Тъмните плетове

King's Road

Остров Ирландия е известен с красивата си природа – тучни зелени ливади и спиращо дъха крайбрежие. Това е третият по големина остров в Европа и дванадесети в света. Днес територията му заемат две държави – Ирландия и Северна Ирландия. И в двете държави има множество интересни места, където реалност и легенди се преплитат. Едно от тези места са т.нар. Тъмни плетове /Dark Hedges/. В последните няколко години Тъмните плетове се утвърдиха като едно от най-често фотографираните и посещавани места в Северна Ирландия. Причината за това е, че именно през тях минава Кралският Път – една от локациите в сериала „Игра на тронове“. В началото на втори сезон Аря Старк, преоблечена като момче, върви по Кралския път към Нощния страж.

DSC00890Историята на Тъмните плетове датира от 18 век. Именно тогава семейство Стюарт решават да засадят букови дървета по пътя към имението, целейки да впечатляват по този начин своите гости. С течението на времето дърветата пораснали и клоните им започнали да се вплитат едни в други, създавайки наистина поразяваща гледка – тази на тунел, който изглежда едновременно приказен и злокобен.

Мистиката около мястото се засилва благодарение на местна легенда, разказваща за Сивата дама, за която се вярва, че обитава пътя. Някои разказват, че това е призракът на прислужница, работила в някоя от близките къщи, чиято смърт настъпила при съмнителни обстоятелства. Други вярват, че е изгубената душа на някого, погребан скришом край пътя. Разправя се, че в нощта на Вси Светии забравените гробове се отваряли и Сивата дама се присъединявала към мрачната разходка на измъчените души, които били погребвани около нея.


20180521_113628Независимо дали вярвате или не в тези легенди, мистиката, витаеща около Тъмните плетове е безспорна и има посетител, който би останал равнодушен при гледката им.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>