Древната Агора

Агората в древногръцките полиси е била център на обществено-политическия живот и един от символите на демократичността.  Тя е била място за политически дебати, за изнасяне на речи, за извършване на религиозни обреди и дори за пазар. Агората в Атина е една от най-внушителните с дължина от 111 м. и ширина от 98 м. Днес от нея са останали само руини, по които съдим за размерите и красотата й. Първите археологически разкопки на мястото са извършени от Гръцкото Археологическо дружество през средата на 19 век. Работите продължават и до днес. За да се разкрие цялото величество на древната агора ще е нужно събарянето на около 400 съвременни сгради, заемащи площ от 12 хил.хектара.

На мястото на разкопките са открити няколко основни монумента. Единият от тях е Стоата на Аталос Втори, крал на Пергамон. Стоата представлява малка сграда, построена около 150 г. пр.н.е. Тя бива реконструирана и понастоящем в нея се помещава Музея на древната Агора. Той се разпростира на два етажа, поддържани от двойна редица колони. Външните колони са в дорийски стил, а вътрешните в йонински.

В северозападната част на агората се издига Храмът на Хефест. Този храм е един от най-добре запазените древногръцки храмове. Причина за това е и фактът, че от 7 век храмът бил превърнат в православна църква. Византийците премахнали наоса (мястото, където се намирала фигурата на божеството), построили апсида и дали сегашния бетонен свод на сградата. Църквата просъществувала чак до 1934 г. когато била превърната в музей. Оригиналният древногръцки вид на сградата бил реставриран близо век по-късно. Внушителните дорийски колони, изработени от мрамор, доминират пейзажа и са лесно различими дори ако бъдат наблюдавани от Акропола.


На снимката: древната Агора /източник на снимката: Shutterstock.com/;

В югозападния ъгъл на Агората, точно срещу сградата на Сената се намирал Толосът. Толосът е представлявал малка сграда, отличаваща се с необичайната си кръгла форма и малки размери. Диаметърът му е бил едва 18 метра. Покривът във формата на шапка се поддържал от 6 вътрешни колони. Толосът служел като квартира на пританите, които съставлявали изпълнителния комитет на Сената. Сената се състоял от определен брой членове, представящи всяко от десетте атински племена. Представителите на всяко племе трябвало да служат като притани за 1/10 част от годината. Те не само трябвало да организират срещите на Сената, но и да бъдат на разположение по всяко време в случай, че възникне кризистна ситуация. Толосът бил мястото, където пританите спяли, където готвели и се хранили.

На територията на Агората можете да видите и Кулата на ветровете. Тя представлява осмоъгълна кула, която е служела като метеорологична станция и часовник. На върха й е слоял въртящ се Тритон, който е показвал посоката на вятъра. По кулата има изработени скулптури, представляващи алегория на осемте вятъра. Вътре в кулата е имало воден часовник, който е показвал часа независимо от слънцето. Отделно от това на всяка от осемте страни на кулата има слънчев часовник.

Адрес: Adrianou 24

Ако искате да посетите Атина, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Класическа Гърция – Атина – Пелопонес – Микена – Олимпия – Делфи

Дати: 03.04.2024, 03.04.2024, 27.04.2024, 27.04.2024, 22.05.2024, 22.05.2024, 04.09.2024, 04.09.2024, 21.09.2024, 21.09.2024, 16.10.2024, 16.10.2024
Цена: 630 лв. 
 
Резервирайте сега своя престой в Атина.