Дом на инвалидите

Домът на инвалидите (Les Invalides) е комплекс от сгради, включващи музеи и паметници, свързани с военната история на Франция. През 1670г. Луи XIV изисква построяването му за да може там да се грижат за неговите войници ветерани, много от които са болни, осакатени и отчайващо бедни. Внушителната сграда в класически стил е завършена през 1676г. Върху строежа на комплекса работят най-изтъкнатите архитекти на времето си – Робер Дьо Ла Кот и Жул Ардуен Мансард. Използван в миналото като дом за повече от 4000 военни ветерани, днес малка част от него изпълнява първоначалните си функции. Комплекса е превърнат във военен музей, който разполага с най-богатата колекция в Европа. Под купола на църквата “Св. Луи на инвалидите”, в изящен ковчег от порфир, почиват тленните останки на една от паметните за френската история личности – император Наполеон.

les-invalides

Църквата на дома, чийто позлатен и изрисуван купол се издига над саркофага на Наполеон, е построен допълнително през 1706г. Наполеон Бонапарт е бил погребан на Света Елена, но след това крал Луи-Филип (Louis-Philippe) сметнал за необходимо тленните останки на императора да бъдат върнати в родината му, което се случило през 1840 година. В Дома на инвалидите са погребани и някои членове на семейството на Наполеон Бонапарт, както и няколко френски офицери, които са му служели.


Огромният Двор на честта е обграден  с двуетажни аркади. Над южната му страна се издига статуя на Наполеон I. Множество знамена, трофеи, оръжия и хералдични знаци украсяват четири павилиона. В дъното е входът за църквата на войниците – Сен Луи на инвалидите. Интериорът й е украсен с висящи пленени полкови знамена.

Адрес: 129 Rue de Grenelle, 75007 Paris, France