Северната перла на езерото Гарда

Рива дел Гарда е град, разположен в северната италианска провинция Трентино-АЛто Адидже. Вторoто по големина селище на брега на езерото Гарда има малко над 16 000 жители, Рива дел Гарда винаги е бил град с голямо стратегическо значение. Още от векове той контролирал северната половина на езерото и важните търговските пътища на север и юг, минаващи през Алпите. Поради това не е никак изненадващо, че историята на града и основните му забележителности са свързани с войни и укрепления.

12374920_10206579476298419_5496478607483627980_o

Смята се, че градът е основан през Римската епоха, макар че някои археологически разкопки „говорят“ за по-ранен период – времето на Етруските. Подобно на много градове, намиращи се на важни търговските пътища в този район, селището било обект на инвазия от север, инвазия, което в крайна сметка довела до падението на Римската империя. Дори и през Средновековието, когато Рива дел Гарда се радвал на сравнително стабилен период от развитието си, градът не спрял да се притеснява за воюващите наблизо италиански сили Тренто и Верона, както и за претенциите, които Венецианското кралство имало към него.


В крайна сметка тази част на северна Италия попадна под контрола на Тиролските графове, които управлявали от Мерано, по-късно от Инсбрук. Не след дълго на власт идват Хабсбургите. Областта става част от модерна Италия в края на Първата световна война. Всъщност, градът е участвал в сраженията, което води до сериозни щети върху някои негови сгради.

Освен като стратегически център, Рива дел Гарда се развива и като туристически център. Неговият средиземноморски климат, широки слънчеви плажове и красива панорама са правилните съставки за една незабравима почивка на брега на езерото Гарда. Спортът е основната мотивация за празника: ветроходство и уиндсърфинг на първа инстанция, но и пешеходен туризъм, колоездене, планинско колоездене, тенис, гребане. Мекият климат благоприятства типично средиземноморска растителност с лимонови дървета, маслини, лаврите и палми: истински средиземноморски остров, в подножието на Доломитите. В центъра на Рива дел Гарда ще ви очарова със своите произведения на изкуството и архитектурата, свидетели на древна история и минало, богат на култура и изкуство.Градът става популярен сред аристокрацията и културния елит. Посещаван е от известни личности като Томас Ман, Фредерик Ницше и дори Дейвид Хърбърт Лорънс. Днес Рива е един от най-популярните курорти на езерото Гарда, докато по-малките му съседи Торболе /на изток/ и Арко /на север/, са особено популярно сред по-младите и авантюристично настроени Торболе за своята уиндсърфинг и Арко за скално си катерене.

Снимки от Рива дел Гарда може да разгледате в нашата Галерия.

Резервирайте своя престой в Рива дел Гарда тук:

Места в Рива дел Гарда

Прочети повече