Нормандия

Едно незабравимо изживяване

Нормандия е регион в северозападна Франция. Граничи с протока Ламанш на север и запад, с Бретан на югозапад, с Пеи дьо ла Лоар на юг, с Център-Вал дьо Лоар и Ил дьо Франс на югоизток и със Север-Па дьо Кале-Пикардия на североизток. Административен център е град Руан. Днес Нормандия, с живописните си ферми, голяма част от които са превърнати в къщи за гости, с разцъфналите си градини, с плодородните си полета, е символ на почивка на село. Що се отнася до крайбрежието, тук се редуват дълги плажове с фин пясък за любителите на водните спортове, джогинга и дългите разходки и скалисти брегове с надвиснали над морската синева бели скали за тези, които предпочитат уединението сред красотата на природата.

shutterstock_623705057На снимката: Етрета /източник:Shutterstock.com/;

Изключително разнообразният пейзаж е най-впечатляващата особеност на Нормандия. Областта заема площ от 30 000 кв.км. Думата „норман“ означава „северен човек“. По този начин франките са наричали викингите, които през 7 век започват на пристигат с прочутите си кораби и да се заселват по тези земи. Херцогство Нормандия възниква през 911г. Тогава предводителят на норманите Росол приема християнството. В резултат на тази му постъпка, френският крал Шарл III му дава херцогска титла, давайки му по този начин политическа автономия, но и поставяйки го във васална зависимост. Норманите изиграли важна политическа, военна и културна роля в историята на Средновековна Европа. Те са създателите на първата ефективна тежка конница, която впоследствие допринася за завладяването на Англия.


shutterstock_501120430На снимката: Мон Сен Мишел /източник:Shutterstock.com/;

Нормандия има своята важна история и в модерната история. Именно тук през Втората световна война американски, канадски и британски войски дебаркират в Нормандия и откриват втори фронт във войната срещу нацистка Германия. Десантът в крайна сметка е първата стъпка по пътя на окончателната победа над нацистка Германия във войната. В десантната операция участват около 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета.

shutterstock_406780426На снимката: Онфльор /източник:Shutterstock.com/;

Днес Нормандия привлича туристи от цял свят със своята красива природа, богата история, култура и кулинарни изкушения. Най-голям интерес предизвиква абатството Мон Сен Мишел – място за поклонение, издигащо се над морето върху скалист остров. Историческата столица на Нормандия е град Руан, възникнал като римско селище на река Сена. Стария град е възстановен след пораженията, нанесени през Втората Световна Война. Внушителната катедрала е издигната на мястото, на което е била поставена кладата на Жана д’Арк.  Друг голям град в областта е Хавър. След края на войната Хавър получава зловеща слава като най-разрушеното европейско пристанище. Градът възкръсва благодарение на архитекта Огюст Пере. Това, което обаче не бива да се пропуска при една обиколка из Нормандия, е Онфльор. Разположено на устието на Сена, градчето привлича импресионистите още през XIX век с пъстроцветните си къщички, накацали по пристанището, с тесните и стръмни калдъръмени улички и впечатляваща средновековна архитектура.

DSC00019На снимката: Руан;

Резервирайте своя престой в Нормандия тук:

Места в Нормандия

Прочети повече