Санкт Петербург

Герб на града

Coat_of_Arms_of_Saint_Petersburg_(2003).svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Санкт Петербург, някогашна столица на Руската империя, въплъщение на гордостта и славата на руската държава, е основан на 27 май 1703 г. Изграждането на града е дързък подвиг. За да реализира своето виждане, обръщайки гръб на традицията на древните руси, Петър Велики призовава едно ново поколение, което, със своята младост и самоувереност, приветства амбициозните му планове. Санкт Петербург се превръща в символ на нова ера в руската история – грандиозно и безпрецедентно рисковано начинание. Предизвиквайки сякаш самата природа, императорът решава да създаде истински „Рай“ на севера върху блатиста земя, сякаш вечно забулена във венец от мъгла. Действително строителството на новата столица изискало значително усилие. Хиляди хора загубили живота си този процес и може би именно заради това историята на Санкт Петербург е изпълнена с толкова трагични събития. През 300 годишната си история градът преживява немалко исторически и природни катаклизми. През годините на войни, много вражески сили са се опитвали да превземат града и да го заличат от лицето на земята, но никой не успял да постигне това. Дори и най-ужасяващата обсада в историята на човечеството, продължила 872 дни /от 8 септември 1941г. до 27 януари 1944г./, не успяла да пречупи духа на гражданите на Санкт Петербург.

20190720_191428

В крайна сметка Петър Велики успява да построи един впечатляващ град. Той е едно уникално място със силно изразена индивидуалност и сложен, фин дух, който води мистериозен и драматичен живот. Никой друг руски град не е обект на толкова митове и легенди, какъвто е Санкт Петербург. Той е обичан от едни и мразен от други, но не е оставил никого безразличен. Санкт Петербург предлага истинско разнообразие от атракции и преживявания – от императорски дворци до причудливи и поглъщащи музеи, от разходки с лодки по каналите на града до разходки по стъпките на литературни и художествени величия.

DSC01233

Ермитаж
Безспорно най-известната атракция на Санкт Петербург, всепризната като една от най-големите съкровищници на изкуството в света, е музеят „Ермитаж“.  Ермитажът е най-големият музей в Русия и музеят с най-много експонати в света. Неговата колекция наброява над три милиона експонати, сред които скулптури, картини, графично и приложно изкуство, археологически находки, монети и медали. Тази внушителна колекция е формирана за период от над три века. Някои от шедьоврите в музея са придобити в началото на 18 век – при управлението на Петър Велики. През втората половина на същия век колекционирането на изкуство отбелязва изключителен прогрес в Русия. Така, Екатерина Велика, в допълнение към някои индивидуални картини и платна, закупува няколко големи колекции, които се превръщат в ядрото на галерията, която може да бъде разгледана днес в музея.
 
DSC01191
 
През 19 и 20 век колекцията продължава да се разраства благодарение на многобройни покупки, археологически открития и подаръци, както и творби, прехвърлени тук от други руски музеи. Колекцията на Ермитажа продължава да се увеличава и до ден днешен. Днес Ермитажът заема няколко сгради – Зимния дворец, Малкия Ермитаж, Големия Ермитаж, Новия Ермитаж, Ермитажния театър, Меншиковския дворец и сградата на Главния щаб, с обща площ от 127 478 кв.м.
 
DSC01275
 
DSC01423
Исакиевски събор
Небето над историческия център на Санкт Петербург е доминирано от златния купол на Исакиевски събор – житейското дело на френския архитект Огюст де Монферран и най-голямата и грандиозна религиозна сграда в града. Завършен през 1858 г., строителството и декорацията на Исакиевския събор отнема четиридесет години. Когато влизате в катедралата, минавате през един от портиците – обърнете внимание, че колоните са направени от единични парчета червен гранит и тегло 80 тона всяка. Вътре в църквата много от иконите са създадени с помощта на мозаични техники, а иконостасът (стената на иконата, която отделя олтара от останалата част на църквата) е украсен с 8 колони от малахит и 2 колони от лапис лазули. Във вътрешността на главния олтар на храма може да се види огромен и ярко оцветен прозорец със стъклопис, изобразяваща „Възкресението Христово”. Катедралата, в която могат да се настанят 14 000 богомолци, сега служи като музей, а службите се провеждат само на значими църковни празници.
 
DSC01151 DSC01164
 

Освен да посетят интериора на катедралата, пътешествениците могат да си купят допълнителен билет, за да изкачат 300-те стъпала до колонадата. От тук можете да се насладите на някои от най-добрите гледки на Санкт Петербург. Исакиевският събор, със своята внушителна височина от 101,5 метра, днес се счита за четвъртият най-голям куполен храм в света. Преди нея се нареждат само базиликата ,,Свети Петър“ в Рим, „Свети Павел” в Лондон и ,,Санта Мария дел Фиоре“ във Флоренция.

DSC01534 DSC01545

Статуята на Петър Велики

Най-известният обществен паметник на Санкт Петербург, конната статуя на Петър Велики, е не само един от най-бързо разпознаваемите символи на Санкт Петербург – като Статуята на свободата за Ню Йорк или Айфеловата кула за Париж – тя е и обектът на едно от най-известните стихотворения на руски език, „Бронзовият конник“ на Александър Пушкин: Песента на Петербург. Завършена през 1782 г., статуята отнема 12 години работа на френския скулптор Етиен Морис Фалконет, препоръчан на Екатерина Велика от самия Денис Дидро. Пиедесталът на паметника, „камъкът на гръмотевицата“, е уж най-големият, преместван някога от човек.

