Катедралата на Порто /Се/

Катедралата на Порто е една от най-важните туристически забележителности в града, както от историческа, така и от архитектурна гледна точка. За нея се твърди, че е великолепен пример за романски стил, но истината е, че е смесица от различни стилове, сред които романският действително преобладава. Това никак не е учудващо, имайки предвид „възрастта“ й. Строежът на катедралата започва между 12-ти и 13-ти век и с течение на времето сградата претърпява структурни и декоративни допълнения и промени, отразяващи начина, по който архитектурните тенденции са повлияли на развитието на самия Порто във времето. Най-значимите промени са извършени между 17-ти и 18-ти век, въпреки че могат да бъдат открити и по-ранни модификации на оригиналното наследство.

shutterstock_753491872На снимката: катедралата отвън /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В катедралата има красива галерия, построена в готически стил през 14 век. Нейните керамични плочки (azulejos), които изобразяват сцени, вдъхновени от Песента на Соломон, са добавени още по-късно. През 16-ти век е изградена параклисът „Свети Винсънт“. Северната фасада е била добавена през първата половина на 18-ти век (1736), произведение на Николау Насони. Италианският архитект е и автор на лоджията на катедралата.


rsz_shutterstock_786673234На снимката: готическата галерия /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Сред другите акценти в катедралата са параклисът на Светото тайнство, украсен с олтар, изработен от сребро и готическият розетъчен прозорец на фасадата, който е един от малкото все още съществуващи оригинални елементи на катедрала. Интересна историческа справка, свързана с катедралата в Порто, е мястото, където е кръстен принц Енрике Мореплавателят.

Катедралата на Порто остава най-голямото място за поклонение в града и един от най-старите му исторически паметници.

shutterstock_231987484На снимката: част от интериора на катедралата /източник на снимката: www.shutterstock.com/;

Повече снимки от катедралата може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Порто тук: