Герб на града

PRT

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да откриете тук.


Порто е един интересен град, сякаш изсечен от гранит в близост до устието на река Дуро. Той е един от най-старите европейски центрове и историческото му сърце е обявено за световно наследство от ЮНЕСКО през 1996 г. Западната част на градската му част се простира до крайбрежието на Атлантическия океан. 

Мястото, където днес се издига Порто, е било важен пункт по време на Римската империя. Неговото комбинирано келтско-латинско име – Портус Кале, се свързва с произхода на името „Португалия“, основан на транслитерацията и оралната еволюция на латинския език. Един от най-известните португалски продукти, които биват изнасяни, а именно портвайн, носят името на Порто, тъй като метрополията, и по-специално избите на Вила Нова ди Гая /Vila Nova de Gaia/, отговарят за опаковането, транспорта и износа на виното. 

shutterstock_296881961На снимката: Рибейра /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Историята на Порто датира от около 300 г. пр.н.е., като първите известни обитатели са прото-келтските и келтските племена. Руини от този период са открити в няколко района. По време на римската окупация на Иберийския полуостров градът се развива като важно търговско пристанище, предимно в търговията между Олисипона (съвременен Лисабон) и Бракара Августа (модерната Брага).

Порто пада под контрола на маврите по време на тяхната инвазията на Иберийския полуостров през 711 г. През 868 г. Вимара Переш, астуриански преброител от Галисия и васал на краля на Астурия, Леон и Галисия, Алфонсо III, бил изпратен да освободи земите от контрола на арабите. Това включвало района от Минхо до река Дуро: селището на Портус Кале и района, известен като Вила Нова ди Гая /Vila Nova de Gaia/. През 868г. граф Вимара Переш създава португалския окръг, известен като Condado Portucalense, след като повторно завладява района на север от река Дуро.

shutterstock_559177075На снимката: прочутият портвайн /източник на снимката: www.shutterstock.com/

През 1387 г. Порто е мястото, където се провежда сватбата на Жуау I Португалски и Филипа от Ланкастър, дъщеря на Джон Гонт, символ на дългогодишен военен съюз между Португалия и Англия. Португалско-английският алианс е най-старият в света военен съюз, който е вдъхновил създаването на НАТО.

През 14-ти и 15-ти век пристанището на Порто допринасят за развитието на португалското корабостроене. Освен това от пристанището на Порто, през 1415 г. принц Енрике Мореплавателят (син на Жоау I Португалски) се захваща с завладяването на мавърското пристанище в Сеута, Северно Мароко. Тази експедиция от страна на краля и неговата флота, която включва и самия принц, е последвана от проучване по западното крайбрежие на Африка, което подготвя епохата на Великите Географски открития.

shutterstock_729192010На снимката: мостът дом Луиш I /източник на снимката: www.shutterstock.com/

През 13 век, виното, произвеждано в долината Дуро, било пренесено в Порто в баркос рабелос (плоски ветроходни съдове). През 1703 г. Метюенският договор установява търговските отношения между Португалия и Англия. През 1717 г. в Порто е създадена първа английска търговска поща. Производството на портвайн постепенно премина в ръцете на няколко английски фирми. За да се противопостави на това английско господство, премиерът Маркеш Помбал създава португалска фирма, която получава монопол върху вината от долината Дуро. Малките винопроизводители се разбунтуваха против строгата политика, изгаряйки сградите на тази фирма. Революцията се нарича „Револта дос Боррахос“ (Бунт на пияните).

През 18-19 век градът става важно индустриално средище и населението му се увеличава. Изградени са железният мост „Луиш I“ и железопътният „Мария Пия“ от Густав Айфел, както и централната гара „Сао Бенто“. Основани са университетът „Аула де Наутика“ (1762) и фондовата борса „Болса ду Порто“.

Днес Порто предлага на своите посетители множество забележителности. Градът се слави със своето вино. Мястото, което не трябва да пропуснете, в случай, че искате да опитате от най-добрия портвайн, е градчето Вила Нова ди Гая. Интересен факт е, че до него се стига с извървяването само на няколко крачки от моста Дом Луиш I. Задължително посетете някоя от намиращите се там изби, където ще има възможност да се разходите из високите няколко метра бъчви, съхраняващи прочутото сладко вино.

rsz_shutterstock_365359853На снимката: градчето Вила Нова де Гая /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Сърцето на Порто е Рибейра. Старият град на Порто представлява лабиринт от тесни калдаръмени улички, които ще ви отведат до църкви, дворци и къщи с цветни фасади. Измежду архитектурните забележителности в града са катедралата Порто, църквата Кедофейта, готическата църква Св. Франциск (интериора на църквата е в стил барок), останките на крепостните стени и няколко къщи от XV век. Особена атракция е сградата на фондовата борса или в частност арабската стая. Интересни са и градините на Кристалния дворец.

Резервирайте своя престой в Порто тук:

Места в Порто

Прочети повече