Музеят на Титаник, Белфаст

Музеят на Титаник в Белфаст е една от най-посещаваните забележителности в Северна Ирландия. Това е най-големият музей в света, посветен на кораба „Титаник“.

20180524_100857

Сградата на музея


Музеят е открит по повод навършването на 100 г. от потъването на легендарния кораб. Концепцията за дизайна на сградата е да се възпроизведат четири корпуса, всеки от които с височина от 38 метра, същата височина като тази на корпуса на Титаник. Външната фасада е „облечена“ в 3000 индивидуални сребърни анодизирани алуминиеви парчета, създавайки впечатляващ визуален облик, наподобявайки отразяващи се водни басейни. От трите хиляди панела, две хиляди са напълно уникални, докато никой от „типичните“ панели не се повтаря повече от двадесет пъти – създавайки поразително случаен ефект, който винаги успява да улови светлината, подобно на нарязан диамант. Покриваща площ от 14 000 кв. м, сградата е разположена около пет-етажен висок остъклен атриум, който предлага гледка към града и корабостроителниците.

DSC01310

Строителството на музея отнема 3 години и струва 77 милиона паунда. Завършен е  навреме за стогодишнината от първото пътуване на Титаник на 12 април 2012г. Сградата е в центъра на съживяването на корабостроителниците в Белфаст, квартал, който днес е известен като квартала Титаник. Планът е да се комбинират търговски, жилищни, бизнес и културни елементи, които да бъдат използвани за възхваляването на гордото морско наследство на района. Търсен е „ефекта Билбао“, който постига музея на Гугенхайм на Франк Гери в Испания. Близостта на исторически паметници на хелингите на Титаник и Олимпик, офисите за рисуване Harland & Wolff и Hamilton Goving Dock, където се намира корабът Номадик, са сред причините довели до проектирането, планирането и изграждането на проекта именно на това място. Тези елементи на наследството са повече от просто исторически паметници и изброени сгради – те представляват крайъгълен камък на колективната памет и културната идентичност на Белфаст.

Сред местните жители сградата е известна като „Айсберг“. Пред нея е поставена статуята “Титаника”, която е направена по дизайн на Роуън Гилеспи и наподобява гмуркащо се момиче. Изработена е от бронз и напомня дизайна на фигурата от носа на лайнера, като идеята е да символизира надеждата и позитивното мислене.

Музеят на Титаник може образно да бъде разделен на няколко части.

Boomtown Belfast

В началото посетителите научават за историята на Белфаст и как от малък и затворен град той се превръща в процъфтяващ индустриален център в началото на 20-ти век. В периода, предхождащ построяването на Титаник, в Белфаст биват построени голям брой фабрики, което води до бързо нарастване на населението на града. Наблюдава се миграция от селата към града. Хората идват, за да работят във фабриките и корабостроителниците, които са основен двигател на икономиката на Белфаст.

DSC01314 DSC01315 DSC01319

The Shipyard

На края на тази интересна експозиция посетителите преминават през оригиналните порти на корабостроителницата „Харланд и Уолф“. Историята насочва своето внимание към компанията „White Star“ – луксозна круизна компания, поставила си амбициозната цел да създаде огромни и луксозни кораби за своите високопоставени клиенти. Титаник е бил един от три кораба с идентичен дизайн, построени от „Харланд и Уолф“ – един от най-големите корабостроители в целия свят и най-големият работодател в Белфаст. Втората галерия от музея е доминирана от стоманеното скеле на Титаник. Титаник и Олимпик, чието строителство протича заедно, били замислени толкова грандиозни, че е нужно изграждането на нов док и нови портали, където да бъдат побрани скелетата на корабите. Следва впечатляващо 6 минутно пътуване през корабостроителницата, подсилено от визуални и звукови ефекти, по време на което посетителите могат да придобият представа как всъщност е протекъл процеса по създаването на трагично прочулия се кораб. Цели три милиона стоманени нитове, поставяни от работниците на ръка, държали кораба заедно. И целият този труд……..за минимална работна заплата.

