Местността Плака и кварталът Анафиотика

Местността Плака се намира на североизточния хълм на Акропола. Плака е най-старата част на града. Там се е намирал старият градски план още от микенската епоха. В миналото в тази местност са живяли слугите на царя и голяма част от занаятчиите. Днес тя е любимо място за разходка на местните жители. Тук е забранено движението на каквито и да било моторни превозни средства. Плака винаги е бил притегателен център за творци – музиканти, художници, улични артисти. Това дава основание да бъде определян като атинския Монмартър.

Ако сте турист ви препоръчваме да си запазите хотел в тази част на града. Тя е изключително атрактивна с малките си романтични улички, семейни таверни и китни кафенета. Плака се намира и на пешеходно разстояние от основните забележителности на града и е добра отправна точка за вашата обиколка из Атина. Що се отнася до сувенирните магазинчета – те са пълни с какви ли не неща, повечето от които безполезни, но все пак от тях можете да закупите интересни подаръци за близки и приятели.


На снимката: район Плака /източник на снимката: Shutterstock.com/;

Плака се пресича от две главни улици – Адриану и Кидатинеон, на които са разположени множество бижутерийни магазини. Повечето от тях купуват бижутата, които предлагат, от местни фабрики. Има няколко обаче, които ръчно произвеждат експонатите си. Най-известният от тях е магазинът „Byzantino”. Намира се на улица Адриану. Цените на златните изделия са изгодни и това не е защото златото в Гърция е по-евтино, а защото трудът е по-ниско заплатен. Те варират от едва няколко евро до няколко хиляди евро. Ако търсите нещо оригинално и различно, тук е точното място. Най-изкушаващи са произведенията, изработени от 22 каратово злато, които са точни реплики на древногръцки и византийски бижута.

Интересна част от Плака е кварталът Анафиотика. Името му се свързва с името на квартал, основан през 19 век на остров Анафи. Жителите на остров Анафи се славели като безупречни зидари, но бедността и липсата на работа ги принудили да потърсят късмета си в Атина. Така те се заселили в подножието на Акропола. Новите домове, които построили приличали на тези, в които живеели на острова – китни къщи в бяло и синьо. Така те създали едно свое селце в самото сърце на Атина.

Ако искате да посетите Атина, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Класическа Гърция – Атина – Пелопонес – Микена – Олимпия – Делфи

Дати: 03.04.2024, 03.04.2024, 27.04.2024, 27.04.2024, 22.05.2024, 22.05.2024, 04.09.2024, 04.09.2024, 21.09.2024, 21.09.2024, 16.10.2024, 16.10.2024
Цена: 630 лв. 
 
Резервирайте сега своя престой в Атина.