Венеция - гондоли, канали, стъкло и дантели, пропити с романтика

Герб на града:

Venice-coat of arms

Местонахождението на града, както и подробна негова карта, може да откриете на следния линк.


Венеция е град в североизточна Италия и център на областта Венето. Изграден е върху 117 малки острови, разделени от канали и свързани с мостове. Богатата й петнадесет вековна история, изпъстрена с епохални събития, придава на Венеция особено очарование. Във вида, в който го виждаме днес, градът възниква в началото на 9 век. Тогава биват усвоени островчетата в лагуната Риалто и започва трескавото строителство на кораби. Скоро Венеция се превръща във важен търговски център, столица на Венецианската Република, осъществяваща търговия и с Изтока, и със Запада. През средните векове, и особено по време на Кръстоносните походи из Светите земи, търговският град се налага и като военна и политическа сила.

shutterstock_438167341

На снимката: Венеция и Канале Гранде /източник: Shutterstock/;

Във Венеция са събрани някои от най-големите съкровища на европейското изкуство. Много световно известни художници, скулптури и архитекти са творили тук и са оставили своя почерк. Площадът Сан Марко е един от най-красивите градоустройствени ансамбли в света. На площада се намират още базиликата „Сан Марко“, кулата-камбанария Кампаниле, сградите на Старите и Новите Прокурации (старинни административни здания обграждащи площада) и „Златният олтар“. Дворецът на Дожите, вековното седалище на управниците на Венецианската Република, е внушително готическо здание.

Има различни теории относно основаването на Венеция. Според една легенда градът е възникнал от морската пяна през 421 г. Според други източници Венеция води началото си от 425 г. , когато населението на древния град Аквилея се е укривало от набезите на хуните на Атила по островите, които днес формират Венеция. Най-подкрепяна е теорията, според която Венеция е основана през 568 г., по време на нашествието на лангобардите.

shutterstock_365333201

На снимката: базиликата „Санта Мария дела Салуте” /източник: Shutterstock/;

Днешният си вид градът придобива през 810 г., когато централните острови в лагуната Риалто биват усвоени. Именно тогава започва активното строителство на кораби, а оттам и развитието на търговията. Оттогава Венеция почни не е се е променяла. Повечето сгради изглеждат така, както са нарисувани по платната на старите майстори. Най-голямата и оживена улица във Венеция е Канале Гранде или „Големият канал“, който разделя града на две части, виейки се като змия през сърцето му. Каналът е дълъг около 3800 метра, а ширина му варира между 28 и 73 метра. Главно превозно средство във Венеция е гондолата. Освен нея по каналите се движат малки кораби, наречени „вапорето“.

shutterstock_245507692

На снимката: мостът „Риалто“ /източник: Shutterstock/;

Плавайки по Големия канал (това най-добре да се направи с гондола), ще можете да се полюбувате на моста Риалто и великолепния храм до него. Ако обичате да обикаляте по музеи, не пропускайте галерията на Академията – там ще се насладите на най-голямата колекция с венецианска живопис от ХІV до ХVІ век. Следвайки Канале Гранде, няма как да пропуснете т.нар. Златна къща, представяща скулптура и живопис на италианските и фламандските майстори. Можете също така да посетите Военноморския музей, градския музей Корнер и Школата на Братството на Свети Роко (дворец на влиятелна на времето филантропска организация).

Както вече споменахме, Сан Марко е централният площад на Венеция, определен от Наполеон като „най-красивата стая за рисуване в Европа“. Намира се в сърцето на града. На него се издигат три от емблематичните за Венеция забележителности – базиликата Сан Марко, Дворецът на дожите и камбанарията. Не могат да останат незабелязани и двете колони, намиращи се недалеч от крайбрежието, донесени от източното Средиземноморие през 1170г. На върха на едната стои лъвът на св. Марк, а на другата – св.Теодор, патронен светец на града. В миналото пространството между двете колони е служело като място за екзекуции. По-суеверните венецианци и до днес отбягват да минават между колоните.

DSC04341

На снимката: площад Сан Марко;

И това далеч не е изчерпателен списък със забележителностите и музеите на Венеция. За да бъдат описани всички те, ще е необходимо много време, а за да бъдат посетени – дори още повече! Не пропускайте и прочутия карнавал във Венеция. Едно е сигурно – Венеция никога не разочарова. Тя омагьосва целогодишно – без значение дали ще я посетите през зимата, когато лагуната е покрита от гъста мъгла, или през лятото, когато слънцето напича жарко и шари многобройните църкви, канали и дворци.

Резервирайте своя престой във Венеция тук:

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване„, където сме споделили наши лични впечатления.

Ако искате да посетите Венеция, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Венеция – Флоренция

Дати: 03.04.2024, 03.04.2024, 22.05.2024, 22.05.2024, 19.06.2024, 19.06.2024, 17.07.2024, 17.07.2024, 07.08.2024, 07.08.2024, 06.09.2024, 06.09.2024, 21.09.2024, 21.09.2024, 09.10.2024, 09.10.2024
Цена: 558 лв. 
 
Повече снимки от Венеция може да видите в нашата Галерия по-долу;

Места в Венеция

Прочети повече