DSC01334 DSC01341 DSC01342

The Launch

Следващата галерия разказва за пускането на Титаник на вода. Титаник е пуснат на вода на тържествена церемония, проведена на 31 май 1912г. Човек почти може да усети еуфорията, царяща в онзи паметен ден. За целта помагат множеството сувенири, 3D модел на кораба и сцени с тълпата от 100 000 души, която присъства. Има и гигантски прозорец с изглед към мястото, на което Титаник е пуснат, за да видим как изглежда то днес.

DSC01358 DSC01361 DSC01362 DSC01363

The Fit-Out

Четвъртата галерия представя мащабен модел на Титаник и илюстрира как корабът е изглеждал за пътниците и екипажа му, пресъздавайки каюти от всичките три класа. Централно място в галерията заема 360-градусова обиколка на компютър из всички нива на кораба, от машинното отделение до трапезарията и мостика. Особено впечатляващо е машинното отделение с неговите масивни бутала, задвижвали витлата на кораба.

DSC01365 DSC01370 DSC01372 DSC01378

The Maiden Voyage

Трагичното първо плаване на кораба е представено в петата галерия, на която е изобразена палубата на кораба. Посетителите могат да се разхождат из палуба, да поседят на пейките или да се насладят на гледката към доковете и пристанището. В галерията са представени и снимки на кораба от йезуитския фотограф отец Франсис Браун, който е бил на борда на Титаник от Саутхемптън до Коб в Ирландия. На отец Браун е предложен билет до Ню Йорк, но църквата му забранява да пътува и така и той, и снимките, които прави на вътрешността на Титаник, биват спасени. Маршрутът на Титаник започва от Белфаст, през Саутхемптън до Шербур и накрая Коб, след което поема към Новия Свят. в лицето на Ню Йорк.

DSC01379 DSC01380 DSC01381

The Sinking

Следва най-мрачната част от музея – потъването на Титаник. Шестата галерия представя потъването на Титаник с фоновия звук на SOS съобщенията от морзов код, изпращани на други кораби. Тя ни транспортира обратно в 23:40 ч. на 14 април 1912 г., когато Титаник ударя айсберг. Снимките на потъването са комбинирани с аудиото на оцелелите, които разказват своите истории и илюстрации на обърканата преса, съобщаваща за бедствието. Тази галерия е тъмна и трогателна. Корабът потъва за 2 часа и 20 минути. В момента на катастрофата на борда му се намират 1316 пасажери (пътници) и 891-членен екипаж или общо 2207 човека. От тях се спасяват 705, а 1502 загиват. 

DSC01384 DSC01386

The Aftermath

Последствията от потъването са документирани в седмата галерия, в която доминира реплика с реален размер на една от спасителните лодки, използвани за евакуиране на пътници от кораба. Американските и британските проучвания на бедствието са изобразени от двете страни на спасителната лодка чрез видеоклипове и информационни панели. Посетителите могат да използват интерактивни екрани, за да търсят в списъка на пътниците и екипажа, за да разберат дали някой от техните роднини е бил на борда на кораба. В галерията е представена и информация за последващите истории за съдбата на Харланд, и Уолф и сестрите-кораби на Титаник – Олимпик и Британик.

Myths & Legends

Бедствието създава множество легенди и митове, които се утвърждават чрез филми, пиеси, книги и стихотворения. На заден фон тук звучи песента на Селин Дион „My heart will go on“, саундтрак на спечелилия оскар за най-добър филм „Титаник“. Посетителите могат да изследват аспекти на популярната култура, вдъхновена от Титаник. Интерактивните екрани позволяват на посетителя да изследва митове за кораба.

Titanic Beneath

Последната галерия представя „Титаник“, както е сега, на 12 000 фута (3700 метра) под повърхността на Северния Атлантик. Представен съвместно с откривателя на останките на Титаник, д-р Робърт Балард, галерията илюстрира експедициите към кораба чрез кадри, аудио и изображения. Под стъкления под се виждат останките от корпуса на кораба.

DSC01388 DSC01389

Отдавна обезсмъртен в трагичния разказ за себе си, „Титаник“ получава още веднъж заслужената почит в лицето на този добре обмислен и изпълнен проект.

Повече снимки от музея може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>