Дрезден и неговият коледен базар на 588г.

Изживейте традицията

Минало е доста време, за да сме на 100% сигурно, но се смята, че най-старият коледен базар в Германия /а може би и в цяла Европа/ е именно този в Дрезден. Според данни от градските архиви, първият коледен базар в Дрезден, носещ името Щрицелмаркт /Strizelmarkt/, се е провел през далечната 1434г. Тази година, между 28 ноември и 24 декември, ще се проведе неговото 588 издание. Феерия от светлини, аромат на греяно вино и коледна музика се носят из дрезденския Щрицелмаркт /Strizelmarkt/, разположен на централния бароков площад Алтмаркт /Altmarkt/. Насладете се на оживения пазар и традиционни саксонски преживявания в сърцето на бароков Дрезден.

DSC05613

Името на базара – „Striezel“, се свързва със сладкиш, правен тук по време на коледните празници. В други части на Германия той е по-известен като „щолен“.Щоленът е типичен за цяла Германия, но дрезденският щолен си има своя собствена история. Някога той носил името хефещрицел. За първи път той с споменат в документ като специален сладкиш за постите, направен единствено от брашно, овен и вода. Не звучи особено вкусно, нали? Двама братя – Електор и Албрехт Ернст, изпратили писмо до папата с молба да отмени забраната за използване на масло по време на постите. Папа им отговорил с писмо, станало известно като „Масленото писмо“. В него той разрешил употребата на мляко и масло, но само с чисто създание. Така към първоначалните съставки били добавени и други и днес щоленът е един от най-вкусните коледни сладкиши в цяла Европа.


DSC05486

DSC05521Традиционният коледен базар в Дрезден, с романтичния си и празничен чар, е истинска съкровищница. Всеки посетител тук ще намери нещо. Започнете от фестивала на джинджифиловите курабийки, фестивала на коледната пирамида, на коледната арка… Изобщо всяко коледно украшение си има свой собствен фестивал в Дрезден. Към това добавете китно украсени коледни къщички, на които се продават греяно вино, играчки за елха и  разнообразни вкусотии. Не забравяйте да си купите характерната за Дрезден „пфлаументофе“ – фигура, изработена от сушени сини сливи.

DSC05579 DSC05658Малките посетители също няма да останат разочаровани. Те могат да надникнат в Коледната пекарна, в Къщичката на елфите, в Пощенската станция на Дядо Коледа, да гледат театър, да се повозят на виенското колело или карусела.

DSC05545 DSC05577Ммм, не можете ли вече да мирише на примамливия аромат на изпечени ябълки …?

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>