Коледен Нюрнберг

Коледа наближава и магическата атмосфера на коледните базари привлича хиляди туристи, решили да пътуват из Европа по това време на годината. Днес такива базари се организират в почти всеки европейски град. Вековна традиция в това отношение има Германия. Един от най-известните коледни базари в Европа е Нюрнбергският коледен базар.

DSC06226 DSC06248

Предполага се, че се провежда още от средата на 16 век, макар че за първи път е споменат в документ през 1628г. Той се открива ежегодно в последния петък преди неделята на Коледните пости и продължава 4 седмици. Разположен е на централния площад „Хауптмаркт”. Базарът се открива от Коледен ангел – момиче между 16 г. – 19 г., с тържествен рецитал на поема от галерията на катедралата Св.Богородица. Около 180 дървени къщички, украсени с бели и червени платна, са дали на базара името „Малкият град от плат и дърво”. Търговците предлагат различни традиционни стоки – коледни сладкиши, играчки, свещи и др. Сред характерните сувенири, купувани от туристите, са човечетата, направени от сушени плодове. Ароматът на греяно вино се примесва с мириса на грил. Нюрнбергските наденички се приготвят единствено от рибицата на прасето, т.е. от най-хубавата му част и представляват истински кулинарен специалитет.


DSC06296 DSC06285

Повече снимки от коледния базар в Нюрнберг може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>