Пиран – адриатическото бижу на Словения

Докато адриатическото крайбрежие на Хърватия получава огромно внимание и привлича орди от туристи, крайбрежието на Словения остава по-скоро дестинация, предпочитана от местните жители. То е идеално место ако търсите спокойна морска ваканция. Адриатическото крайбрежие на Словения е много по-малко и по-тихо от това на Хърватия (само 29 мили в сравнение с 3600 мили). И все пак предлага не по-различни неща – чисто море, красива крайбрежна ивица, живописни градчета с богата история и култура.

Насочихме вниманието си към Пиран, главният град на брега на Словения. Разположен на дълъг, тесен полуостров, вдаден в Адриатика, този малък град е особено красив около залез слънце. Част от Венецианската Република в миналото, Пиран има богато културно наследство и близкото венецианско влияние веднага си проличава по неговата архитектура и тесни криволичещи улички, сгушени една до друга къщи, каскадно разположение, красиви площади и църкви, и разбира се – спиращи дъха морски гледки. Всъщност, той е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа, с голям брой паметници и архитектурни бижута, сред които Венецианската къща, Съдебната палата, сградата на Общината и Морският музей. Разходката из това живописно място и неговия исторически център е сякаш разходка из своеобразен музей на открито.


Социалното сърце на Пиран безспорно е площад Тартини. Този мраморен площад с овална форма с идеално място за среща на по сладолед, кафе и бира в някое от многобройните кафенета на него. В центъра му се издига статуя народения в Пиран Джузепе Тартини, световно известен цигулар и композитор. От дясната й страна се издига червената Венецианска къща, чудесен пример за венецианска готическа архитектура. Площад Тартини е също така и културния център на града. На него се провеждат концерти и различни други културни мероприятия.

Друг красив площад е площадът 1 май. Площад 1 май първоначално се е наричал Stari trg (Старият площад) или Piazza Vecchia, тъй като някога е бил главният площад и много от главните улици на Пиран водят към него. В средата на площада има каменен резервоар за дъждовна вода, построен след тежка суша през 18 век. Улуците на близките къщи бяха свързани с водоема. Водата се просмукваше през камъка, който го почистваше и след това се събираше в голям фонтан. Изпомпван е с ръчна водна помпа, която е запазена и до днес. Две статуи украсяват входа на площада, Справедливост и Закон.

Както вече споменахме, Пиран дълго време е бил под венецианско влияние. Това личи особено силно в дизайна може би най-известната забележителност на града – църквата Св. Георги. От площад Тартини до църквата водят две пътеки, които се срещат пред нея. Изкачването отнема около 15 минути. Първоначално издигната през 12 век, настоящата постройка датира от разширението, извършено през 14 век. До 16 век църквата придобива типично ренесансово излъчване в резултат на работата на каменоделеца Бонфанте Торе. Камбанарията, издигаща се отделно от църквата, е построена като умален модел на камбанарията на площад Сан Марко. От върха й се разкрива гледка към целия град и Адриатическо море. До него се стига след изкачване на 150 стълби. Усилието определено си заслужава.

Върху интериора също може да бъде видян венециански отпечатък, основавайки се на архитектурните дизайни на Андреа Паладио. Реконструкцията приключва през 1637 г. Олтарът е великолепен. В музея на църквата могат да бъдат видени част от шала на Дева Мария и пищялна кост на Свети Георги. През 1660 г. до църквата е построена баптистерия. Днес в нея са изложени няколко средновековни скулптури, включително такава на Христос, датираща от 14 век. През 18 век са добавени 3 каменни олтари и още две скулптури. Друго допълнение е сложен орган, изработен от Петър Накич, францискански монах от Далмация и известен майстор на органи.

Панорамна гледка към целия град предлагат градските стени на Пиран. Построени са пред различни епохи – от 7 до 16 век. Първоначално те ограждали област западно от площад Тартини, но през 15 век обхванали целия полуостров, защитавайки го от османските нашественици. Твърди се, че при ясно време се вижда италианския град Триест и Алпите.

Старият пристанищен град с останки от средновековна стена е защитен като културно-исторически паметник. Тесните улички с плътно построени къщи, спускащи се от хълма и неговата църква до централния площад на брега, само подчертават средиземноморския му характер. Този светски крайбрежен град, който се развива под влиянието на Венеция, се смята за един от най-автентичните и най-фотогеничните градове на Адриатическото крайбрежие. В допълнение към архитектурата, морския музей, аквариума и други атракции, посетителите се стичат в този град, за да се насладят на събития, кулинарни предложения и близки природни дадености.

Повече снимките може да видите в нашата Галерия: