Перлата на езерото Гарда

Сирмионе е едно от най-магическите места, които можете да посетите на езерото Гарда. Това е и първото градче, което ние лично посетихме на езерото. Градът има свой исторически център, който се намира на полуостров Сирмио (Sirmio) и се простира на 2.5 км. навътре е езерото, разделяйки го сякаш на две.

shutterstock_475303783

На снимката: Сирмионе от птичи поглед /източник: Shutterstock/;


Градът има дълга история. Смята се, че Сирмионе възниква като малко рибарско селище още през епохата на неопита. Жителите му през този период живеели в къщи на кокили. Останки от такива праисторически селища са открити в подножието на Алпите и са обявени от ЮНЕСКО за световно и културно наследство през 2011г.

В края на римската епоха (4-ти-5-ти век от н.е.) градът придобива важно стратегическо значение с оглед защитата на южния бряг на езерото. В продължение на 1000 година Сирмионе вероятно е бил свободна комуна, но в началото на 13 век попада под властта на Скалигери. От 1405 до 1797 г. Венецианската република владее града. През 1860г. Сирмионе става част от Кралство Италия.

shutterstock_528786094

На снимката: замъкът Скалигер /източник: Shutterstock/;

Днес в Сирмионе могат да бъдат видяни множество архитектурни и културни забележителности, датиращи още от 1 век пр. н.е. Най-известна сред тях, превърнала се в емблема на града, е Грото ди Катул – най-старата римска постройка, открита в Северна Италия. Има правоъгълна форма с размери 167 на 105 метра. Много хора смятат, че вилата е била собственост на известния римския поет Катул. Археологическитe разкопки обаче показват разминаване в периода на построяване на вилата и живота на поета. „Пещерата на Катул“ е най-голямата патрицианска вила, открита в Северна Италия. Тя свидетелства за богатството и лукса в онези дни. Към пещерата има и музей, където са могат да бъдат видяни интересните археологически находки.

shutterstock_607791635

На снимката: „Пещерата на Катул“ /източник: Shutterstock/;

Една от най-открояващите се забележителности в града са замъкът Скалигер, датиращ от 13 век. Разположението на Сирмионе е причина за голямото му военно и стратегическо значение. Замъкът Скалигер е построен като укрепление от една от най-големите фамилии във Верона – дела Скала. Възникнал първоначално като малка крепост, през 12 век Скалигер е превърнат от Мастино дела Скала в истински средновековен замък. Днес той е реставриран и превърнат в интересна за туристите забележителност, от която се разкрива панорамна гледка към града и езерото.

Освен замъка и римската вила, любителите на историята могат да посетят и двете красиви средновековни църкви, запазени и до днес. Църквата „Санта Мария Маджоре“ (Santa Maria Maggiore) е построена на малък хълм в източната част на полуострова. В нея може да се разгледат стенописи от 15 век. Църквата „Свети Петър“ (San Pietro) се намира в северната част на полуострова. В „Свети Петър“ може да се видят фрески и стенописи от 12 век.

Освен с историческите си забележителности, Сирмионе е прочут и с термалните си извори. С високо минерално съдържание и подходяща температура, термалните извори са чудесно решение както за здравето, така и за отмора. Не случайно наричат Сирмионе СПА центърът на Италия.

Снимки от Сирмионе може да разгледате в нашата Галерия.

Резервирайте своя престой в Сирмионе тук:

 

Места в Сирмионе

Прочети повече