Герб на града

350px-Gardone_Riviera

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Гардоне Ривиера е малък туристически курорт на западния бряг на езерото Гарда в северна Италия. Той се намира в провинция Бреша, в района Ломбардия. Градът е добра отправна точка за обиколка из езерото Гарда – най-голямото италианско езеро – тъй като местоположението му, една трета от пътя на западния бряг, е достатъчно централно, за да се улесни придвижването с кораб до останалите езерни курорти.

DSC07076На снимката: част от „Vittoriale degli italiani“;

Гардоне Ривиера е до голяма степен доминирано от туризма, по приятен и спокоен начин. Това е малко място с няколко хотела, малка площадка наклонена надолу до брега на езерото и спокойна крайбрежна алея, украсена с добре поддържани цветни лехи. Почиващите имат избор от места за ядене и пиене, а приветливият град е осеян с алеи с пейки за посетителите, които могат да седнат и да се отпуснат. Това е един вид място за мързеливи следобеди, задушевни разходки или наслаждаване на гледката към езерото, пиене на чаши английски чай и дегустация на сладолед.

DSC07124На снимката: част от „Vittoriale degli italiani“;

Освен че е удобно място за престой, Гардоне Ривиера предлага на своите посетите и няколко интересни за посещения забележителности. Домът на ексцентричния поет Габриеле д’Анунцио (1863-1938), който той нарече след италианската военна победа: Il Vittoriale degli Italiani, е може би най-странната и интересна туристическа атракция на езерото. Някои определят „Vittoriale degli italiani“ като монументална цитадела, други като фашистки луна парк, но едно е сигурно – това впечатляващо място е заобиколено от същия ореол на скандала, както и неговия създател. Имението е създадено в днешния му вид от прочутия италиански писател Габриеле д’Анунцио, който живее в него чак до смъртта си през 1938 година. Другата атракция на града е ботаническата градина, Хелер Гардън, известен също като Ботаникът „Джардино Хрушка“, който съдържа тропически растения.

17

Места в Гардоне Ривиера

Прочети повече