Акрополът

Акрополът е един от най-значимите антични паметници.  Издигащ се величествено над градския площад на Атина, той и до днес напомня за могъществото на Древна Елада. Името му в превод означава „град на хълма”. Датира от микенската епоха. Вярва се, че Акрополът е построен от първия цар на Атина – Кекроп. Първоначално той разположил там своя дворец и няколко места за отдаване на почит към боговете. По-късно мястото било превърнато в свещен град, състоящ се единствено от храмове. В края на 5 век преди Христа „свещеният хълм” бил опожарен от персийците, предвождани от Ксеркс. По времето на Перикъл повечето от храмовете биват възстановени. По негово нареждане са построени и основните архитектурни обекти на Акропола – Партенон, Ерехтион и Храмът на богинята Нике.

На снимката: панорамна снимка на Акропола /източник на снимката: Shutterstock.com/;


Партенонът е бил главният храм в антична Атина. Посветен е на покровителката на града – Атина Партенос (богинята дева). Негови архитекти били Иктин и Каликрат. Строителството му продължило 10 години и лично Перикъл следял процеса. За съжаление днес не е останало много от някогашното му величие. След приемането на християнството от храма бива премахнато всичко, което се свързвало с езичеството. Първоначално е превърнат в църква, а след установяването на османската власт – в джамия. Неволите на свещеното място обаче не свършват до тук. През 1687г. венецианците обсаждат града. Една от бомбите им попада в Партенона, разцепвайки до на две части. През 19 век голяма част от съкровищата му биват разграбени, а част от тях са продадени на Британския музей и Лувъра. Последната информация за най- голяма ценност на храма – дванадесетметрова статуя на Атина, изработена от злато и слонова кост, дело на Фидий, датира от 375г. Най-вероятно е била унищожена като неприемлива за християнската религия. Реплика на статуята е представена в музей в Нешвил, САЩ. До краката й е бил поставен щит, а върху ръката й е било отпуснато копие. Около копието се виела змия, животно асоцирано с мъдростта. В дяснята си ръка Атина държава фигура с човешки ръст, която символизирала победата. За очите на богинята били използвани сапфири. Шлемът на богинята бил украсен с три фигури – централната била на сфинкс, а двете странични на грифове.

В ляво от Партенона се издига Ерехтионът. Този храм е посветен на няколко божества – Атина, Посейдон и Хефест. Името му се свързва с античния герой Ерехтей. Относно личността му съществуват различни версии. Някой считат, че той е един от основателите на града заедно с Кекроп и Ерихтоний. Ерехтионът е изграден върху неравен терен като източната му част е с три метра по-висока от западната. Това, което го прави необичаен, е наличието на две портика – северозападната се поддържа от високи Йонински колини, а северозападната – от шест масивни женски фигури, известни като кариатиди. Кариатидите, които посетителите на Ерехтионът виждат са точна реплика на оригиналните фигури, които се съхраняват в Музея на Акропола. За всяко от трите божества е отредена определена част от храма. Източната е посветена на Атина. Там се съхранява ксенонът (дървено изображение на богинята), пред който денонощно гори огън в златен светилник. Западната част е посветена на Посейдон. В нея се намира соленият извор, който богът е образувал като ударил с тризъбеца си скалата, по време на спора си с Атина за покровителството на града. За вътрешния вид на храма се знае малко. Тъй като през годините той претърпява множество метаморфози, интериорът му днес е предмет на догадки.

На снимката: Ерехтион /източник на снимката: Shutterstock.com/;

Третата най-значима постройка в Акропола е Храмът на богинята Нике. Нике е известна като безкрилата богиня на победата. Той е проектиран от Каликрат и е доста по-малък в сравнение с останалите постройки – 4, 19 м. на 3,78. В центъра му се е издигала статуя на богинята. Тя била поставена от атинския пълководец Калимах след победоносната битка край Маратон.

Адрес: Dionyssiou Areopagitou, Acropolis, Athens;

Ако искате да посетите Атина, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Класическа Гърция – Атина – Пелопонес – Микена – Олимпия – Делфи

Дати: 03.04.2024, 03.04.2024, 27.04.2024, 27.04.2024, 22.05.2024, 22.05.2024, 04.09.2024, 04.09.2024, 21.09.2024, 21.09.2024, 16.10.2024, 16.10.2024
Цена: 630 лв. 
 
Резервирайте сега своя престой в Атина.