Париж

Град на светлината и любовта

Герб на града:

Grandes_Armes_de_Paris.svg

Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.


Париж е столица на Франция. Градът напълно заслужено притежава репутация на един от най-красивите, вълнуващи и романтични градове в света. Наричан сбъдната мечта, Париж от древни времена е бил „Мека” за писатели, художници, мислители и авантюристи.. Градът е пресечен живописно от река Сена, която е играела и все още играе важна роля за развитието му. По последни изчисления в Париж живеят около 2 млн. души, но заедно с хората, живеещи в покрайнините му, тази бройка достига внушителните 12 млн. души.

Париж е възникнал като малко рибарско селище по брега на река Сена. Главна роля за основаването на града изиграва племето паризи, обитавало тези земи през 2-3 век след Христа. Приема се, че името на града до голяма степен е свързано и с името на това племе. Единствено по време на римското управление на тези земи името на града е било различно – Лутеция, но след 6-ти век името „Париж“ е възстановено и се запазва през времето. Още в древността и средните векове Париж се откроява като един от най-богатите и най-големи европейски градове. Днешен Париж е елегантен, изискан, трептяш от енергия, икономическо и културно сърце на Франция. Модерни сгради, съвременна живопис и скулптура съжителстват в хармония със съкровища от миналото. През вековете Париж е бил дом на плеяда творци. Крале и благородници са се проявявали като покровители на изкуството, театъра, музиката. Днес френската столица предлага множество театри, галерии, нощни клубове и места за концерти.

Париж заема важно място във всички значими събития в френската история. Градът е място, където са управлявали някой от най-известните френски крале, а така също е и арена на някой от най-кървавите събития в историята на Франция. Именно такова събитие е Френската революция, по време на която Бастилията в Париж бива щурмувана. Това се случва на 14 юли – дата, на която днес се чества националния празник на Франция.

Богатото историческо минало на града допринася и за голямото архитектурно богатство на Париж. Градът е пълен със забележителности буквално на всеки ъгъл. Сред най-големите забележителности на Париж са Айфеловата кула, Катедралата „Нотр Дам“, известна още като Парижката Света Богородица, музеят Лувър и др. Именно в Лувъра може да видите известната картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“.

Освен с богатството от исторически и културни забележителности, Париж предлага и множество места за отдих. Крайбрежието на река Сена е хубаво място за разходка. Тук има много приятни заведения, където може да изпиете спокойно по едно кафе, наслаждавайки се на красивата гледка. Именно това крайбрежие е включено в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Всяко лято, в продължение на един месец от средата на юли до средата на август, кейовете на Сена се затварят за превозни средства и се превръщат с плаж – посипва се пясък, поставят се шезлонги, чадъри и дори палми.

Посещавайки Париж, не съсредоточавайте вниманието си само върху централните градски части. В покрайнините на града, както и около него също има интересни забележителности. Само на 20 км. от Париж, в малкото градче Версай, е разположен едноименния кралски комплекс, за чието цялостно разглеждане може да си отделите поне един цял ден. В близост до Париж се намира Дисниленд, привличащ ежегодно хиляди жители на Париж, както и стотици хиляди туристи.

Повечето забележителности не работят поне по един ден в седмицата и най-често това е понеделник. По принцип работното им време е от 9.00ч. до 17.00ч. Някой от музеите са затворени за обедна почивка /обикновено от 12.00ч. до 14.00ч./. Големите магазини работят от 9.00 до 19.00ч. Разбира се има такива, които отварят и по-късно /10.00ч./. В неделя, както и на официалните празници магазините са затворени в повечето случаи.  Супермаркетите също имат различно работно време- по принцип са отворени от рано сутрин до късно вечер /20.00ч., 21.00ч. в зависимост от квартала/.

Места в Париж

Прочети повече