Коледен Залцбург

Коледен блясък в тиха нощ

По време на коледните празници Залцбург се превръща в истинска коледна приказка. Красивият Стар град е идеален фон на коледни базари, тържествена музика и традиционни пасторални сцени.

DSC05816 DSC05817Най-известният Коледен базар в Залцбург, разположен между Катедралата и двореца „Резиденц“, обикновено отваря вратите си пет седмици преди Коледа.Неговата история може да бъде проследена до 15 век. Тогава той е носил името Тандлмаркт /“Tandlmarkt”/ . През 17 век е наричан Пазарът на Свети Николай. За две седмици преди и след Деня на Свети Николай /6 декември/ голямо разнообразие от стоки се предлага разнообразни изделия и вкусотии – от ръчно изработени украшения и изящни предмети на изкуството, до местни деликатеси и апетитни тестени изделия. Греяното вино е на почит тук, както и топлия пунш, залцбургските сладки и печените кестени. Посетители на базара могат да се насладят на песните на специалния коледен хор и празнични представления на детските училищни групи.

DSC05820 DSC05871Не бива да се учудвате ако разхождайки се из града срещнете две страховити и шумни създания. Това са Крампус и Перхтен. Крампус е рошавият, страшен дух, който съпровожда Свети Никола, като обикновено се движи на групи около 5 и 6 декември. Перхтен е див езически дух, който се среща в големи групи в навечерието на Свети Никола (6 декември), зимното слънцестоене (22 декември) и Епифания (6 януари). Вдигането на врява от тези създания има за цел да „сплаши” зимата.


DSC05874 DSC05876За да се сгреете в алпийския студ през този сезон, не пропускайте да покарате кънки на пързалката на открито на площад „Моцарт”. Не пропускайте да се разходите и из коледните базари, разположени в двора на двореца Мирабел и крепостта Хоензалцбург.

Ако сте ценители на изкуството, из града и в катедралите можете да видите изящни изработки на сцени, свързани с Рождество, някои от които са създадени преди няколко столетия. Фасадата на замъка Хелбрун пък се превръща във внушителен коледен календар, върху който се отброяват оставащите до празника дни.

DSC05806 DSC05836Декември е и времето на фестивалите в Залцбург. Фестивалът „Диалози” („Winterfest“) включва комбинация от музика, литература, визуални изкуства и кино. По време на зимния фест (Winterfest) можете да наблюдавате театрално изкуство, циркови и акробатични номера (www.winterfest.at), а фестивалът „Делириум” (“Delirium”) включва симфоничен оркестър, тиролски хор и актьорски разкази.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>