Дворецът Болса

Сградата на двореца Болса датира от средата на 19 век. В миналото в нея се е помещавала фондовата борса на Порто. Днес дворецът съдържа богатство от исторически интерес. Намира се точно до църквата „Свети Франсиск“. Построен на мястото на францискански манастир, дворецът Болса предлага разкошен интериор, разделен на няколко стаи и салони, всяка от които е единствена в своята привлекателност и заслужава да бъде внимателно разгледана.
shutterstock_231977458
На снимката: дворецът Болса отвън /източник на снимката: www.shutterstock.com/
 
Първият архитект на двореца бил Жоаким да Коста Лима Младши, който отговарял за проекта от 1840 до 1860 г. Той бил натоварен с цялостния дизайн на сградата, вдъхновен от неопаладианската архитектура, която е била в модата в Порто в края 18-ти век, видима при сгради като болницата „Свето Антони“, дело на английския архитект Джон Кар, английската фабрика, дело на друг англичанин – Джон Уайтхед и няколко проекта на португалския архитект Карлос Амаранте. Основната структура на двореца Болса е завършена до 1850 г., но няколко архитектурни детайла по-късно са поверени на архитектите Густаво Адолфо Гоншалвес е Соуса /създателят на стълбището и Арабската стая/, Томаш Аугусто Солер /създателят на металния купол на двора, Жуал да Силва Перейра /създателят на Залата на трибунала/.
 
shutterstock_763209022
На снимката: Дворът на нациите /източник на снимката: www.shutterstock.com/
 
Интериорът на двореца, завършен само през 1910 г., е великолепно украсен от няколко художника. Централният двор (дворецът на нациите – Pátio das Nações) е покрит с голям метален осмоъгълен купол със стъклени панели, проектиран от Томаш Солер и построен след 1880 г. Долната част на купола е украсена с гербовете на Португалия и на страните, с които Португалия има търговски отношения през 19 век. На гърба на двора, разкошно стълбище, построено през 1868 г. от Гонсалвеш е Суса, води до горните етажи и е украсено с бюстове от известните скулптори Антонио Соареш дос Рейес и Антонио Тешейра Лопес. Фреските на тавана са нарисувани от Антонио Рамалхо.
 
shutterstock_231977428
На снимката: стълбището /източник на снимката: www.shutterstock.com/
 
След стълбището ще се озовете в Златната стая, покрита със злато, и Стаята на Общото събрание, изцяло декорирана в дърво. Следват други прекрасни стаи, докато стигнете до връхната точка на двореца -Арабската стая.Тази 300-метрова стая е декорирана в мавритански стил, вдъхновена от Алхамбра.
 
shutterstock_764937790
shutterstock_728904118
На снимките: Стаята на Общото събрание и Арабската стая /източник на снимките: www.shutterstock.com/