Храмът на Посейдон на нос Саунон

Главен градски храм на Атина е бил Партенонът на Акропола, но от изключително значение бил и храмът на нос Саунон, посветен на бог Посейдон. Мястото имало дълбоко емоционално значение за атиняните. Това бил последния къс атинянска земя, който те виждали, при отпътуването си в Егейско море. Това била и първата частица родна земя, която ги посрещала при завръщането им. Затова и древните атиняни решили да издигнат на това място храм, посветен на бог Посейдон, който да ги закриля и да им носи късмет по време на морските им пътувания.

На снимката: Храмът на Посейдон на нос Саунон /източник на снимката: Shutterstock.com/;


Нос Саунон е най-южната точка на областта Атика. Намира се на 70 км. южно от гръцката столица. Храмът се издига величествено на брега на Егейско море върху внушителна крайбрежна скала. Вярва се, че е построен през архаичния период и е бил разрушен от персите по време на втората гръцко-персийска война от 480г.пр.н.е. Известният атинянски преводач Перикъл го възстановил през 440 г. Храмът имал правоъгълна форма, с колонади от четирите му страни. До днес са останали само петнадесет дорийски колони от първоначалните 34. Те имали само 26 оребрявания, вместо типичните за този стил 20, което ги направило по-устойчиви на вятъра и дъждовната вода. На една от тях може да се прочете думата „Байрон”, изписана от известния поет по време на посещението му в началото на 19 век. Фризовете били изработени от мрамор, донесен от остров Парос и пресъздавали битката на Тезей с Минотавъра.

Най-доброто време за посещения на храма на Посейдон е при изгрев или залез слънце. Гледката на масивните мраморни колони в съчетание със тъмносините води на Егейско море и то по време, по което небето придобива виолетово-син или огненочервен цвят, наистина си заслужава.

Точното местоположение на храма може да видите на следния линк.