след което Венето стана част от Австрийската империя. През 1866 г. Малчезине се присъединява към Кралство Италия.

shutterstock_643797757

На снимката: замъкът Скалигер /източник: Shutterstock/;

Малчезине е популярна туристическа дестинация. Гьоте прекарал известено време отмаряйки там, скицирайки замъка, а Климт рисувал селищата на източния бряг на езерото с помощта на телескоп.

Малчезине предлага на своите посетите множество забележителности. Една от тях е Природонаучния музей, който е разположен в замъка Скалигер. Палацо дей Капитани дел Лаго е друга забележителност, която не бива да пропускате посети. Някога той е бил седалището на венецианските владетели на областта. Сградата е значително по-величествена от другите исторически сгради в града. Лъвът на Сан Марко, нарисувани върху стената все още напомня за някогашното присъствие на венециански господари в района.

В грaда са издигнати и няколко краси църкви, сред които Сан Марко и Санта Мария.

shutterstock_438743149

На снимката: гледка от Монте Балдо /източник: Shutterstock/;

Над Малчезине се намира връх Монте Балдо. Заслужава си да отделите малко време и да се качите с лифта, който от 65 м надморска височина ще ви качи на 1780 м. Лифът работи до края на октомври. Гледката към планинските склонове и езерото долу е изумителна.

Резервирайте своя престой в Малчезине тук:

Повече снимки от Малчезине може да видите в нашата Галерия:

Места в Малчезине

Прочети повече