Герб на града

350px-Limone_sul_Garda

Разположението на града и подробна негова карта може да видите тук.


Лимоне сул Гарда е малко градче, разположено на западния бряг на езерото Гарда. За много хора това е най-красивото място на езерото Гарда. И наистина съчетанието от тези отвесни планини и кристално чистите води на езерото едва ли може да остави някого равнодушен.

DSC07015 DSC07028„Лимоне“ /limone/ е италианската дума за „лимон“. Действително тази част от езерото Гарда някога е била известна с отглеждането на лимони и други цитрусови плодове. Името на Лимоне обаче не е нищо повече от щастливо съвпадение, тъй като се казва, че е много по-стар от лимоновите горички и се извлича от латинската дума „граница“. Градът се намира близо до границата на няколко италианските региони. През 18 век той се превърнал в обект на дългогодишни войни между провинциите Бреша и Тренто. Войните приключили с успех за Бреша, която установила своето господство над целия регион, част от който бил и Лимоне. Градът е наречен Лимоне сул Гарда, за да се отличава от един друг град Лимоне /в Пиемонт/

Сърцето на Стария град е малкото пристанище, известно като Порто Векио /Porto Veccio/. Оттук тесни улички, осеяни с туристически магазини, се вият покрай брега и нагоре по склоновете. Има приятни и живописни крайбрежни тераси и много места за хапване и пиене, откъдето може да се насладите на красива гледка към езерото. Следвайки пътеките на север от пристанището, оставяте шума и суетата зад гърба си, минавайки през разхвърляни хотели, тихи кафе тераси, лимонови гори и малки плажове. В другата посока е по-модерната част на Limone: широка крайбрежна алея, паркинг и много други хотелски комплекси. Този край на града се простира над областта, където планините се връщат по-далеч от езерото: тук маслинови горички са разпръснати с хотели и басейни.

DSC07036 DSC07037

От XV век Лимоне станал риболовен център специализиран в улов и преработка на пъстърва. Днес историята на Лимоне е събрана в няколко музея – музей на туризма, музей на лимоните разположен в замък, музей на риболова и музей на зехтина и маслините.

Посетителите на Лимоне сул Гарда могат да научат повече за отглеждането на лимони в района като посетят Limonaia del Castèl – лимонова гора, разположена на хълм, отворена за посещение всеки ден през лятото и неделя следобяд през зимата. Стари лимонови градини, тераси с каменни колони и стени са характерни за някогашните места за отглеждане на цитруси и са много поразителни, когато се гледат от преминаващи в езерото лодки. С обединението на Италия и изграждането на железопътни линии през деветнадесети век, портокалите и лимоните от по-топлия юг и Сицилия станали лесно достъпни, били и по-евтини, поради което лимоновите горички край езерото Гарда били до голяма степен изоставени. Другата селскостопанска индустрия на Лимоне е отглеждането на маслини. Има малка изложба, посветена на местните маслинови насаждения и процеса на производство на зехтин в градската мелница за зехтин.

DSC06970 DSC06979 DSC06982 DSC06986

Лимоне сул Гарда има няколко църкви, които заслужават да бъдат посетени. По време на обиколка ще забележите различни картини и светилища на брадат светец: това е Даниеле Комбони, мисионер, роден тук в Лимоне през 1831 г. и канонизиран през 2003 г. Църквата Сан Роко е привлекателна малка църква в близост до старото пристанище. Тя е била построена по време на чумна епидемия през шестнадесети век и е посветена на морския светец Роко. Тя съдържа някои прекрасни стенописи. Енорийската църква се казва Сан Бенедето. Разположена е на панорамно място над езерото. Макар че мястото е по-старо, сегашната сграда е от XVII в. Това е доста голяма и екстравагантна афера, вероятно финансирана с приходите от отглеждането на лимон. Стилът е бароков и има няколко олтара и картини, които заслужават внимание. Най-старата църква на Лимено е Сан Пиетро и се намира близост до главната част на града. Този параклис датира от дванадесети век и съдържа фрески от дванадесети до четиринадесети век.

DSC06963 DSC06964 DSC06965

Повече снимки от града може да видите в нашата Галерия: