Халщат

Халщат е малък град в района Залцкамергут, Горна Австрия. Живописно разположен е на югозападния бряг на едноименното езеро. Градът отстои едва на 50 км. от друг красив австрийски град – Залцбург и на 210 от втория по големина град в АвстрияГрац. На изток се простират езерата Алтаусзее, Топлицзее и Грундлзее, както и градчето Аусзее. На север се намира Бад Ишъл.

Халщат има дълга и богата история. Първите открити останки тук датират от около 5 000 г. пр.Хр. Причината за ранното заселване на това място, както и за просперитета му, се корени в добива на сол. Солта винаги е бил важен фактор в препитанието на жителите на този район. Тя се превръща в особено важен ресурс по време на господството на римляните. По това време е построена и църквата Михаелскирхе. Часовниковата кула, която виждаме днес, е построена през 1284г. от хабсбургския херцог Албрехт I. През 1311 г., след убийството на Албрехт, вдовицата му Кралица Елизабет превръща Халщат в пазарен град, което свидетелствало за доброто му икономическо състояние. През 1595 г., по идея на Кайзер Рудолф II, там бил изграден най-старият тръбопровод в света, който свързвал града с Ебензее. За 40-те му километра били използвани 13 000 дървета.

10620487_10203464585508096_7200259933958135334_o


DSC09185 DSC09204През 1840г. в Халщат пристига млад и амбициозен учен – Фридрих Самони, който започва за изследва масива Дахщайн. В резултат на проучванията е открит голям брой останки от древни цивилизации. През 1875 г. бил построен пътят между Гозаумюле и Халщат, което поставило нова ера в развитието на града. Няколко години по-късно била построена и железопътна линия, което довело множество посетители и благоприятствало развитието на туризма. През 1890 г. била изградена крайбрежната улица, през 1966 г. бил открит тунела към града, а през 1997 г. ЮНЕСКО обявява Халщат за световно културно наследство.

В последните години Халщат придоби изключителна популярност и това никак не е случайно. Едва ли някой би могъл да забрави това място след като веднъж види негова снимка в социалните мрежи. Халщат е малък, но за сметка на това изключително красив и предлагащ няколко интересни забележителности.

DSC09026 DSC09033 DSC09043 DSC09055

На първо място следва да споменем най-старата солна мина в света – Берхтесгаден. Дълги години достъп до сложния комплекс от тунели, който образува Берхтесгаден имали единствено работещите в мината миньори. Днес обаче част от мината, която функционира вече над 500г., е отворена за посещения. Посещението на Берхтесгаден е чудесен начин да се позабавлявате. На входа на мината всеки посетител получава функционални гащеризони. Важно е да се отбележи, че температурата в мината е постоянна – 12 градуса. Имайте предвид, че обиколката продължава час и половина. Турът се провежда основно на немски и английски език. Преминава се през редица интерактивни зали, в които ще научите повече за история на добива на сол в района. Ще имате възможност да се спуснете по тунелите, използвани в миналото от миньорите – една доста забавна част от обиколката. Неотдавна в мината бе открито стълбище, считано за най-старото стълбище в света – на около 7 000 години. Подробна информация за часовете на обиколките може да видите тук. До мината се стига посредством фуникуляр и около 15 мин. ходене пеш до входа й.

DSC09090 DSC09111 DSC09070

В близост до мината се намира наблюдателната площадка „Skywalk“, където може да се насладите на чаша ароматно кафе и спираща дъха гледка.

Повече снимки от Халщат може да разгледате в нашата Галерия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>