DSC01176

Крепостта Петър и Павел

Мястото, където започва град Санкт Петербург, крепостта Петър и Павел, никога не е виждала военни действия, но е изпълнявала разнообразни функции през своята тривековна история, от гробницата на почти всички императори и императрици от династията Романови, до политически затвор, до мястото на ключови експерименти в развитието на съветската ракетна технология. Всички тези аспекти на историята на крепостта са отбелязани в различни изложби в различни сгради в крепостта, превръщайки я в основна атракция за посетители.

DSC09203 DSC09223 DSC09240

Църквата „Спасител на разлятата кръв“

Църквата „Спасител на разлятата кръв“ една от най-незабавно разпознаваемите забележителности на Санкт Петербург. Нейната колоритна руска възрожденска архитектура ярко контрастира с елегантния неокласицизъм на Държавния руски музей, намиращ се в непосредствена близост. Църквата е построена в памет на убития през 1881 г. Александър II. Издига се на мястото, където е хвърлена бомба в каретата му от млад мъж, който се противопоставя на реформите на царя. Александър II е сред най-големите руски царе, едно от основните постижения на който е еманципацията на крепостни селяни през 1861 г., която слага край на робство на руското селячество, пет години преди еманципацията на робите в САЩ.

DSC09351-2

Катедралата на Спасителя на разлята кръв впечатлява с петте си купола, разкошно украсени и покрити с бижутерски емайл. Особеният й многоцветен екстериор рязко откроява катедралата от типично строгите архитектурни пропорции и цветови комбинации на Санкт Петербург. Строителството й отнема 24 години. .Акцентът както на интериора, така и на екстериора на Катедралата е мозаечната му колекция, базирана на картините на Васнецов, Нестеров и Врубел. С обща площ от 23130 квадратни фута, това е една от най-големите колекции от мозайки в Европа.

DSC09299

Петерхоф

Петерхоф безспорно е една от най-известните забележителности на Санкт-Петербург. Наричан е „Руският Версай“. Личното ми мнение е, че подобно сравнение е излишно и като че ли омаловажава величието това място.

20190721_122737

През май 1717 г. Петър I пътува до Париж и остава там до края на юни. Той обръща особено внимание на една от кралските резиденции – двореца Версай. Особено бил заинтригуван от технически детайли, свързани с изграждането на фонтаните и парковете, както и архитектурните особености на двореца и павилионите. Вярва се, че първият архитект на Петерхоф бил самият Петър Велики. Той лично направил първите чертежи на двореца и дал изрични инструкции на Йохан Фридрих Браунщайн, пруски архитект, който пристига в Русия през 1713г., заедно със своя учител – Андреас Шлютер, дворцов архитект и скулптор на крал Фредерик I. През 1716 г. известният френски архитект Жан-Батист Леблон е назначен от Петър I за главен архитект и започва своята работа по Петерхоф. По двореца работят и други франзуци – скулпторите Никола Пино и Франсоа Васо, инженерът на фонтани Пол Жозе Сулем, както и италианците Карло Франческо Растрели и синът му Бартоломео. През 1720 г. започва изграждането на система, която да осигури водоснабдяването на Петерхоф. Това е изключително хидротехническо постижение, осигурило вода за всички великолепни фонтани в парковете на дворцовия комплекс.

DSC09574 DSC09663 DSC09673

Официалното откриване на Петерхоф се състояло на 15 август 1723 г. Петър Велики умира през 1725 г. До този момент, изключителният комплекс на Петерхоф, впечатляващ всички със своите мащаби и разкош, е изцяло завършен: Дворецът с Голямата каскада са построени, Горният Парк и Долният парк са красиво оформени, по-малките комплекси – Марли, Монплезир и Ермитаж са издигнати и почти всички фонтани са функциониращи.

DSC09553 DSC09566

Екатерининският дворец

Недалеч от Санкт Петербург, в град Пушкин се намира Екатерининският дворец. Екатерининският дворец носи името на Екатерина I, съпруга на Петър Велики, която управлява Русия две години след смъртта на съпруга си. Първоначално скромна двуетажна сграда, поръчана от Петър за Екатерина през 1717 г., Екатерининският дворец дължи своето величие на дъщеря им императрица Елисавета, която избира Царское село за своя главна лятна резиденция. От 1743 г. сградата е реконструирана от четири различни архитекти, преди Бартоломео Растрели, главен архитект на императорския двор, да бъде инструктиран да препроектира изцяло сградата в мащаб, който да съперничи на Версай.

DSC01727 DSC01824

Тук се намира наскоро възстановената Кехлибарена стая. Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората Световна война от нацистите и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната. Точната ѝ съдба все още остава в тайна. В първоначалния си вид Кехлибарената стая представлявала пано от 55 m², което съдържало повече от 6 тона кехлибар. Кехлибарената стая добила окончателния си вид през 1770 г.

Санкт Петербург е град с много лица и има нещо в него, което оставя траен спомен у всеки посетител Когато видите северната руска столица, нейните цветове, невероятни светлини и история ще ви преследват дълго. Повече снимки от Санкт Петербург може да видите в нашата Галерия:

Места в Санкт Петербург

Прочети повече