Синтра

Португалското архитектурно бижу

Герб на града

SNT

Местоположението на града спрямо останалите европейски градове може да видите тук.


Синтра е възхитителен португалски град, който предлага изобилие от прекрасни туристически атракции, вариращи от древни крепости до разкошни вили и дворци. Градът се е утвърдил като най-предпочитаният еднодневен тур от столицата Лисабон. За да се потопите в неговата завладяваща атмосфера обаче е необходимо повече време. Както вече споменахме, Синтра се намира близо до Лисабон, на една 30 км. разстояние. Стигнете ли тук няма как да останете равнодушни на впечатляващата комбинация между буйна растителност и великолепна архитектура. Градът е и идеално място, където можете да намерите спасение от летните жеги. Поради гъстата растителност, тук температурите са далеч по-поносими от други места.

shutterstock_306705473На снимката: дворецът Пена /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Безспорно дворецът Пена е най-известното място за посещение в Синтра, а може би и в цяла Португалия. Живописният дворец е построен през 1842 г. от крал Фердинанд II – меценат на изкуството, литературата и музиката. Пена е приятна смесица от различни стилове и влияния, които варират от такива, типични за Северна Африка, до средновековен готик. Интериорът е също толкова интересен. През 1910 г. кралица Амелия  прекарва тук последната си нощ в Португалия, преди да избяга в Бразилия поради революцията. Горите, които обграждат двореца, засилват усещането за романтизъм със своите тайнствени пътеки и прекрасни гледки. Дворецът Пена се издига на хълм. При ясно време може да бъде видян дори от Лисабон. С интересните си форми и ярки цветове, дворецът сякаш пренася своите посетители в епохата на рицари и принцеси.

shutterstock_296841725

На снимката: Дворецът “Монсерат“ /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Непосредствено срещу двореца Пеня се издига Мавританската крепост, който аз лично определям като умален вариант на Великата Китайска Стена………е добре де, доста умален. Крепостта е построена от маврите през 9-ти век като укрепена обсерватория с гледка към морето и региона. След като християнските кръстоносци нахлуват в централната част на Португалия през 12 век, значението й намалява и крепостта започва да запада. За нейната разруха допринася пожар, предизвикан от осветлението и няколкото земетресения. През 19 век забравената крепост бива възстановено и сега се издига гордо срещу двореца Пена.

shutterstock_495359008На снимката: Мавританската крепост /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Сред архитектурните бижута на Синтра са още Дворецът “Кинта де Регалейра” и Дворецът “Монсерат“. Дворецът “Кинта де Регалейра” представлява екстравагантно готическо имение от 19-ти век, заобиколено от някои от най-сложните градини,които могат да бъдат видяни в Синтра. Разходката из градините е истинско удоволствие поради множеството декоративни укрепления, мистични религиозни символи и серия от отделни проходи и пещери. Най-известната забележителност в градините е Инициаторът – кладенец, който е изцеден, разширен и евентуално използван за култови церемонии. Дворецът „Монсерат“ е имение, също датиращо от 19-ти век, представляващо типичен пример за ислямска архитектура. Гордее се с красивите малки детайли, сложните геометрични модели на решетките, фино издълбаните каменни детайли на екстериора и зашеметяващите каменни инкрустации. Детайлите на двореца са толкова съвършени, че може да бъде финансиран само от най-богатия човек в Англия, сър Франсис Кук, търговец, който натрупа състояние чрез търговия с текстил и вълна.

rsz_shutterstock_249748213

shutterstock_388416289На снимките: дворецът “Кинта де Регалейра” /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Националният дворец на Синтра се издига в сърцето на града. От 15 век до 1910г. той е използван като резиденция от португалската монархия. Това е дворецът, в който цар Афонсо VI (1650 г. ) е бил затворен след като брат му го определя за твърде нестабилен, за да управлява страната. Минималистичният готически екстериор е доминиран от двата огромни комина, които се издигат от кухнята, а интериорът включва декоративно боядисани стаи, които отразяват обширната история на двореца. Най-известната от тези стаи е стаята със скулптури, в която има картини  представят клюките и интригите, разпространявани от придворните дами на кралицата.

shutterstock_570271885На снимката: Националният дворец на Синтра /източник на снимката: www.shutterstock.com/;

Резервирайте своя престой в Синтра тук:

Места в Синтра

Прочети повече