Етрета

Етрета е малък град в Нормандия, разположен на брега на Атлантическия океан. Мястото е известно с отвесните си  бели скали, както и с трите масивни естествени каменни арки, сформирали се под натиска на силните морски вълни. Изумителната красота на Етрета вдъхновява множество хора на изкуството. В известно място го превръща Льо Фигаро – Алфонс Кар, но преди той да донесе величието на красивата местност, редица велики художници, като Курбе, Матис и Дега идват тук, за да творят. Самият Гид дьо Мопасан дори избира града за свой дом, а Виктор Юго винаги е демонстрирал привързаността си към белите скали.

DSC09999Природата на Етрета (Etretat) омагьосва всеки посетител. Местността, където днес се издига съвременният град, е известно като Алабастровия бряг. Името идва от внушителните скали, привличащи стотици хиляди туристи всяка година. Лятно време районът е шумен и оживен курортен комплекс, докато през зимата е значително по-спокойно.

Красивата западна арка носи името Фалез Давал. Тази скална кухина се получава под натиска на бурните морски вълни върху меката скала, която по своето естество е креда. Друга забележителност тук е Иглата, която може да видите ако се изкачите по специалната пътека до върха на арката, където освен на Иглата ще можете да се полюбувате и на красивата гледка на целия скалист регион. Острата скала се издига самостоятелно над водата, отделена от сушата, достигайки височина от близо 700 метра.


DSC09861Емблематичен за града е малкият параклис, построен на върха на източната скала – Фалез Дамон. Зад храма има и малък музей. Непосредствено до него е построен специален паметник в чест на пилотите Коли и Нюнжесер, които първи се опитват да прелетят Северния Атлантик. За нещастие усилията им не се увенчават с успех и те изчезват безследно някъде в района на Етрета.

DSC09922 DSC09856Недалеч от параклиса се намират Градините на Етрета. Градините изглежда нямат начало и край. Те включват различни компоненти, обединени от една идея. Графиката и перфектната архитектура могат да се видят от всяка гледна точка. Това са футуристични градини, работещи с опростени форми, сякаш заимствани от природата на самия бряг на Нормандия. Първата част, Градината на аватара, приветства посетителите и ги отвежда в една вълшебна земя, където можете да си представите, че сте герой от „Аватар“ или „Алиса в страната на чудесата“. Преплетени тук са корените на вековни дървета и растения, подхранвани от градинари. Енергийната градина символизира движението на океана. Изображенията на издигащата се и извисяваща се вълна са изкусно изваяни от храсти Phillyrea angustifolia. Тук можете да се насладите на най-прекрасната гледка към известната игла, изпъкнала от океана.

DSC09961

rsz_dsc09981През зимата на 1883 година един от основоположниците на импресионизма Клод Моне прекарва три седмици във френското курортно градче Етерта на нормандското крайбрежие. Там той рисува поредица от пейзажи, на които се виждат крайбрежни скали с причудливи форми.

DSC09970

DSC09977
 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>