Ротенбург об дер Таубер

Ротенбург об дер Таубер – един град, който до преди година за мен беше непознат. Макар че бях чувала за Романтичния път, не знаех кои са  градовете по този път. Както знаем, из социалните мрежи често се захласваме по красиви снимки, кои естествени, кои твърде обработени, представящи места, изглеждащи сякаш нереални. Именно от една такава снимка и аз разбрах за  Ротенбург об дер Таубер. А това е въпросната снимка /или поне моята снимка на въпросното място/:

DSC08892На снимката: Пльонлайн /Plonlein/;

Дървени къщи, цветя, средновековни кули – Ротенбург об дер Таубер притежава всичко това, че и много повече. Градът е известен като най-добре запазеният средновековен град в Европа, който ежегодно привлича множество туристи от всички кътчета на света. Тесните улички и очарователни площади сякаш не са се променили от времето на кмета Нуш, който спасява града от разрушение по време на Тридесетгодишната война, като печели прочутия облог „Майсторското надпиване“. През 1631г. Ротенбург се предава на императорската армия, предвождана от генерал Тили, който се заканил да срине града до основи. Генералът обаче, опитвайки от местното вино, се хванал на облог, че ако някой успее да изпие един бокал с вино /с вместимост около 3.2 литра/ на екс, ще пощади града. Бившият кмет Нуш се справил с нелекото предизвикателство и Ротенбург бил спасен. В Ротенбург действат строги правила за съхранение на градската среда. Не е позволено дори слагане на съвременни табели на магазини, които биха накърнили средновековния облик. 


DSC08849На снимката: Пазарният площад;

Пристигнахме в Ротенбург об дер Таубер около обяд. Бяхме дошли от Вюрцбург за около половин час. За наш късмет успяхме да намерим място на един малък паркинг, намиращ се недалеч от централния площад. Оставихме автомобила, заплатихме си съвестно таксата за престоя и с вълнение се насочихме към центъра на града. Едва след минута се озовахме на Пазарния площад. В самият център на града се намира Пазарният площад, на който се издига великолепното ренесансово здание на Кметството. Изморените туристи често се спират на стълбите му, за да си отдъхнат. От кулата на Кметството се разкрива и най-хубавата гледка към града.

DSC08942На снимката: Пазарният площад;

В северната част на площада се намира пивницата, отличаваща се с красив бароков фронтон. Днес там се събират градските съветници. Декорирана е с три часовника, от които на кръгъл час няколко пъти на ден се появяват фигурите на Тили и Нуш и представят историческия им сблъсък. Недалеч се намира и най-красивата църква в Ротенбург – Санкт-Якоби.

DSC08934

В града може да се види музеят на криминалистиката, в който са изложени много различни разновидности на уреди за мъчения на хора, използвани в годините на мрачното Средновековие предимно за изтезания на жени, обвинени във вещерство. В музея на криминалистиката могат да се видят опозоряващи маски с формата на свинска зурла или хоботи, девствени пояси, столове с метални шипове. В Ротенбург об дер Таубер може да се види също така музеят на императорския град, където са събрани разнообразни предмети, създадени от местни творци. Този музей се разполага в сградата на стар женски манастир. Там е изложен и легендарният бокал от историята за Майсторското надпиване.

Преди пътуването ни до Ротенбург об дер Таубер, бяхме прочели доста за магазинчетата за коледни играчки, които се превърнаха и в едни от основните обекти на интерес по време на краткото ни посещение. С радост и възхита открихме, че в Ротенбург Коледата не е забравена и през лятото и тук е единственото място в Германия, където коледните играчки и елхи могат да се разглеждат и купуват целогодишно.

DSC08947

DSC08950

Преспапиета, ангели, елени, джуджета, оловни войници и всевъзможни украшения откриваме в уникалния магазин-музей „Коледно село“. Основан е само преди 30 години от бившия мениджър по продажба на компютри Вилхелм Волфарт, превръщайки се в първият в Европа целогодишен магазин от такъв род. През 1981 г. „Коледното село“ вече заемало 5 старинни къщи в центъра на града, предлагайки всякакъв вид традиционна немска коледна украса.

DSC08963-2

На входа посетителите са посрещани от огромна дървена лешникотрошачка-войник. Позирането на снимки с войника, носещ името Кристиан I, е една от любимите забавления, особено за семейства с деца. При влизане в Коледното селище гостите веднага биват „обгърнати в Коледа“ под влиянието на заобикалящите ги гледки и звуци. Оттук започва една приказна обиколка по тесните коридорчета между дядо коледовци, снежни човеци, плюшени играчки, кукли, блестящи  ангелчета и какво ли още не. Играчките са ръчна изработка, което обяснява високите цени. Най-евтини са малките украшения. В случай, че си харесате нещо по-голямо, цената скача значително. Предлагат се и много скъпи сувенири, надхвърлящи 100 евро. Входът не се плаща, но ако искате да разгледате в Музея на Коледата, разположен на втория етаж, трябва да си приготвите 5 евро за билет.

 rsz_dsc08951-2DSC08970-2Постепенно проходът се разширява и ви извежда на коледно украсения „селски площад“. Сърцето на Коледното село е проектирано като франконски село с къщи с заснежени покриви, хиляди блещукащи звезди и навити калдъръмени „улици“. Високото въртящо се бяло коледно дърво е с височина от 16 фута, украсено с над 1000 стъклени топки и 12,500  светлини, приковавайки погледа на всички, които влизат. 

DSC08965-2

Повече снимки от Ротенбург об дер Таубер може да видите в нашата Галерия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>