Националният дворец на Синтра

Националният дворец на Синтра се издига в сърцето на града. От 15 век до 1910г. той е използван като резиденция от португалската монархия. Това е дворецът, в който цар Афонсо VI (1650 г. ) е бил затворен след като брат му го определя за твърде нестабилен, за да управлява страната. Минималистичният готически екстериор е доминиран от двата огромни комина, които се издигат от кухнята, а интериорът включва декоративно боядисани стаи, които отразяват обширната история на двореца.

shutterstock_570271885На снимките: Националният дворец на Синтра /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Националният дворец е бил идеално място за бягство от горещините в Лисабон и е служил като луксозна ловна резиденция за португалските монарси. Входът за двореца е през голям готически портик и нагоре по спираловидно стълбище. Това стълбище води до най-голяма зала – Залата с лебедите, използвана за банкети, балове и официални приеми. За съжаление, въпреки че голяма част от двореца не понася тежки поражение при опустошителното земетресение през 1755г., Залата с лебедите бива унищожена. Впоследствие обаче е възстановена и днес 27те лебеди отново са изобразени върху тавана.


rsz_shutterstock_4090267361На снимките: Залата с лебедите /източник на снимката: www.shutterstock.com/

По-нататък обиколката ще ви отведе до Залата на свраките. Наречена е така заради рисунките на тавана й –  136 свраки, произнасящи мотото на краля – „За най-доброто“. Изумителна откъм декорация е спалнята на крал Себастиян. Отличително е голямото италианско легло   инкрустации и четири колони. Всъщност, голяма част от мебелите в двореца са с индо-португалски произход. Изключение прави ефектен полилей, изложен в северното крило, изработен от муранско стъкло. Друга интересна спалня е тази на крал Жуау I, наричана още Арабската стая. Арабската стая e най-отдалечената от Залата с лебедите за уединение.

shutterstock_409027015На снимките: Залата с гербовете /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В Националния дворец може да видите една от най-важните хералдически стаи в Европа – Залата с гербовете. Тя е издадена над градината на двореца и от нея се разкрива гледка към Атлантическия океан. Построена от крал Мануел, таванът й изобразява портрети на децата на крал Мануел, осем големи елени и 72 гербове на благородни португалски семейства.

Повече снимки от двореца може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Синтра тук: